Heerlijke sapjes uit de sapcentrifuge
Veel mensen hebben moeite om elke dag weer de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit te eten. En iedereen met kinderen weet dat het meestal ook niet het favoriete kostje is van de kids. Om er toch voor te zorgen dat jij (en je gezin) alle benodigde vitamines en andere belangrijke stoffen uit groente en fruit binnenkrijgt, houd ik graag een warm pleidooi voor de sapcentrifuge. Hiermee maak je de heerlijkste verse sapjes die er ook nog eens prachtig uitzien!
De aanschaf van een sapcentrifuge
Als je van plan bent om een sapcentrifuge aan te schaffen dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten, zodat je een goede keuze maakt.
De motor
Een krachtige motor geeft het apparaat veel power. Sapcentrifuges zijn verkrijgbaar met een vermogen vanaf 200 Watt tot rond de 1200 Watt.
De vulopening
De grootte van de vulopening is van invloed op het bedieningsgemak en de snelheid waarmee je je sapjes kunt bereiden. Door een grote opening kunnen hele vruchten en grote stukken groente, je hebt dan van te voren weinig 'snijwerk'.
Reiniging
Ja, het is waar, het schoonmaken van een sapcentrifuge kost even tijd. Maar als je er tijdens de aanschaf op let dat de onderdelen eenvoudig te reinigen zijn, dan is de klus ook binnen 5 minuten geklaard. Heeft je apparaat een losse opvangbak voor de pulp, dan kun je daar in ieder geval een plastic zakje in doen, zodat je al een onderdeel minder hebt om schoon te maken. Vaak zijn de onderdelen ook afwasmachinewasbaar.
Het gebruik van de sapcentrifuge
Indien je de mogelijkheid hebt om de sapcentrifuge op het aanrecht te laten staan dan zou ik dat zeker aanraden! Het zal het regelmatig gebruik van het apparaat bevorderen (en daarvoor had je hem toch zeker gekocht?). Experimenteer naar hartenlust met allerlei soorten groente en fruit, maar let erop dat bepaalde soorten geschikter zijn om te gebruiken dan andere. Heel zachte fruitsoorten, zoals aardbeien, frambozen, bramen en bananen kun je beter in een blender pureren. De sapcentrifuge maakt hiervan alleen maar pulp en bijna geen sap. Sinaasappels, mandarijnen en citroenen moet je van te voren schillen, anders krijg je erg bittere sapjes (alhoewel een stukje citroenschil heerlijk kan zijn in een sapje!). Ook ananas kun je beter van te voren schillen. Verder kan bijna alles ongeschild, maar wel goed gewassen, in de sapcentrifuge.
Ben je klaar met sap maken, dan kun je het beste direct het apparaat schoonmaken.
Recepten
Hoewel het leuk is om zelf combinaties uit te proberen, geef ik hieronder een paar recepten die naast het feit dat ze heel gezond zijn ook nog eens een geweldige mooie kleur hebben. Vooral dat laatste zal kinderen erg aanspreken.
Sinaasappel/wortel/gembersap
Dit is een prachtig oranjekleurig sapje dat je een enorme energieboost geeft.
Voor 2 grote glazen:
- 3 sinaasappels, geschild
- 1 grote appel
- 100 gram winterwortel
- stukje verse gemberwortel
Appel/courgette/citroensap
Dit sapje is mooi felgroen van kleur en heerlijk met een paar ijsblokjes op een warme zomerdag.
Voor 2 grote glazen:
- 3 appels
- 1/3 tot 1/2 courgette
- kwart citroen met schil
Geniet ervan!