E-nummers in levensmiddelen
In supermarkten hebben we talloze keuzes uit voedsel producten om te eten welke goedgekeurd zijn door de keuringsdiensten. Op alle producten word verplicht alle ingrediënten te benoemen waaronder de welbekende E-nummers. Veel van deze additieven blijken toch wel degelijk schadelijk te zijn voor mensen en er komt ook steeds meer bewijs hiervoor. Eigenlijk krijgen we dagelijks junkfood binnen en met de informatie in dit artikel uitleg over de verschillende E-nummers.
Wat zijn E-nummers eigenlijk?
Deze nummers zijn additieven die goedgekeurd zijn binnen onze Europese Unie welke aan levensmiddelen zijn toegevoegd om hun eigenschappen te verbeteren of anders te maken. Ze kunnen o.a smaken veranderen, kleuren aanmaken en houdbaarheidsdatums verlengen.
Natuurlijke E-nummers
E-nummers welke natuurlijke bronnen hebben zoals plantaardig, dierlijk of mineraal.
Kunstmatige E-nummers
Deze worden in een laboratorium gemaakt maar kunnen wel authentiek zijn aan natuurlijke bronnen. U kunt bij kunstmatige E-nummers denken aan o.a kleurstoffen, stoffen welke houdbaarheidsdatums verlengen en geurstoffen.
Waar zitten veel E-nummers in?
U kunt zelf altijd zien op de verpakking welke
E-nummers aanwezig zijn op een product maar in het algemeen komt het veel voor in snoep, frisdranken, kant en klaar maaltijden, sauzen welke u kant en klaar koopt, light producten. In de "betere"supermarkten zijner meer producten waar deze E-nummers niet meer toegevoegd worden maar in de goedkopere supermarkten zitten ze bijna overal in. Zelfs in brood, boter en bijvoorbeeld boterham vlees.
Waar staan alle E-nummers voor?
Hieronder een lijstje met de verschillende soorten E-nummers:
- E100 - E199 kleurstoffen
- E200 - E299 conserveermiddel
- E300 - E321 anti-oxidanten
- E322 - E499 emulgatoren, stabilisatoren,verdikkingsmiddelen en geleermiddelen
- E500 - E599 zuurteregelaars, anti-klontermiddelen en rijsmiddelen
- E600 - E 699 smaakversterkers
Gevaarlijk?
De keuringsdienst keuren de
E-nummers goed waardoor alle consumenten er vanuit gaan dat dat ook zo is. Logisch toch? Toch waarschuwen dokters en artsen mensen om zo min mogelijk E-stoffen binnen te krijgen en word het steeds meer bewezen dat deze wel schade toedienen. Kleurstoffen, conserveermiddelen, voedingszuren, verdikkingsmiddelen, emulgatoren en smaakversterkers zijn mogelijk kankerverwekkend en kunnen ook zorgen voor risico's zoals o.a hartstilstanden, hyperactiviteit en astma. Er zijn tot nu toe nog geen harde wetenschappelijke feiten welke zeggen dat deze stoffen schadelijk zijn maar uit onderzoeken blijkt dit juist van wel.
Voorbeeld
De smaakversterker "glutamaat" welke in de nummers E-620 t/m E625 voorkomt zit veel in snoep, snacks en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen na het gebruik van dit middel hoofdpijn en tintelingen krijgen. In wetenschappelijk onderzoek is hieruit echter nog geen bewijs gelegd.
Eet met mate
Voor alles geldt dat wanneer er teveel van gegeten of gedronken wordt, het schadelijk is. Zolang er nog geen harde wetenschappelijke bewijzen zijn over de schade van E-stoffen kunt u er dus ook voor zorgen om er niet teveel van binnen te krijgen. Tegenwoordig zijn er veel producten waar deze stoffen weer weg worden gelaten.
Wat mag dan wel?
- Kies voor biologische producten.
- Koop verse groentes en fruit.
- Lees altijd de ingrediënten op de verpakking na.
- Drink pure fruitsappen.
- Kies voor producten waar geen geur- en kleurstoffen, en conserveringsmiddelen in zijn toegediend.
- Laat wat vaker snoep en koekjes liggen. Hiervan is sowieso al bewezen dat ze niet gezond zijn voor het lichaam en het gebit van uw jonge kind.