Bajigur, Bandrek en Sekoteng – Warme Indonesische drankjes

In een warm land als Indonesië zijn de meeste drankjes lekker koud en verfrissend. En veelal zitten er ingrediënten in die een afkoelende werking hebben. Maar toch worden er ook warme dranken gedronken. Bekende voorbeelden zijn Bajigur, Bandrek en Sekoteng. Vooral in bergachtige streken waar de temperatuur doorgaans lager is, zijn deze warme dranken heel populair. Dit soort drankjes wordt doorgaans niet overdag gedronken, maar ’s avonds of ’s nachts als de temperatuur flink gedaald is.

Bajigur

Bajigur is een zoete, traditionele drank, typisch voor West-Java. Het is een warme drank uitstekend geschikt voor koude regenachtige dagen in steden in bergachtig gebied zoals Bandung en Bogor (ook bekend als Kota Hujan, de Regenstad). In een stad als Jakarta waar het alleen ’s nacht afkoelt, kun je dit drankje het beste ’s avonds drinken.
Bajigur is een mix van:
 • santen (kokosmelk)
 • koffie
 • palmsuiker
 • stukje djahe (gember)
 • Kolang Kaling

Vaak wordt er ook nog pandanblad en vanille essence aan toegevoegd. Bajigur wordt ook wel Wedang Bajigur of Cocopucino (Bajigur) genoemd. Tegenwoordig is Bajigur ook kant en klaar te koop; je hoeft de poedermix dan alleen nog aan te lengen met heet water.

Bajigur wordt meestal verkocht langs de kant van de weg in stalletjes of door een Tukang Bajigur (straatventer) die een pikulan heeft met een anglo (vuurhaard) met hete kolen waar hij de Bajigur op klaar maakt. Een pikulan (letterlijk draagstok, juk) is een draagbalk – meestal van bamboe – die over de schouders gedragen wordt en waaraan het uiteinde manden o.i.d. hangen waarin de koopwaar zit en het benodigde kookgerei. Het draagt gemakkelijker en je hebt de handen vrij. Deze manier van “ballast” vervoeren, is al eeuwen een vertrouwd straatbeeld in Indonesië. Pikulans worden weleens “compact walking restaurants with cooking equipment” genoemd. De Tukang Bajigur heeft aan de ene kant meestal zijn Bajigur spulletjes en aan de andere kant een paar snacks die goed samen gaan met de warme Bajigur.

Bajigur is oorspronkelijk Sundanees. Waar komt de naam Sundanees vandaan? De Sundanezen danken hun naam aan de witte as die het land na een vulkaanuitbarsting vruchtbaar maakt. Het woord “Sunda” komt uit het Sanskriet en betekent “wit”. In West-Java, het gebied van de Sundanezen, liggen veel actieve vulkanen, waarvan de Krakatau - de beruchtste vulkaan van Indonesië - het meest bekend is.

Bandrek

Bandrek is een traditionele Sundanese drank net als Bajigur. Ook Bandrek wordt in West-Java graag gedronken omdat het je lekker verwarmt gedurende de koude nachten. Bandrek werkt bovendien verlichtend bij een zere keel.

Bandrek is een warme gember drank met een mix van ingrediënten en ook vrij zoet van smaak. De meeste Sundanesen houden van zoetigheid. Bandrek is daarnaast ook nog eens tamelijk pittig door de toevoeging van chilipepertjes. De ingrediënten verschillen van streek tot streek, maar de algemene bumbus (kruidenmix) bestaat uit:
 • gember
 • kruidnagels
 • peperkorrels
 • kaneelstaafjes
 • pandanblad
 • gula djawa (Javaanse suiker)
 • chilipepertjes
 • sereh (citroengras)
 • daun djeruk purut (citroenblad)

Naar eigen smaak kan men ook nog melk toevoegen aan de Bandrek.

Sekoteng / Bron: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sekoteng / Bron: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Ook Bandrek kan je – net als Bajigur – kant en klaar kopen als instant poedermix. Verkrijgbaar in normaal en extra heet. En tegenwoordig ook nog verkrijgbaar in chocolade smaak.

Sekoteng

Sekoteng is een zoete, warme gemberdrank. Sekoteng is een traditionele Indonesische drank, oorspronkelijk uit Midden-Java, maar je vindt het in veel gebieden in Indonesië.

Sekoteng wordt meestal verkocht tijdens de nacht door een "kaki lima", een straatventer met een kar met drie wielen. Van Sekoteng drinken word je lekker warm; Skoteng is 's avonds dan ook een heel populair drankje in Indonesië.
Behalve djahe (gember) bevat Sekoteng nog andere ingrediënten zoals:
 • rietsuiker
 • Kacang tanah (pinda’s)
 • Kacang hijau (mungbonen)
 • stukjes roti tawar (tafelbrood)

Sekoteng is ook kant en klaar te koop als instant-poeder in kleine sachets. Deze bevatten meestal ook nog Biji Delima (pacar china) oftewel felgekleurde Tapioca vlokken. Alleen nog kokend water toevoegen en je Sekoteng is klaar. Heerlijk als je verkouden bent of je een beetje grieperig voelt.
© 2009 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetcultuur: IndonesiëVroeger werd de Indonesische archipel de Specerijen Eilanden genoemd. En niet onterecht, veel specerijen komen oorspronk…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
De geneeskracht van temoe lawak of Javaanse gemberTemoe lawak is een plant die familie is van de gember. Het komt oorspronkelijk alleen voor op het Indonesische eiland Ja…
Indonesische pannenkoeken: Kue Dadar Gulung en SrabiElk land heeft zo haar eigen soort pannenkoek. Zo kennen we in Rusland de Blinis, Roemenië heeft haar Clătită,…

Jus Alpokat - Indonesische drank van avocado en chocoladeIndonesië, het land van de vele vruchten. Eén van de populaire vruchten in dit land is de avocado. Deze vrucht, die oors…
Koffie is gezond!Koffie is gezond!Koffie is één van de meest geliefde dranken in Nederland. Lange tijd werd gezegd dat koffie ongezond is, omdat het de bl…
Bronnen en referenties
 • Mijn eigen website www.assas.nl
 • Afbeelding bron 1: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Bart Calbo, 06-03-2009
Waar is de bajigur poedermix te koop? Heb als oleh oleh gekregen uit Indonesië en het smaakt heel goed. Reactie infoteur, 06-03-2009
Beste Bart,
Ik moet je helaas het antwoord schuldig blijven. Heb nog even voor je gezocht op internet, maar kon geen verkoopadressen vinden in Nederland. Wellicht had je zelf al gezocht. Sorry en succes met je "speurtocht".
Groeten,
Drem

Drem (80 artikelen)
Laatste update: 10-03-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.