Feestelijke, smaakvolle herfst- en wintergerechten

Rilettes, terrines en pate's zijn prachtige producten voor de herfst en de winter. Ze zijn heel geschikt om in een mooie amuse te gebruiken of in een feestelijk voorgerecht. Maar ook op een buffet vallen ze in de smaak. Bekijk onderstaand artikeltje en laat je inspireren.

Pate: een gemakkelijk te verwerken product

Pate leent zich bijzonder goed voor allerhande luxueuze gerechten en gerechtjes. Het behoort tot de klassiekers. Niet alleen traditioneel op toast, maar ook gecombineerd met sla, noten of een zoete konfijt is pate een succes. Kortom als kok kun je met pate alle kanten op.

Gevarieerd aanbod

Kwartelpate

Er zijn ambachtelijke pate's met ingelegde garnituren. Een mooi voorbeeld daarvan is de kwartelpate met hazelnoot en haricots verts. Deze zorgen niet alleen voor een goede smaak, maar ook voor een bourgondische uitstraling en een mooie snijspiegel. Kwartelpate is heel lekker met een coulis van rode vruchten (Een coulis is een vrij dikke saus gemaakt van gepureerde rode vruchten) of een uien-confit.

Hertenpate

Een heerlijke pate met zwarte en groene olijven, pijnboompitten, bamboescheuten en een scheutje port. Het is een echt lekkere, stevige wildpate die heerlijk smaakt op een bedje van sla en bosbessencompote.

Wildzwijnpate

Ook heel smakelijk is deze wildzwijnpate met roze peper en een met de hand ingelegd filetje van tam konijn. Heerlijk met een dressing van cranberry's of een jam van verse tomaten.

Hazenpate pesto & pomodori

Een feestelijke pate die evenals de reepate met pistache perfect passen bij het najaars- en winterseizoen.

Diverse confit

Pate combineert voortreffelijk met de zoetige smaak van confit.

Er zijn diverse soorten, zoals:
  • Appel-peerconfit met kaneel;
  • Ardense uienconfit;
  • Mangoconfit met gember;
  • Sinaasappelconfit met Grand Marnier;
  • Sjalotconfit met rode wijn;
  • Uienconfit met rozijnen;
  • Vijgenconfit.

Belgische pate's

Belgische pate's van bijvoorbeeld producent De Spiegeleire worden nog gemaakt volgens de traditie van honderd jaar geleden. De verse melk komt rechtstreeks van de boer en wordt gemengd met rijstpoeder, zodat een rijstcreme ontstaat die zorgt voor een goede binding van de pate. Vervolgens wordt de pate gebakken in heteluchtovens, zodat de originele smaak, de vleessappen en de smeuigheid behouden blijven. Ook hierin vind je een gevarieerd aanbod.

Cranberrypate

Een van de toppers. Het is een vruchtenpate met een warm-zoete smaak. De cranberrypate is lekker smeuig, dankzij de sappen die door de bessen worden afgescheiden. Een deel van de bessen is heel gelaten om ze extra goed tot hun recht te laten komen. Bovendien geven de rode besjes de pate een extra feestelijk tintje.

Griekse pate

Dit is een halfgrove pate. Rode en groene paprikaslierten, groene peperbollen en hele olijven toveren deze pate als het ware om in een zuidelijk, culinair hoogstandje. Het bouquet Griekse kruiden zorgt voor de finishing touch.

Bijzondere pate

Encroute pate's zijn omhuld door een dunne laag bladerdeeg. Dit deeg is niet gesuikerd of gezouten, waardoor de smaak van de pate optimaal tot zijn recht komt. Encroute pate leent zich uitstekend voor het maken van een amuse of voorgerecht en is verkrijgbaar in de smaken naturel en noten. Die notenvariant is een grove pate, knapperig gemaakt door toevoeging van vier soorten noten: hazelnoten, walnoten, geroosterde amandelen en kokosnoot.

Terrines

De termen pate en terrine worden vaak door elkaar gebruikt. Soms is bij de terrine de structuur net wat grover. Het woord terrine is afgeleid van het Franse 'terre' en verwijst naar de aardewerken schotel waarin deze bereiding van oudsher wordt gemaakt. Er zijn terrines met zalm, garnalen en kreeft.

Rilettes

Rilettes zijn een soort pate van stukjes vlees, gegaard in eigen vet. Dit vlees wordt alleen niet (fijn of grof) gemalen, zoals bij pate. Het vlees wordt bij rilettes geplukt zodat er een unieke structuur ontstaat. Er zijn diverse soorten rilettes, afkomstig uit Frankrijk, waaronder eendenrilettes en gevogelte-rilettes. Rilettes smaken voortreffelijk op een stukje Frans (rogge)brood en geserveerd op kamertemperatuur.

Carpaccio

Iets heel anders is carpaccio. Dit gerecht is vernoemd naar de Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio. Vittore was een kunstschilder uit de Renaissance die vooral in de kleuren rood en wit schilderde. De eigenaar van de beroemde Harry's Bar in Venetië heeft in 1950 het gerecht bedacht dat we vandaag de dag kennen als de klassieke carpaccio. De klassieke carpaccio bestaat uit dun gesneden rauw rundvlees met een witte mayonaiseachtige saus. De kleuren van het gerecht (rood en wit) deden zo sterk denken aan de schilderijen van carpaccio dat het deze naam kreeg. Inmiddels is het wereldberoemd en wordt de aanduiding carpaccio allang niet meer uitsluitend gebruikt voor het rundvleesgerecht. Nu duidt het veel meer op de manier van presenteren, namelijk rauw en flinterdun gesneden. Zo is er onder andere carpaccio van tonijn, zalm, tomaat en courgette.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borrelhapjes – met patéKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…
Zwanger en patéZwanger en patéPaté is een smeerbaar en smeuïge vleessoort die in Nederland vaak op brood gegeten wordt. In België wordt het gerecht va…
Vegetarisch koken: De bereiding van pâtéDe meeste mensen denken dat pâté uitsluitend met lever bereid kan worden; niets is minder waar, u kunt een groot aantal…
Eenvoudige wraphapjesEenvoudige wraphapjesHeeft u een feestje en geen zin in 'gewone' blokjes kaas en stukken worst? Maak dan eens een schaal met verschillende so…

Het grote succes van NespressoTijdens een recessie blijven beursgenoteerde voedingsmiddelenbedrijven vaak gewild als belegging, want deze bedrijven ku…
15 Simpele tips om af te vallenAfvallen is moeilijk. Een dieet volhouden is nog moeilijker. Maar als je eenmaal gewichtsverlies ziet, is het het wel wa…
Bronnen en referenties
  • Rio Mare Winterse gerechten
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 19-03-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.