Barbecueën: Soorten barbecues en barbecuetips
Mede door de prachtige zomers van de afgelopen jaren is buiten koken en barbecueën helemaal "in". Het is toch veel sfeervoller om de maaltijd lekker buiten te bereiden dan onder de afzuigkap van keuken of caravan? Barbecues en buitenkeukens zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen, met verschillende mogelijkheden.
Houtskool
De meest traditionele methode. Verkrijgbaar in handig meeneemformaat of in een grotere uitvoering. Houd er rekening mee, dat je enige tijd van tevoren de barbecue "voorbereidt". Met aanmaakblokjes en aanmaakhout maak je de basis. Daarna leg je de kolen eromheen en steek je de aanmaakblokjes aan. Als de aanmaakblokjes opgebrand zijn, zal het vuur de houtskool verwarmen. Pas als de houtskool goed gloeit, is de barbecue klaar voor gebruik. Vanwege het open vuur staat niet elke camping het barbecueën toe. Er is echter houtskoolbarbecue verkrijgbaar met een gesloten systeem, die op de meeste campings zonder problemen gebruikt mag worden.
Gas
Een methode die steeds populairder wordt. Voordeel: je barbecue is snel gereed. Ideaal dus, als je na het werk of in het weekend snel wilt beginnen! De branders in de barbecue worden beschermd door lavastenen, die er ook voor dienen om eventuele druipende vleessappen op te vangen, ter voorkoming van steekvlammen. Je vlees zal gelijkmatig gaar worden en braden door een goede hitte verdeling.
Skottelbraai
Een skottelbraai werkt altijd op gas en heeft als voordeel dat hij zeer eenvoudig in gebruik is. Het fenomeen "braaien" is overgewaaid vanuit Zuid-Afrika en is in Nederland een groot succes. Op de skottelbraai kan je complete maaltijden bereiden. Ook zijn er accessoires verkrijgbaar waardoor je met de skottelbraai ook nog kunt barbecueën, koken of grillen.
Elektrisch
Deze methode is geschikt voor binnen- en buitenshuis. Ook hiermee kun je snel aan de slag, alleen even voorverwarmen is niet nodig. Het barbecueën gebeurt op een grillplaat. Deze barbecue is vaak lichter van gewicht en dus makkelijker te verplaatsen. De temperatuur is constant, zodat je vlees gelijkmatig gaar wordt.
Veilig barbecueën
- Zorg dat je barbecue op een stevige ondergrond staat.
- Zorg dat je barbecue, bij gebruik van gas of elektra, op de juiste manier aangesloten is.
- Gebruik accessoires met een lang handvat, zodat je niet te dicht bij het open vuur komt.
- Misschien een overbodige tip, maar gooi nooit extra brandstof zoals brandgel of spiritus op een brandende barbecue.
- Verplaats een brandende barbecue nooit!
Deze tips zijn bedoeld om veilig een heerlijke maaltijd te bereiden. Smakelijk eten!