Moeite met ontbijten - tips om 's morgens toch te eten

Moeite met ontbijten - tips om 's morgens toch te eten Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je ontbijt geeft je energie om de dag te beginnen en brengt je spijsvertering op gang. Toch zijn er heel veel Nederlanders die moeite hebben om 's morgens iets te eten. Dat is een lastig probleem, want wie 's morgens niet goed ontbijt zal minder energie hebben om zijn dag te beginnen en vaak sneller grijpen naar meer slechte tussendoortjes.

Oorzaken

Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom mensen 's morgens niet kunnen of willen ontbijten. De belangrijkste twee zijn waarschijnlijk 'geen trek' en 'geen tijd' of misschien wel een combinatie van beide. Wat de oorzaak ook is, een ontbijt is belangrijk en het is dus goed om te kijken of je met onderstaande tips toch zover kan komen dat ook jij je dag ermee kan beginnen. Als je nu niet gewend bent om te ontbijten, houdt er dan rekening mee dat het aanleren van nieuwe gewoontes tijd nodig heeft. Geef het dus niet na twee dagen al op, maar probeer geef je hoofd en je lichaam wat langer de tijd om aan je nieuwe gezonde gewoonte te wennen!

Geen tijd

De meeste mensen moeten 's morgens vroeg op en elke minuut die je dan in je bed kan blijven liggen is welkom. Voor sommige mensen is dat een reden om dan maar niet te ontbijten voor ze de deur uit gaan. Of je wil eigenlijk wel, maar hebt moeite om je bed uit te komen waardoor je elke dag weer moet haasten en dan toch maar het ontbijt overslaat. Vervolgens zit je op je werk met een knorrende maag en grijp je waarschijnlijk snel naar een ongezonde snack. Probeer met de volgende tips voortaan toch te ontbijten:

 • Maak je boterhammen de avond van tevoren, zo kost het je 's morgens minder tijd
 • Vries kant en klare boterhammen in, dit kan met diverse soorten beleg, je haalt ze de avond van tevoren uit de vriezer en 's morgens zijn ze klaar om gegeten te worden. Je hoeft zo niet elke dag brood klaar te maken maar bijvoorbeeld één keer per week.
 • Neem drinkontbijt of fruitdrinkontbijt, dit kost héél weinig tijd en je krijgt toch voedingsstoffen binnen.
 • Zorg dat je ontbijt in huis hebt wat je makkelijk mee kan nemen, tegenwoordig zijn er portieverpakkingen fruitontbijt en drinkontbijt te koop. Wanneer je dan écht geen tijd meer hebt om thuis te ontbijten kan je zo snel in de auto of op de fiets toch nog ontbijten.

Geen trek

Een andere categorie niet-ontbijters zijn de mensen die 's morgens gewoon helemaal geen trek hebben. Meestal staat het idee om iets te moeten eten ze zelfs enorm tegen. Wanneer jij tot deze groep behoort heb je een lastig probleem. Waarschijnlijk weet je dat ontbijten belangrijk is en zou je ook best willen, maar lukt het je gewoon niet. Probeer het toch met deze tips:

 • Probeer verschillende soorten ontbijt, misschien kun je geen brood wegkrijgen, maar gaat een beschuitje wel, of een cracker, of bijvoorbeeld een stuk fruit.
 • Probeer of je vloeibaar ontbijt wel weg kunt krijgen, bijvoorbeeld een bakje yoghurt of een speciaal drinkontbijt of fruitontbijt, je hoeft dan niks te kauwen, maar krijgt toch voedingsstoffen binnen.
 • Dwing jezelf om íets te eten, je kan beginnen met iets héél kleins, bijvoorbeeld een half crackertje of iets anders wat je weg denkt te kunnen krijgen. Door toch íets te eten leer wen je je lijf hieraan en vaak kan je dan elke dag iets meer eten tot je uiteindelijk wel gewoon normaal kunt ontbijten 's morgens.
 • Voor sommige mensen helpt het om een paar slokjes frisdrank te nemen. Misschien niet zo gezond 's morgens al aan de frisdrank, maar het hoeven maar een paar slokjes te zijn, de zoete frisdrank kan hongergevoel opwekken waardoor je wel trek krijgt om te eten!
 • Tandenpoetsen pas ná het eten, de mintsmaak van je tandpasta zorgt er vaak voor dat je even geen trek meer hebt in eten.
 • Eerst eten dán pas koffie. Veel mensen drinken 's morgens koffie om wakker te worden, maar koffie remt de eetlust!
 • Als het je écht niet lukt om 's morgens wat te eten, neem dan iets gezonds te eten mee en eet dat zodra je wel trek krijgt (en kan eten op je werk uiteraard), zo voorkom je dat je naar slechte snacks gaat grijpen als gevolg van het niet ontbijten.

Algemene tips om te ontbijten

Natuurlijk kunnen er nog allerlei andere redenen zijn waarom je er moeite mee hebt om 's morgens te ontbijten. Ook met een andere reden kan je soms baat hebben bij de tips die hierboven staan, maar er zijn ook nog een paar algemene tips voor iedereen die het lastig vindt om de dag met een ontbijt te beginnen.

 • Zorg voor afwisseling. Hoewel sommige mensen het heerlijk vinden om elke dag hetzelfde te eten zal het de meeste snel tegen gaan staan.
 • Kies iets wat je lekker vindt, ontbijt hoeft niet persé uit boterhammen te bestaan. Uiteraard moet het wel een beetje gezond blijven, maar af en toe een croissantje kan echt geen kwaad. Yoghurt of kwark, fruit, harde broodjes, beschuitjes, krentebollen of misschien een bord Brinta. Maak je ontbijt de moeite waard voor jezelf!
 • Neem ontbijten op in je ochtendritueel. Waarschijnlijk heb je een vaste routine, lees je de krant of de reclamefolders, of kijk je het nieuws of een ander televisieprogramma. Probeer jezelf aan te leren om ondertussen wat te eten zodat dit een gewoonte wordt.
© 2011 - 2024 Wien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…
Tips voor een lekker ontbijt, want ontbijten is goed voor jeTips voor een lekker ontbijt, want ontbijten is goed voor jeEen goede start van de dag is erg belangrijk. Na het slaapproces heeft je lichaam behoefte aan nieuwe voedingsstoffen. E…
Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch wordt het ontbijt door ve…
Tips die afvallen makkelijker makenTips die afvallen makkelijker makenAfvallen kost veel energie en vergt veel motivatie. Gelukkig zijn er methoden die afvallen makkelijker maken. Deze zorge…

Het decoreren van cake popsCake pops kun je op allerlei manieren decoreren. Hier staat een lijst met ideeën voor decoraties en waar je deze product…
Bronwater of kraanwater?Bronwater of kraanwater?Op vakantie wordt geadviseerd om geen kraanwater te drinken. Voor Nederland geldt een dergelijk advies niet. Uit onderzo…
Wien (17 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.