Heerlijke sapjes uit de sapcentrifuge

Heerlijke sapjes uit de sapcentrifuge Veel mensen hebben moeite om elke dag weer de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit te eten. En iedereen met kinderen weet dat het meestal ook niet het favoriete kostje is van de kids. Om er toch voor te zorgen dat jij (en je gezin) alle benodigde vitamines en andere belangrijke stoffen uit groente en fruit binnenkrijgt, houd ik graag een warm pleidooi voor de sapcentrifuge. Hiermee maak je de heerlijkste verse sapjes die er ook nog eens prachtig uitzien!

De aanschaf van een sapcentrifuge

Als je van plan bent om een sapcentrifuge aan te schaffen dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten, zodat je een goede keuze maakt.

De motor

Een krachtige motor geeft het apparaat veel power. Sapcentrifuges zijn verkrijgbaar met een vermogen vanaf 200 Watt tot rond de 1200 Watt.

De vulopening

De grootte van de vulopening is van invloed op het bedieningsgemak en de snelheid waarmee je je sapjes kunt bereiden. Door een grote opening kunnen hele vruchten en grote stukken groente, je hebt dan van te voren weinig 'snijwerk'.

Reiniging

Ja, het is waar, het schoonmaken van een sapcentrifuge kost even tijd. Maar als je er tijdens de aanschaf op let dat de onderdelen eenvoudig te reinigen zijn, dan is de klus ook binnen 5 minuten geklaard. Heeft je apparaat een losse opvangbak voor de pulp, dan kun je daar in ieder geval een plastic zakje in doen, zodat je al een onderdeel minder hebt om schoon te maken. Vaak zijn de onderdelen ook afwasmachinewasbaar.

Het gebruik van de sapcentrifuge

Indien je de mogelijkheid hebt om de sapcentrifuge op het aanrecht te laten staan dan zou ik dat zeker aanraden! Het zal het regelmatig gebruik van het apparaat bevorderen (en daarvoor had je hem toch zeker gekocht?). Experimenteer naar hartenlust met allerlei soorten groente en fruit, maar let erop dat bepaalde soorten geschikter zijn om te gebruiken dan andere. Heel zachte fruitsoorten, zoals aardbeien, frambozen, bramen en bananen kun je beter in een blender pureren. De sapcentrifuge maakt hiervan alleen maar pulp en bijna geen sap. Sinaasappels, mandarijnen en citroenen moet je van te voren schillen, anders krijg je erg bittere sapjes (alhoewel een stukje citroenschil heerlijk kan zijn in een sapje!). Ook ananas kun je beter van te voren schillen. Verder kan bijna alles ongeschild, maar wel goed gewassen, in de sapcentrifuge.
Ben je klaar met sap maken, dan kun je het beste direct het apparaat schoonmaken.

Recepten

Hoewel het leuk is om zelf combinaties uit te proberen, geef ik hieronder een paar recepten die naast het feit dat ze heel gezond zijn ook nog eens een geweldige mooie kleur hebben. Vooral dat laatste zal kinderen erg aanspreken.

Sinaasappel/wortel/gembersap

Dit is een prachtig oranjekleurig sapje dat je een enorme energieboost geeft.

Voor 2 grote glazen:
  • 3 sinaasappels, geschild
  • 1 grote appel
  • 100 gram winterwortel
  • stukje verse gemberwortel

Appel/courgette/citroensap

Dit sapje is mooi felgroen van kleur en heerlijk met een paar ijsblokjes op een warme zomerdag.

Voor 2 grote glazen:
  • 3 appels
  • 1/3 tot 1/2 courgette
  • kwart citroen met schil

Geniet ervan!
© 2010 - 2024 Woods, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sapjes uit de sapcentrifugeSapjes uit de sapcentrifugeWe kunnen ons niet meer voorstellen dat we er geen hebben de sapcentrifuge. Of het nu zon kleine handmatige is of zo…
Welke ingrediënten zitten er in energiedrank?Welke ingrediënten zitten er in energiedrank?Energiedrankjes, ook wel energydrinks genoemd, zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Zelfs jonge kinderen drink…
De slowjuicer: persen met behoud van voedingsstoffenDe slowjuicer: persen met behoud van voedingsstoffenZelf je sapjes persen om de nodige vitaminen binnen te krijgen: een goede zaak. Het gebruik van een sapcentrifuge is daa…
Slowjuice: gezond, levend sapSlowjuice: gezond, levend sapGroenten en fruit zijn een onmisbare bron van waardevolle voedingsstoffen en vitamines. Groente en fruit kun je eten, je…

Maak nu zelf de lekkerste milkshakes uit MarokkoMaak nu zelf de lekkerste milkshakes uit MarokkoMilkshakes zijn international bekend en geliefd, zo ook in Marokko. In Marokko heeft de milkshake, beter bekend als asir…
Port met de voeten getredenPort is een wijnsoort uit Portugal die versterkt is met alcohol en een alcoholgehalte heeft tussen 18 en 20 procent. Hij…
Woods (3 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.