Indiase drankjes: Sharbat, Jal Jeera en Aam Ka Panna
Gedurende de hete zomermaanden in India is het warm tot zeer warm in de meeste delen van het land. India is een heel groot land, maar globaal geldt dat in het grootste deel van het land een tropisch regenklimaat heerst. In grote delen van Noord-India worden ’s zomers temperaturen gemeten van gemiddeld 41 graden. Geen wonder dus dat de behoefte aan verkoelende drankjes groot is. Sharbat, Jal Jeera en Aam Ka Panna zijn Indiase drankjes die erg populair zijn en die een verkoelende werking hebben.
Sharbat
Sharbat is de algemene benaming voor traditioneel bereide drankjes uit vruchten of bloemblaadjes. Sharbats zijn heel populaire drankjes in het Midden-Oosten en in Azië, met name India. Een Sharbat smaakt zoet en wordt standaard koud geserveerd. In geconcentreerde vorm kan het gegeten worden met een lepel en vermengd met water en ijsklontjes wordt het gedronken. Een Sharbat siroop, een geconcentreerd extract, wordt vaak over desserts geschonken.
Sharbat komt van het Arabische woord “Sharbah” wat letterlijk “een drankje” betekent. Sharbats werden populair gemaakt door de heersers van the Mughal Empire, het vroegere Mongolië Imperium in Centraal Azië. The Mughal Empire was een rijk onder een moslim-dynastie in India dat in 1526 werd gesticht door Zahiruddin Muhammad Babur. Babur (ook gespeld als Babar of Baber) was een fervent Sharbat-liefhebber en introduceerde deze drank in India. Vanuit India heeft Sharbat zich ook naar andere Aziatische landen verspreid.
Veel gebruikte bloemen/planten voor Sharbats zijn: Rozen, Hibiscus,
Khus en Sandelhout. Populaire vruchten voor Sharbats zijn: Citroen, Ananas, Meloen, Sinasappel, Phalsa, Druiven en Mango.
Aan de Sharbat drankjes worden diverse kruiden of specerijen toegevoegd en daardoor zijn Sharbats niet alleen heel verfrissend, maar hebben vaak ook een heilzame werking. Veel gebruikte specerijen zijn o.a. kruidnagel, gember, nootmuskaat, amandel en cardamom. Bovendien behoren Sharbats tot de categorie "
Low-Fat-Drinks" en zijn om die reden ook al gezond.
Voor Sharbats zijn geen vaste recepten; Sharbats zijn vaak streekgebonden en afhankelijk van de seizoenen met betrekking tot de voorhanden zijnde vruchten.
Bekende Sharbats zijn onder andere:
- Angoor Sharbat (Druiven)
- Gulab Sharbat (Rozen)
- Lemon/Ginger Sharbat (Citroen met Gember)
- Kharbooja Sharbat (Meloen)
- Khus Sharbat (Vetiver)
- Santra Pudina ka Sharbat (Sinasappel met Munt)
- Jaswant Sharbat (Hibiscus)
- Chandan ka Sharbat (Sandelhout)
- Badam Sharbat (Amandel)
Jal Jeera
Jal Jeera is een verfrissende zomerdrank die heel populair is in India. Het is zogezegd de Indiase versie van de Amerikaanse “Lemonade”. Jal Jeera is een kruidig, koud drankje dat verkoelend werkt en de spijsvertering bevordert. Jal betekent water en Jeera zijn komijnzaadjes (Cumin). Komijn is een ingrediënt met een medicinale werking; het werkt stimulerend op de spijsvertering. Hetzelfde geldt voor Kala Namak. Terwijl de munt in Jal Jeera een verkoelend effect heeft op het lichaam.
Jal Jeera wordt vaak gedronken vóór de maaltijd tezamen met een appetizer omdat het de smaakpapillen prikkelt (“it brings the mouth to life”), maar wordt ook vaak nog tussendoor gedronken. Tevens kun je Jal Jeera overal op straat kopen als verfrissende dorstlesser.
Jal Jeera bevat nagenoeg geen suiker, het is een gezonde
zoute limonade drank. Aan de smaak zal een westerling zeker moeten wennen.
De hoofdingrediënten voor Jal Jeera zijn:
- Imli (tamarinde pulp)
- Jeera (komijnzaadjes)
- Pudina (muntblaadjes)
- Kala Namak (Indian Black Salt)
- Lal Mirch (rode chilipoeder)
- Citroensap
- Water
De Jeera wordt geroosterd en fijngemalen. Alle ingrediënten worden vermengd en aangevuld met citroensap en water. Vervolgens wordt de Jal Jeera heel goed gekoeld. Jal Jeera wordt ijskoud geserveerd en eventueel gedecoreerd met een schijfje citroen en muntblaadjes. Vaak wordt er bovenop nog
Namkeen Boondi gestrooid voor een lekkere “crunch”. Namkeen Boondi is een knapperige snack; het zijn zoute, kleine gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten.
Iedereen heeft zo zijn eigen (familie)recept voor Jal Jeera. Optionele specerijen zijn:
- Gember
- Cilantro (koriander)
- Amchur (droge mango poeder)
- Eventueel snufje suiker naar smaak
Jal Jeera wordt ook Jaljeera, Jhal Jeera, Jal Zeera, Jaljira of Indian Cumin Lemonade genoemd.
Aam Ka Panna
Aam Ka Panna is een traditioneel Indiaas drankje, wat ijskoud geserveerd wordt en gemaakt wordt van onrijpe groene Mango's. Aam Ka Panna wordt ook wel Kachcha Aam Ka Panna (of Panha) genoemd. Kachcha betekent onrijp. Aam Ka Panna heeft net als een Sharbat een verkoelend en revitaliserend effect op het lichaam maar is minder zoet. Een ideaal drankje voor de hete Indiase zomers. Bovendien is de zomer het seizoen van de Mango’s.
De algemeen gebruikte ingrediënten voor een Aam Ka Panna zijn:
- Aam (onrijpe groene Mango)
- Snufje suiker
- Kala Namak (Indian Black Salt)
- Zwarte peperkorrels
- Geroosterde Jeera (komijnzaadjes)
- Fijn gehakte Pudina ( Muntblaadjes)
- IJswater / IJsklontjes
De Mango wordt gewassen en gekookt. Als de Mango afgekoeld is, wordt ze geschild waarna het vruchtvlees wordt gepureerd in een blender. Vervolgens worden de andere specerijen toegevoegd aan de pulp en nogmaals goed gemixt. Aan de mix wordt dan een ruime hoeveelheid ijswater en ijsklontjes toegevoegd, goed vermengd en geserveerd met muntblaadjes bovenop ter decoratie. Soms wordt er aan de mix nog een beetje Chili poeder toegevoegd voor een extra pittig effect.