Barbecueën: Soorten barbecues en barbecuetips

Barbecueën: Soorten barbecues en barbecuetips Mede door de prachtige zomers van de afgelopen jaren is buiten koken en barbecueën helemaal "in". Het is toch veel sfeervoller om de maaltijd lekker buiten te bereiden dan onder de afzuigkap van keuken of caravan? Barbecues en buitenkeukens zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen, met verschillende mogelijkheden.

Houtskool

De meest traditionele methode. Verkrijgbaar in handig meeneemformaat of in een grotere uitvoering. Houd er rekening mee, dat je enige tijd van tevoren de barbecue "voorbereidt". Met aanmaakblokjes en aanmaakhout maak je de basis. Daarna leg je de kolen eromheen en steek je de aanmaakblokjes aan. Als de aanmaakblokjes opgebrand zijn, zal het vuur de houtskool verwarmen. Pas als de houtskool goed gloeit, is de barbecue klaar voor gebruik. Vanwege het open vuur staat niet elke camping het barbecueën toe. Er is echter houtskoolbarbecue verkrijgbaar met een gesloten systeem, die op de meeste campings zonder problemen gebruikt mag worden.

Gas

Een methode die steeds populairder wordt. Voordeel: je barbecue is snel gereed. Ideaal dus, als je na het werk of in het weekend snel wilt beginnen! De branders in de barbecue worden beschermd door lavastenen, die er ook voor dienen om eventuele druipende vleessappen op te vangen, ter voorkoming van steekvlammen. Je vlees zal gelijkmatig gaar worden en braden door een goede hitte verdeling.

Skottelbraai

Een skottelbraai werkt altijd op gas en heeft als voordeel dat hij zeer eenvoudig in gebruik is. Het fenomeen "braaien" is overgewaaid vanuit Zuid-Afrika en is in Nederland een groot succes. Op de skottelbraai kan je complete maaltijden bereiden. Ook zijn er accessoires verkrijgbaar waardoor je met de skottelbraai ook nog kunt barbecueën, koken of grillen.

Elektrisch

Deze methode is geschikt voor binnen- en buitenshuis. Ook hiermee kun je snel aan de slag, alleen even voorverwarmen is niet nodig. Het barbecueën gebeurt op een grillplaat. Deze barbecue is vaak lichter van gewicht en dus makkelijker te verplaatsen. De temperatuur is constant, zodat je vlees gelijkmatig gaar wordt.

Veilig barbecueën

  • Zorg dat je barbecue op een stevige ondergrond staat.
  • Zorg dat je barbecue, bij gebruik van gas of elektra, op de juiste manier aangesloten is.
  • Gebruik accessoires met een lang handvat, zodat je niet te dicht bij het open vuur komt.
  • Misschien een overbodige tip, maar gooi nooit extra brandstof zoals brandgel of spiritus op een brandende barbecue.
  • Verplaats een brandende barbecue nooit!

Deze tips zijn bedoeld om veilig een heerlijke maaltijd te bereiden. Smakelijk eten!
© 2007 - 2024 Millica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overal barbecuen met een draagbare BBQEen gezellige BBQ is de maaltijd bij uitstek op een warme zomerdag of zwoele avond. De barbecue wordt in de tuin gezet e…
Trends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderTrends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderBarbecue! Een ware zomerklassieker. Waarom zou je nog staan te emmeren bij zo'n ouderwets bakbeest van een barbecue? Kij…
Kolfapparaten vergelijken, kolfapparaat kopen of huren?Je wilt gaan kolven, maar welk kolfapparaat moet je kiezen? Je kunt een kolfapparaat kopen of huren. Deze keuze hiertuss…

De mosselen: de grote dame in het zwartDe mosselen: de grote dame in het zwartZeeland herbergt een bron van lekkernijen, zoals de Mossel: de grote dame in het zwart. Tijdens het seizoen van half jun…
Richtlijnen voor het opdienen en het etenEen goede keuken alleen volstaat niet meer voor de fijnproever. Van belang zijn een verzorgd kader, een hartelijke sfeer…
Millica (2 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.