De invloed van zout op ons lichaam

De belangrijkste bron van zout in ons eten is keukenzout. Iedereen heeft het in de kast staan en gebruikt het dagelijkse. Een gram van dit type zout bestaat uit twee mineralen, 400 mg natrium en 600 mg chloride. Het is een bekend feit dat te veel natrium kan leiden tot een hoge bloeddruk, wat op zijn beurt weer een factor kan zijn bij hart-en vaatziekten. Maar dit is niet het enige effect dat zout heeft op ons lichaam. We hebben het nodig om onze inname van water te regelen en te stimuleren. Het grote probleem van tegenwoordig is echter dat we onbewust veel meer zout binnen krijgen dan we daadwerkelijk nodig hebben. Maar wat is het effect van zout nou eigenlijk op ons lichaam?

De positieve invloed van zout

Je lichaam kan geen natrium produceren, dus zout is belangrijk in je dieet. Natrium helpt het reguleren van de waterhuishouding en de ph van je lichaam, en het regelt de bloeddruk. Zout is essentieel als je veel aan sport doet, omdat het helpt bij het reguleren van de hoeveelheid water in je lichaam, en het maakt je dorstig, zodat je de hoeveelheid water die je verloren hebt door te zweten weer aanvult. Natrium helpt ook met het geleiden van stimulansen in de zenuwen en de samentrekking van je spieren.

Natrium en Chloride samen reguleren je bloeddruk. Natrium verhoogt de bloeddruk, maar chloride laat het weer dalen en helpt bij het afscheiden van natrium. Het is zeer belangrijk, dat beide mineralen in balans zijn. Chloride helpt ook bij de absorptie van kalium en de spijsvertering.

Een goede balans en het niveau van zout in je lichaam helpt ook met het behouden van het elektrolytenevenwicht, het helpt met de actieve opname van voedingsstoffen in de dunne darm, het helpt bij het reguleren van het waterpeil op celniveau van voedingsstoffen en afvalstoffen, en het kan helpen tegen hyperthermie. Onderzoekers zeggen ook dat een verhoging van de zoutinname kan helpen om het Chronisch Vermoeidheids Syndroom te overkomen. Maar wees voorzichtig met zout, want te veel zout is niet goed voor je.

De negatieve invloed van zout

Een tekort aan zout is tegenwoordig zeer zeldzaam. Bijna al het voedsel dat we eten bevat zout, en vooral voorverpakte voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden zout. Maar een gebrek aan zout kan soms worden gezien in diarree patiënten, en dat kan leiden tot uitdroging. Om dit tekort aan te vullen, moet je meer water drinken en meer zout consumeren.
Te veel zout in onze voeding is echter een veel voorkomend probleem. En een probleem dat vaak onopgemerkt blijft. Ons lichaam heeft ongeveer 1 a 2 gram zout per dag nodig, en gezondheidszorginstellingen adviseren om maximaal 6 gram per dag te consumere. De meeste mensen zitten echter dichter bij zon 10 gram zout per dag. Gelukkig kan ons lichaam hogere hoeveelheden zout wel aan. Hoeveel precies hangt af van je nierfunctie en de hoeveelheid water die je drinkt elke dag. Een gemiddeld maximale van wat het lichaam aankan is 22 gram per dag. Maar probeer om dit niet al te regelmatig voor te laten komen.

De overmaat aan natrium wordt uitgescheiden via de nieren en in je urine. Echter te veel natrium kan uw bloeddruk omhoog doen schieten. Niet iedereen heeft dezelfde gevoeligheid voor natrium, en voor sommigen zal dit effect sterker zijn dan voor anderen. Als je gevoelig bent voor hoge bloeddruk, probeer dan om je zoutinname te beperken. Een daling van natrium en een voldoende inname van chloride zou moeten helpen bij het verlagen van uw bloeddruk. Maar wees voorzichtig met soorten zout die laag in natrium zijn, maar hoog in chloride. Want te veel chloride kan ook weer negatieve invloed hebben op mensen met hart-en vaatziekten en ritmestoornissen veroorzaken. Het is het beste om te proberen je zoutinname te beperken, en om je chloride te halen uit het eten van groenten en fruit. Andere factoren die een rol spelen bij hoge bloeddruk zijn overgewicht, roken, niet genoeg beweging en alcoholgebruik.

