InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Richtlijnen voor het opdienen en het eten

Richtlijnen voor het opdienen en het eten

Een goede keuken alleen volstaat niet meer voor de fijnproever. Van belang zijn een verzorgd kader, een hartelijke sfeer en een smaakvol gedekte tafel. Vandaag de dag wordt er van de gastheer en gastvrouw verwacht dat ze creativiteit gebruiken in de keuken en versiering van de tafel. Ontvangen met alles erop en eraan betekent dan niet alleen de weergave van een persoonlijkheid, maar ook de uitdrukking van een geesteshouding, van een totale levensstijl.

Het opdienen

  • De gerechten die warm gegeten worden moeten ook zeer warm opgediend worden. Borden en schotels worden dus voorverwarmd. Koude gerechten worden fris opgediend op een gekoeld bord.
  • Zorg ervoor dat de borden of de schotels verzorgd geschikt en mooi versierd zijn. De borden en schotelranden blijven vrij en zijn smetteloos schoon.
  • Voorzie je slaatjes. Meng die dan best niet op voorhand met mayonaise, vinaigrette of een andere slasaus. Dien die afzonderlijk op. Voorzie bij slaatjes eveneens een lekkere olie- en azijnsoort.
  • Ga je met geschikte schotels rond, maak het de gasten dan zo gemakkelijk mogelijk wat de grootte van de porties betreft. Ze moeten gemakkelijk te nemen zijn.
  • De bediening moet zo geruisloos mogelijk gebeuren.
  • De gerechten worden opgediend voordat de drank ingeschonken wordt.
  • Gevulde en lege borden worden rechts van de persoon geserveerd.
  • De drank wordt eveneens rechts geserveerd.
  • Men serveert links wanneer men de gerechten aanbiedt op schotels en de gasten zelf het voedsel moeten nemen.
  • Een andere mogelijkheid van het opdienen is , dat alles op een tafel gezet wordt (buffet). Iedereen kan zich dan bedienen.
  • Men bedient eerst de speciale gast of de eregast. Daarna worden in een klein gezelschap eerst de dames bediend, daarna de heren en als laatste de gastheer. In een groot gezelschap worden de aanzittende in de volgorde van hun plaats bediend.
  • De volgorde van de gerechten aan tafel zijn: Voorgerecht, soep, tussengerecht, hoofdschotel, nagerecht, koffie en thee, eventueel een pousse-café.
  • Om het tafeldienen te vereenvoudigen kan je, in plaats van de schotels aan elke gast afzonderlijk aan te bieden, de schotels doorgeven. Je begint dan bij de eregast.
  • Het weghalen van gebruikte borden en glazen gebeurt rechts. Het gebruikte bestek wordt steeds op het bord weggenomen en nooit los, om het morsen te voorkomen. Wat praktisch is, is een afneemmandje wat aan de linkerarm hangt. Hier stop je de gebruikte couverts in. Of houd je één bord in de linkerhand. De weggenomen borden worden op de linkervoorarm gestapeld. De couverts worden telkens op dat ene bord gelegd. Na het beëindigen van een gang wordt alles wat op dat gerecht betrekking heeft, weggenomen.
  • Laat genodigden nooit zonder bord. Vóór het opdienen van het nagerecht worden alle onderborden, zoutvaatjes enzovoort weggenomen. De broodkruimels worden weggeborsteld of met een servet ‘weggeveegd’. Daarna plaats je de dessertbordjes en het dessertbestek.
  • Het opdienen van de verschillende gangen mag niet te vlug gebeuren en ook niet te traag.
  • Koffie en thee worden rechts aangeboden. Suiker en melk worden doorgegeven. Voorzie schijfjes citroen en sinaasappel voor de thee. De koffie en thee kan je aan tafel geven, maar ook in het salon. Je nodigt de gasten dan daartoe uit. Voorzie ook altijd een andere drank voor diegenen die noch koffie, noch thee wensen.
  • Asbakken plaats je bij het nagerecht. Voordien mag er eigenlijk aan tafel niet gerookt worden.

Hoe eet je het?

