Gezellig natafelen

Heerlijk nagenieten van een diner, thuis gezellig met zijn allen en/of met gasten. Om iedereen te verleiden lekker te blijven zitten, is het niet alleen belangrijk om een knusse sfeer te scheppen (met muziek, passende verlichting en comfortabele stoelen) maar ook door te laten zien wat je zoal te bieden hebt: de beste digestieven en/of een buffet vol verrukkelijke zoetigheden.

Maak natafelen tot een belevenis

Laat je gezin of je gasten weten wat de mogelijkheden zijn of te wel laat ze zien wat je in huis hebt. Van natafelen kun je een echte belevenis te maken, door een mooie opvallende presentatie. Zet bijvoorbeeld een trolley met gebak en friandises klaar, dat is verleidelijk. Maar je kunt ook voor de buffetvorm kiezen. Het is immers leuk om even van tafel op te staan en naar het buffet te lopen. Zorg er voor dat je het hen gemakkelijk maakt door combinaties samen te stellen.

Goede afsluiting van het diner

Een lekker digestief vinden veel mensen een goede afsluiting van het diner. Dranken als cognac, armagnac, eau-de-vie, calvados en whisky zijn een streling voor het gehemelte en bevorderen bovendien ook de spijsvertering.

Cognac
Cognac is een populaire, sterk alcoholische drank van 40% alcohol. Het wordt verkregen door witte wijn te distilleren. Om cognact genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moeten er geselecteerde druivenrassen gebruikt worden, er moet dubbel gedistilleerd worden en de drank moet uit de Cognac-streek komen. Cognacs van topkwaliteit zijn Pierre Ferrand, Ansac VS (=very special) en Ansac VSOP (very superior old pale). Deze aanduidingen staan voor verschillen in de rijpheid. VS heeft een minimale rijptijd van twee jaar. VSOP moet minimaal vier jaar rijpen. Hoe langer de rijptijd is, des te zachter de smaak zal zijn.

Cognac Pierre Ferrand
Dit is een luxe cognac die gemaakt is van wijnen uit de Grande Champagne, waar de wijnen nog volgens traditionele methode gedistilleerd worden en in kleine houten vaten mogen rijpen. Dit onder het toeziend oog van de deskundige keldermeester. Het resultaat is een cognac met veel finesse en elegantie.
Er bestaan de volgende soorten van:
Ambre : een amberkleurige cognac met een zoetig vanille-aroma en een lichte zweem van rozen en viooltjes.
Reserve : een cognac met een donkergoudgele kleur en het aroma van vanille-nuances en abrikozenconfiture. Na verloop van tijd proef je ook walnoot, kaneel en drop.
Selection des anges : Het zit eigenlijk al in de naam. 'De keuze van engelen" . Het is een tongstrelende cognac van mahonieachtige kleur, met rijke aroma's van vanille, chocolade met een vleugje kerrie, jasmijnthee, kamperfoelie en walnoot. Een kruidige en frisse cognac die in een perfecte balans is.
Esprit des Dieux : een stevige, donkere cognac met een rond smaakpalet waarin onder andere de aroma's zitten van zoethout, kruiden, tabak en zwarte thee.

Armagnac
Armagnac komt uit een andere regio dan de cognac en wordt slechts 1 keer gedistilleerd, bij een hogere temperatuur dan de cognac. Hierdoor blijven meerdere aroma's nadrukkelijker bewaard en heeft armagnac een 'boerser' karakter dan cognac. Terroir (een beetje 'brett' of stallucht) en druif hebben zo een grotere invloed op de smaak.

Eau-de-vie
Eau-de-vie is Frans voor levenswater. Het is een verzamelnaam voor allerlei sterk alcoholische dranken, die vaak worden gemaakt van vergiste en daarna gedistilleerde vruchten. Eau-de-vie is meestal zo helder als water, maar kan ook licht gekleurd zijn. De drank bevat tussen de 37,5 en 45% alcohol. Eaux-de-vie worden onder meer gemaakt van abrikozen, bramen, appels, kersen, peren en pruimen. Een bekende variant is eau-de-vie de Poire William.

Limoncello
Dit is een likeur op basis van citroen. Serveer dit drankje ijskoud (uit de vriezer!) en bij voorkeur op de echt Italiaanse manier. Plaats daarvoor ook de glaasjes tot het moment van serveren in de vriezer. eenmaal op kamertemperatuur beslaan de glaasjes en dat is nu juist de bedoeling. Hierdoor krijgt de likeur namelijk een extra frisse uitstraling.

