Veilig barbecueën: waar moet je aan denken?
Barbecueën is voor veel mensen een feestje: het is weer is goed en wat is er nou gezelliger dan samen buiten eten in een ongedwongen sfeer? Om het barbecueën tot een succes te maken is het nodig een aantal dingen te weten die te maken hebben met veiligheid. Hierdoor voorkom je ongelukken tijdens de barbecue of buikklachten na afloop. Een aantal tips voor een geslaagde, veilige barbecue.
Het barbecueseizoen is weer aangebroken. Overal gaan mensen aan de slag met de barbecue zodra de avonden langer en de dagen weer zomers warm worden. Voor een geslaagde barbecue is het nuttig en handig om rekening te houden met een aantal dingen. Waarmee moet je rekening houden als je van barbecueën een succes wilt maken? Hieronder volgen een aantal tips voor veilig barbecueën. De meeste tips gelden voor barbecueën op houtskool.
De barbecue plaatsen en aansteken
Zorg dat de barbecue stabiel op een stevige ondergrond staat en zet hem niet te dicht bij de begroeiing in de tuin. Als er wind staat, zorg dan dat je de barbecue zo neerzet dat niemand last heeft van de rook of vonken. Als je houtskool of briketten gebruikt als brandstof, steek deze dan aan met aanmaakblokjes die je erbij doet, of gebruik aanmaakvloeistof. Gebruik in ieder geval geen benzine, spiritus, brandgel en dergelijke. Hierdoor kan een steekvlam ontstaan waardoor je makkelijk brandwonden kunt oplopen. Gebruik een lange lucifer. De houtskool heeft een tijdje nodig om te branden vóór met het barbecueën begonnen kan worden.
Steek de barbecue daarom op tijd aan, ongeveer drie kwartier van tevoren. Wil je langzaam kunnen grillen op de barbecue dan is een opwarmtijd van twee uur nodig om de juiste temperatuur te bereiken. Heb je een barbecue met deksel, sluit hem dan hiermee af tijdens het opwarmen: hierdoor wordt ook het rooster voorverwarmd. Als de barbecue eenmaal brandt, spuit er dan geen aanmaakvloeistof meer bij. Zet een emmer water of zand in de buurt voor noodgevallen. Let erop dat huisdieren en kleine kinderen uit de buurt van de brandende barbecue blijven.
Omgaan met rauw en gaar voedsel
Of je nou kant-en-klare pakketten met voorgesneden vlees en/of vis koopt of je doet zelf de voorbereiding ervan, zorg dat je hygiënisch te werk gaat. Gebruik voor het snijden en verwerken van vlees, kip, vis en groenten verschillende snijplanken en bestek, was deze in heet sop goed schoon. Dit geldt uiteraard ook voor al het bestek dat je gebruikt. Was je handen tussendoor. Leg gegaarde producten nooit terug op de schaal waar ze rauw op gelegen hebben. Met name rauwe kip is nogal eens besmet met schadelijke bacteriën, die door de verhitting onschadelijk worden gemaakt. Als de bereide kip na het garen op dezelfde schaal wordt teruggelegd ontstaat
kruisbesmetting; dit kan leiden tot
buikklachten.
Veilig barbecueën
Op het moment dat de vlammen weg zijn, de kooltjes gloeien en er een witte aslaag om de houtskool is verschenen is de barbecue klaar voor gebruik. Vlees dat een korte tijd gaartijd nodig heeft kan op een laaggeplaatst rooster worden gelegd, zodat het kort en intens wordt verhit. Dikkere stukken vlees of bijvoorbeeld kippenpoten hebben langere tijd nodig om gaar te worden en kunnen het beste verder van de hitte worden gelegd. Dat kan door ze op een hoger geplaatst rooster te leggen, waardoor ze langer kunnen doorgaren zonder aan de buitenkant te verbranden. Een andere manier is voorgaren in de koekenpan, zodat later op de barbecue een kortere verhittingstijd genoeg is om het gaarproces af te maken en een bruin korstje te krijgen.
Vis kan in een dubbel klemrooster aan twee kanten verhit worden, maar kan ook verpakt in (een dubbele laag) aluminiumfolie worden bereid. Zo'n klemrooster is erg handig bij het keren van de vis zonder dat deze op het rooster uit elkaar valt. Het voordeel van de bereiding in folie is dat er tegelijk groenten en kruiden bij gedaan kunnen worden, zodat er kant-en-klare pakketjes ontstaan. Het brandt dan ook niet aan. Kijk uit met de (hete!) aluminiumfolie na het verhitten.
Als je wat olie gebruikt bij het barbecueën breng dit dan dun aan op het vlees, maar niet op het rooster van de barbecue. Het is aan te raden om het vlees in te vetten met olie: hierdoor is er minder kans dat het vlees verbrandt omdat het door de olie wordt beschermd. Maar mocht dit toch gebeuren: eet geen zwartgeblakerd voedsel: het is schadelijk voor je gezondheid. Als alleen een deel van het vlees erg is verbrand, snij de verbrande stukken er dan altijd af. Vet dat in de (houtskool)barbecue druipt kan vlam vatten; wees daar alert op. Doof een oplaaiende vlam eventueel met een gericht enkel straaltje van een plantenspuit.
Opruimen en schoonmaken
Na het barbecueën kan je de barbecue laten uitbranden. Eventueel kun je er zand overheen gooien om het vuur te doven. Leeg hem pas als de hele inhoud is afgekoeld, zodat er geen brand kan ontstaan in de afvalbak. Goed schoonmaken verwijdert schadelijke zwartverbrande restanten. Vaak is er vlees overgebleven; als dit maar even buiten de koelkast is geweest kan het in een afgesloten bewaardoos in de koelkast wel een dagje bewaard worden. Als restanten rauw vlees langere tijd buiten de koelkast zijn geweest kun je het beter niet meer gebruiken.