Fireball whisky, de nieuwe Jägermeister

Fireball whisky, de nieuwe Jägermeister Fireball Cinnamon Whisky is een mix van kaneel en whisky en heeft een volle diepe gouden kleur. Door de combinatie van kaneel en whisky heeft Fireball een zoete maar krachtige smaak. Met name in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk is Fireball whisky enorm populair en vormt het een serieuze bedreiging voor gevestigde merken als Jägermeister. De whisky is vooral populair onder jongeren die Fireball als shot drinken in het café of discotheek. Dat Fireball als een shot gedronken wordt geeft ook meteen aan dat deze whisky anders is dan andere whisky's.

Geschiedenis van Fireball whisky

Fireball whisky komt van oorsprong uit Canada. Halverwege de jaren tachtig brengt The Seagram Company uit Montreal (Quebec) het op de markt als onderdeel van een reeks gedestilleerde dranken. In 1989 werden de merkrechten en het recept overgenomen door The Sazerac Company. Een in 1850 opgericht Amerikaans familiebedrijf uit Louisville, Kentucky.

Dit in de Verenigde Staten toonaangevende bedrijf (in Nederland o.a. bekend met het merk Buffalo Trace Bourbon) zette de whisky in eerste instantie in de markt met de naam ‘Dr. McGillicuddy's Fireball Whisky’. In 2006 werd het hergepositioneerd onder de huidige naam ‘Fireball Cinnamon Whisky’. Daarmee begint het succesverhaal van Fireball.

Waarom is Fireball cinnamon whisky zo populair in Amerika?

Het succes van Fireball cinnamon whisky is een combinatie van factoren. Allereerst de whisky zelf. Veel mensen houden niet van whisky vanwege de sterke smaak. Bij Fireball cinnamon whisky overheerst echter de kaneelsmaak, maar blijft tegelijkertijd de krachtige whiskysmaak behouden.

Verder is het opmerkelijk dat het succes van Fireball niet te danken is aan een dure marketingcampagne, maar aan mond op mond reclame en toegewijde bartenders. De populariteit van Fireball is echter voornamelijk te verklaren door slimme social media campagnes. Fireball liefhebbers posten massaal foto’s op Instagram, Facebook, Pintrest en Twitter van het nuttigen van een “shot of fire”. Daarnaast heeft de hit ‘Fireball’ van de Cubaans-Amerikaanse rapper Pitbull nog eens extra bijgedragen aan het grote succes van Fireball whisky.

Fireball Whisky groter dan Jägermeister

Fireball is een van de meest succesvolle gedistilleerde dranken in de Verenigde Staten. In 2011 werd er voor 1.9 miljoen dollar verkocht bij benzinestations, liquorshops en supermarkten. In 2013 was de omzet al gestegen naar 61 miljoen dollar. Daarmee passeerde Fireball bekende merken als Jameson Irish Whisky en Patrón Tequila en is het slechts een kwestie van tijd voordat het Jägermeister inhaalt. In Europa is Fireball Whisky met name in de Scandinavische landen populair en sinds de zomer (2014) is het ook in Nederland te koop.

Logo van Fireball Cinnamon Whisky

Het logo van Fireball Cinnamon Whisky is een rode, vuurbal spuwende demon. Op de doorzichtige fles wordt de demon weergegeven op een geel etiket. De vuurbal verwijst hierbij vanzelfsprekend naar de naam van de whisky. Met "It tastes like Heaven, burns like Hell" heeft Fireball Whisky een krachtige en herkenbare slogan.

Fireball Cinnamon Whisky is bij diverse clubs en cafés te verkrijgen en ook te koop bij de meeste slijterijen alsmede online in een dranken webshop.
© 2014 - 2024 Tattersall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jack Daniel’s whisky’sDe whisky’s van Jack Daniel’s zijn wereldberoemd en worden omarmd door vele rocksterren. Tevens hangen er ook enkele mys…
Single malt whisky: Van mout tot maltSingle malt whisky: Van mout tot maltHoe kan je van simpele ingrediënten, zoals water, gerst en gist, zo’n complex product maken? In dit tweede deel van de s…
Scotch Whisky: Verschillende soorten en smakenScotch Whisky: Verschillende soorten en smakenHoewel de naam Schotse whisky zowat synoniem staat met kwaliteit, valt hier wel wat op af te dingen. Niet alle Schotse w…
Het lezen van een whiskylabelMet de nieuwe populariteit van whisky in Nederland komen steeds meer soorten whisky ons land binnen, en elke dag worden…

Thee al eeuwen een populaire drankThee wordt al duizenden jaren gedronken. De drank is bij velen zeer geliefd. Hoewel menigeen de voorkeur geeft aan zwart…
De werkelijke gevaren achter de populaire energiedrankenRed Bull, Monster Energy, Bullit en dan nog de tientallen verschillende huismerken. De energiedranken zijn inmiddels een…
Bronnen en referenties
  • http://www.businessweek.com/articles/2014-04-24/fireball-whisky-gains-on-jagermeister-via-social-media-bar-sales
  • http://monnik-dranken.nl/nieuws/detail/567/NieuwFireballCinnamonWhisky
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Fireball_Cinnamon_Whisky
  • http://www.dranken.nl/shop/fireball-cinnamon-whisky-070-ltr/
Tattersall (7 artikelen)
Laatste update: 21-12-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.