Een ander mogelijk effect van het eten van teveel zout kan een verhoogd risico voor het ontwikkelen van maagkanker zijn. Maar er zal eerst meer onderzoek moeten worden gedaan voordat hier zekerheid over is. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds stelt dat de relatie tussen te veel zout en maagkanker 'waarschijnlijk' is. Het betreft een indirect verband, wat betekent dat zout zou een schadelijk effect zou hebben op de maagwand. Dit kan leiden tot infecties van de maagwand, en dit zal een hogere gevoeligheid veroorzaken voor deeltjes die verondersteld worden kanker te veroorzaken.

Een ander effect van te veel zout kan zwakke botten en tanden zijn. Als je te veel zout eet, zul je het overtollige natrium samen met het mineraal calcium weer uitplassen. Je hebt calcium nodig om je botweefsel op te bouwen en te onderhouden. Maar zolang je inname van calcium voldoende is, zal dit niet een groot probleem vormen.

Zout met toegevoegd jodium

Tegenwoordig voegen veel fabrikanten jodium toe aan hun zout. Dit is tegen de Iodine Deficiency Disorder (IDD). Omdat er niet veel jodium in andere voedselbronnen zit, zijn overheden begonnen regelgeving te ontwikkelen over het toevoegen van jodium aan zout.

Onze belangrijkste bron van jodium is vis. Maar veel mensen eten niet veel vis, en vooral niet dagelijks. Jodium is een essentieel mineraal, en gemiddeld aten we er niet genoeg van. Dit was een eenvoudige en praktische oplossing, en tegenwoordig is IDD zeer zeldzaam, zo niet bijna uitgestorven in de westerse wereld. Jodium is vooral belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of proberen zwanger te raken. IDD kan leiden tot een miskraam, mentale achtergesteldheid, schade aan de hersenen bij baby's, en het kan schadelijk zijn voor de groei en ontwikkeling.

Conclusie

Zout is een essentieel onderdeel van onze voeding, het is echter verstandig om je zoutinname te beperken. Je lichaam heeft slechts 1 tot 2 gram zout per dag nodig. De meeste gezondheidszorginstellingen adviseren om maximaal 6 gram per dag te eten, maar onze gemiddelde zoutinname in de westerse wereld is ongeveer 9 tot 10 gram per dag. Omdat zout in bijna elke bron van voedsel zit, is het gemakkelijk het overzicht te verliezen van hoeveel zout je eet elke dag. Het is dus verstandig om altijd de etiketten te controleren op het voedsel dat je koopt, en niet te veel zout toe te voegen aan het voedsel dat je thuis kookt.

Lees verder

© 2010 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en zoutZwanger en zoutEen overmatig gebruik van zout kan beter vermeden worden tijdens de zwangerschap. Zout kan namelijk voor vervelende bijw…
Natrium: functie, te weinig of te veel natrium en gevolgenNatrium: functie, te weinig of te veel natrium en gevolgenNatrium is een mineraal. Natrium heeft als functie het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het reguleren van de b…
Zout, een stof die te veel gegeten wordtZout, een stof die te veel gegeten wordtWe eten dagelijks veel zout. We gebruiken kruidenmixen in onze gerechten waar veel zout in zit. Ook in fastfood zit, zoa…

Ontdek de keuken pareltjes: oestersDie frisse, zilte smaak: de smaak van de zee. De ene persoon kan er geen genoeg van krijgen terwijl de ander er wat huiv…
Goedkope, snelle en gezonde maaltijden bereiden + tips!Goedkope, snelle en gezonde maaltijden bereiden + tips!Zit je krap bij kas? Heb je geen zin om te koken? Maak dan een van deze makkelijke, gezonde en kostenbesparende maaltijd…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.