Sommige mensen vragen zich af hoe men volgens de etiquette bepaalde gerechten of voedingsmiddelen moet eten.
GerechtEtiquette
AardappelenWorden nooit klein gesneden met een mes. Verdeel ze in kleinere stukken met een vork.
Aardbeien en frambozenIs het steeltje verwijderd, dan eet je ze met een dessertlepel of –vork. Zitten de steeltjes er nog aan, dan pak je ze met de vingers bij het steeltje vast.
Appels en perenSnijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis. Dan neem je ieder partje op de vork en schilt ze. Breng het geschilde partje naar de mond, eventueel snijd je ze nog in stukjes.
AspergesLeg de asperges zo op de borden dat de toppen naar links wijzen. Neem ze één voor één aaan het uiteinde vast met de rechterhand en ondersteun de top met de vork die je in de linkerhand houdt. Doop de top in de saus en bijt af. Ga zo verder tot aan het laatste deel. Dat wordt uitgezogen, zonder daarbij geluid te maken. De restjes leg je op de rand van het bord.
ArtisjokkenZe worden vaak in hun geheel opgediend. Daarbij worden de blaadjes met de vinger van de vrucht geplukt en naar de mond gebracht. Als alle blaadjes op zijn, neem je de vork om het hooi te verwijderen. Dan wordt de bodem in kleine stukjes gesneden en gegeten.
BananenDe pel wordt van de vrucht gehaald, waarna de banaan in plakjes gesneden wordt. Neem dan telkens een stukje op je vork en breng dat naar de mond.
Brood als garnituurJe snijdt het niet, maar breekt er telkens een stukje van met je linkerhand. Doop het brood nooit in de soep.
DruivenWorden in hun geheel in de mond gestoken. Schilletjes en pitjes vang je onopvallend op in het kokertje van je rechterhand. Leg ze daarna op het bordje.
GarnalenZijn ze niet gepeld, eet je met de vingers. Gepelde garnalen eet je met een vork. Prik ze echter niet op de vork, maar schep ze op de vork.
KaasWord met kleine stukjes tegelijk van de portie gesneden en dan op een stukje brood gelegd. Het geheel wordt vervolgens naar de mond gebracht.
KersenNeem ze aan de steeltjes vast met de linkerhand en breng ze naar de mond. Achter de tanden wordt de vrucht dan van het steeltje getrokken. De pitten worden in de rechterhand of de eetlepel opgevangen en op het bord gelegd.
KreeftHoud de kreeft vast met de linkerhand, maar laat de kreeft op het bord liggen. Met een kreeftenvork of visvork wordt het vlees losgemaakt en naar de mond gebracht.
MandarijnenPel ze, maak de partjes los van elkaar en eet ze met de vingers.
MeloenenVoor een meloenschijf worden mes en vork gebruikt. Een halve meloen wordt uitgelepeld. Meloen gevuld met een vruchtensalade wordt ook uitgelepeld.
MosselenNeem de schelp in je linkerhand en haal er met een vork de mossel uit. In plaats van een vork kan je ook een lege mosselschelp als grijptang gebruiken.
OestersBij oesters wordt meestal een speciale vork gegeven om het vlees los te maken. Eventueel kan er wat citroensap op gedruppeld worden.

Op twee manieren kunnen oesters gegeten worden:
De schelp wordt naar de mond gebracht en het vlees met het vocht opgezogen, of de oester wordt met de vork naar de mond gebracht, waarna het vocht uit de schelp gedronken wordt.
PerzikenGa hetzelfde te werk als bij appels en peren.
PruimenEet pruimen uit de hand, eventueel haal je eerst de schil eraf.
SinaasappelsPel ze met de hand. Maak daarvoor 4 verticale insnijdingen in de schil, trek de stukken schil eraf en verdeel dan de vrucht in partjes. Ook kan de sinaasappel met mes en vork in tweeën en vervolgens in vieren gesneden worden. Snijd dan elk van de partjes in tweeën, houd het met de vork op het bord, verwijder met het mes in de rechterhand het vruchtvlees en breng het met de vork naar de mond.
SpaghettiSpaghetti eet je met eetlepel en vork. Met de linkerhand steek je de eetlepel in de spaghetti. Zet de tanden van de vork in de holte van de eetlepel. Draai met de vork rond tot er een hoeveelheid spaghetti rond zit, die je in één keer in de mond brengt. De slierten die afhangen worden niet afgesneden maar onhoorbaar in de mond meegezogen.
Spaghetti snijden is ook niet tegen de regels.
SlaSlablaadjes worden nooit met mes gesneden, alleen kleiner gemaakt met de vork.
Botjes afkluivenHet is niet onbeleefd om botjes van gevogelte en lamskotelletjes af te kluiven. Het vlees wordt wel eerst zo ver mogelijk gegeten met mes en vork. Pas daarna neem je de botjes in je rechterhand en brengt ze naar de mond. Manoeuvreren om het laatste stukje vlees los te kunnen krijgen, laat je beter achterwege.
SlakkenWijngaardslakken worden in de linkerhand genomen met behulp van een slakkentangetje. Met behulp van het slakkenvorkje in de rechterhand prik je de slak uit het huisje en brengt ze naar de mond.
Alikruiken worden met de vingers van de linkerhand genomen en met behulp van een kopspeld uit de schelp gepeuterd. Het harde vliesje dat vóór de opening van het schelpje zit, kan met de top van de wijsvinger tegen de schelp geduwd worden.
Handig is, dat je de bovenkant van de kopspeld of naald gedeeltelijk in een kurk duwt. Je hebt dan met de rechterhand een gemakkelijker houvast aan de kurk.

Lees verder

© 2007 - 2018 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Weefsteken en weefknopenWeven is een techniek die je eenvoudig thuis kunt doen, want hoewel een mooi en duur weefgetouw heel leuk kan zijn, kan…
Cheats: Grand Theft Auto: Vice city stories (PSP)Grand Theft Auto: Vice City Stories voor de PSP is een game die geschikt is voor 18 jaar en ouder. Het is de tweede game…
In Engeland rijden ze links!In Engeland rijden ze links!In Engeland rijdt men links. Waarom? Omdat die rare vastelanders besloten om rechts te rijden. Niet de Britten veranderd…
Grand Theft Auto V: CheatsGrand Theft Auto V: CheatsHet is dan eindelijk zo ver: GTA! Alle liefhebbers kunnen weer verdergaan met het stelen van auto's, beroven, vliegen, g…
GTA Chinatown Wars: cheats, informatie en tipsGTA Chinatown Wars: cheats, informatie en tipsGTA is een erg populaire gameserie die door het extreme geweld opvalt. Eerder kwam de serie al naar de PSP, maar nu vind…

Reageer op het artikel "Richtlijnen voor het opdienen en het eten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jootje
Gepubliceerd: 26-06-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!