Calvados
Een geliefde drank op basis van appels. Calvados bevat 40 - 45% alcohol en ontstaat door het tweemaal distilleren van appelcider. Hierna volgt een rijping in eikenhouten vaten. De rijptijd van Calvados kan varieren van 1 tot 5 jaar. De Daron Calvados is een kwaliteitsdrank met de kenmerkende geur van appels en een subtiele smaak. Vol en toch zacht.

Licor43
Een topper onder de likeuren. Het is een Spaanse likeur gemaakt van 43 verschillende ingredienten. De belangrijkste daarvan is vanille, dat deze likeur heel geschikt maakt voor mensen die houden van een wat zoetere smaak.

De verschillende likeuren kunnen bijvoorbeeld in karafjes op een carrousel geserveerd worden met een aantal kleine likeurglaasjes. Zo kan iedereen de verschillende varianten proeven en uitproberen.

Het Koffiebuffet

Bij een koffiebuffet kun je kiezen uit verschillende koffiemelanges en bijpassende likeuren. Laat zien en proeven wat er allemaal is. Serveer milde en pittige koffie (zoals Chiaro, die mild is met een fluwelen afdronk en Scuro, die krachtig is en vol van smaak). Je kunt ook laten kennismaken met de ristretto, die nog wat sterker van smaak is dan de espresso. Er bestaan leuke en smakelijke varianten.

Latte macchiato
Een feest voor het oog. Bij latte macchiato vul je een hoog glas eerst voor twee derde met warme melk, dan een laag espresso en tot slot een laag opgeschuimde melk. De latte macchiato maak je helemaal bijzonder door onderin het glas een laag Tia Maria, advocaat of amaretto te doen.

Ruim aanbod likeuren
Je maakt de koffiebeleving compleet door een ruim aanbod aan verschillende likeuren. Bijvoorbeeld amaretto Di Saronno of Grand Marnier.
Voor mensen die geen alcohol drinken zijn de koffiesiropen van Routin zowel een goed alternatief als een heerlijke toevoeging aan de koffie. Deze koffiesiropen zijn er in verschillende smaken, zoals chocolade, karamel en hazelnoot.

Koffie aan tafel bereiden

Je zorgt voor een spectakel door de koffie aan tafel te bereiden. Men zal onder de indruk zijn als je ter plekke een heerlijk glas sambuca met daarin drie koffieboontjes aansteekt en na enkele seconden weer uitmaakt door het glas af te dekken.

Zoetigheden

Denk hierbij aan de amandelfriandises, de Macarons de Paris en Cafe Complet Luxe. Nieuw en heel luxueus zijn de Sweetness Chocolade Petitfours. Deze zoete taktatie voor fijnproevers onderscheidt zich door onder meer het gebruik van roomboter, likeuren, verse room en diverse soorten chocolade. Dank zij de verschillende smaken is er voor elk wat wils. Je kunt kiezen voor tartelet noten, pate de fruit, pistache, brownie grand marnier, kokos of cappuccino.

Zorg voor overvloed
Wees overvloedig als je zoetigheid wilt presenteren. Zet bijvoorbeeld grote schalen neer met mooie bonbons, kleine gebakjes en koekjes. Het zorgt voor genieters die langer blijven en graag weer terugkomen. Kies ook voor kleine snoeperijen, maar wel in grote hoeveelheden, want veel keus geeft een luxe gevoel.

Chocolade en mint
Chocolade mag niet ontbreken. Biedt chocolade het liefst aan in meerdere smaken. Minitruffels, amandelnogat, kransjes en luxe Belgische pralines. Presenteer de friandise eens op een plateautje. Of op een schaal, een spiegel of etagere. Dat ziet er meteen extra feestelijk uit.

Het fruitbuffet

Een fruitbuffet is niet alleen mooi om te zien, het sluit bovendien aan bij de trend van gezondheid.

De afsluiting

aan het eind van de avond is een pepermuntje of mintkussentje een fris en geliefd snoepje.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koffie met een beetje extraDegene die vaker uit eten of gasten ontvangen kunnen het bevestigen, natafelen hoort bij een geslaagd dineetje. Sluit de…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…
De BeleveniseconomieWe zijn bezig om van een consumerende economie over te gaan naar een belevenis economie. Nu we op elke hoek wel een plek…

Overgewicht door slecht ontbijtOvergewicht door slecht ontbijtWat je overdag eet, geeft jouw lichaam die dag energie en bouwstoffen. Alles wat overblijft, wordt de nacht daarop gebru…
Het hele jaar eten uit de natuurHet hele jaar eten uit de natuurPraktische voorbeelden van eten uit de natuur per seizoen en naar gebruik. Het hele jaar eten en drinken uit de natuur i…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.