Veganisme een diervriendelijke trend

Veganisme een diervriendelijke trend Een veganist is iemand die op geen enkele manier gebruik maakt van dieren en ook niet van producten die van dieren afkomstig zijn. Een zeer strenge veganist eet zelfs geen planten die volledig geoogst moeten worden maar alleen onderdelen van planten. De term veganist is een betrekkelijk nieuwe term en zou afgeleid zijn van het Engelse woord vegetarian. Van dat woord zijn de eerste en laatste lettergreep samengevoegd tot vegan wat geleid heeft tot veganist en veganisme. De meeste veganisten hebben als hoofduitgangspunt het voorkomen van dierenleed in welke vorm dan ook.

Geen leed of schade voor dieren bij veganisme

Een veganist eet onder meer geen dierlijk stremsel, eieren, gelatine, gevogelte, honing, levertraan, vis, vlees en zuivelproducten. Evenmin draagt een veganist kleding die gemaakt zijn van bont, dons, kamelenhaar, leer, wol en zijde en gebruikt geen producten waarin bijvoorbeeld balein, hoorn en ivoor in zijn verwekt. Het belangrijkste motief voor veganisme is dat veganisten niet willen dat dieren worden gedood of leed of schade worden toegebracht.

Geen koemelk en dierlijke producten

Het houden van dieren en zelfs het gebruiken van dierlijke producten, zonder dat ze daarvoor gedood hoeven te worden, wordt als het toebrengen van leed of schade beschouwd. Zo wordt het gebruik van koemelk gezien als een gevolg van het veroorzaken van leed. Immers, om een grotere hoeveelheid koemelk te verkrijgen moet een koe zoveel mogelijk keren kalveren maar de kalveren worden meteen na de geboorte bij de koe weggehaald. Deze onnatuurlijke gang van zaken wordt als leed gezien.

Tot op de draad verslijten

Maar naar gelang van de omstandigheden van de veganist en zijn visie op het dierenleven worden er heel verschillende keuzes gemaakt. Er zijn veganisten die hun principes streng toepassen en inderdaad alle dierlijke producten vermijden en anderen passen zoveel mogelijk van hun principe toe door bijvoorbeeld de producten die ze gebruiken tot op de draad te verslijten zoals schoenen en wollen kleding. Ook zijn er veganisten die wel leer gebruiken van dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven.

Vervangbaar

Bijna alle dierlijke producten zijn vervangbaar door producten met een gelijke voedingswaarde. Veganisten eten als warme maaltijd veelal groenten, diverse soorten peulvruchten en granen. Koemelk kan vervangen worden door amandel, haver, rijst of sojamelk en eieren door egg-replacerpoeder, bakpoeder, tofu en lijnzaad.

Gezondheid van diervriendelijke veganisten

Bij het onderzoek naar de gezondheid van mensen die volgens de principes van het veganisme leven, is het moeilijk om concrete conclusies te trekken. Het kan daarbij gaan om mensen die toch al meer op hun gezondheid letten en effecten bereiken die niet perse met veganisme te maken hebben. Maar in elk geval menen sommigen dat veganisme een tekort aan vitamine B12 kan opleveren, omdat in planten de voor de mens bruikbare vitamine B12 nagenoeg ontbreekt, die in dierlijke producten wel voorkomt. Een tekort aan die vitamine zou onder meer geheugenverlies kunnen opleveren, alsmede een verhoogde kans op hartziekten en vaatziekten. Die symptomen kunnen via een langzaam proces optreden waardoor ze aanvankelijk niet opvallen. Daarom is het voor veganisten aan te raden om vitamine B12 via voedingssupplementen toe te voegen aan het voedingspatroon.

Persoonlijke uitgangspunten

Superstrenge veganisten eten ook geen planten die volledig geoogst moeten worden maar alleen delen van planten zoals vruchten, noten en zaden. Ook als de groei belemmerd wordt door een deel te verwijderen zijn zij tegen het gebruik van die delen. Er zijn zelfs veganisten die vinden dat honing niet gegeten mag worden omdat de bijen daar veel te hard voor moeten werken. Anderen vinden dat onzin omdat een bij van nature honing maakt en daar niet toe worden gedwongen. Maar zo bestaan er bij veganisten allerlei persoonlijke uitgangspunten die strenge en minder strenge veganisten opleveren.
© 2011 - 2022 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vegetariër worden of zijnVegetariër worden of zijnVegetariër worden of zijn: waarom kies je er voor en kan je hier gezond mee blijven leven? Er zijn verschillende vormen…
Vega producten in de supermarktVega producten in de supermarktNederlanders staan ​​bekend als vleeseters, maar veganisme als nieuwe trend rukt op. In de Verenigde Staten…
Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…

E-nummers in levensmiddelenIn supermarkten hebben we talloze keuzes uit voedsel producten om te eten welke goedgekeurd zijn door de keuringsdienste…
Zelfgemaakte babyvoedingZelfgemaakte babyvoedingDe behoefte aan voedingsmiddelen uit borstvoeding kan maar tot een aantal maanden worden voldaan. Daarna ontwikkelen bab…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stuarthampton, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Veganisme
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 31-03-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.