Knoflook, gezond en een echte smaakmaker

Knoflook, gezond en een echte smaakmaker Knoflook, een welkome geurrijke smaakmaker, de oorspronkelijke naam was Klof van een Look dat verbasterde naar Kloflook en vervolgens, door de problematische uitspraak bij twee L-en weer verbasterd zou zijn naar Knoflook. Een gewenst ingrediënt in nagenoeg alle culturen en zelfs zeer goed voor je gezondheid! De smakelijke geurbom wordt vandaag de dag overal verbouwd en gebruikt en is zowel vers als in poeder of granulaatvorm te verkrijgen. Knoflook is erg goed voor de gezondheid, het verlaagt onder andere de bloeddruk en helpt tegen schimmels en infecties, verhoogt het immuunsysteem en verlaagt de kans op beroertes. Zo zijn er nog veel meer goede eigenschappen.

Herkomst van knoflook

Knoflook komt oorspronkelijk uit Centraal Azië, al spoedig verspreidde het zich naar Zuid Europa, China, die vandaag de dag de grootste knoflookproducent is en India, waar het al vijfduizend jaar geleden verbouwd werd. Vandaag de dag kan je het vinden in alle gematigde tropische gebieden van Europa tot Azië en van Azië tot Amerika. Ook in Nederland wordt knoflook verbouwd maar slechts op kleine schaal, er zijn maar weinig soorten die tegen de kou kan en de rest wordt verbouwd in kassen. Vandaag de dag zijn er door veredeling driehonderd vershillende knoflooksoorten.

De geur van knoflook

De geur, en of die nou lekker is of niet, daar valt over te twisten, wordt veroorzaakt door beshadiging aan het kruid. Zodra er enige beschadiging optreedt, dit kan door middel van kneuzing, snijden, plukken etc zijn, komen er twee stoffen vrij, Alliine en Allinase, deze twee stoffen samen vormen Allicine. Dit geeft knoflook zijn opmerkelijke geur. Zodra we van dit kruid eten is er sprake van dezelfde reactie daar de kruid gekneusd wordt in de mond. Echter, zodra in de maag, breekt knoflook af in zwavelhoudende afbraakproducten, de boosdoener van de 'heerlijke' odor die je liever vermijdt bij je eerste date of sollicitatie gesprek. De komt zowel in je longen als in je bloed en als je goed je best doet en lekker veel eet gaat je zweet er ook naar ruiken. Naar zeggen van de kenners zou het eten van rauwe koffiebonen of een theelepel komijn het geurige probleem kunnen verhelpen. Ook lang koken van de knoflooktenen zou goed dienst doen.

Knoflook... Gezond?

Jazeker, het is al bewezen dat de waterstofsulfide, wat zwafelhoudende afbraakproducten zijn die afgebroken zijn door rode bloedcellen de bloeddruk verlagen en aderen verwijden. Echter, om een blijvende verlaagde bloeddruk te verkrijgen moet je toch echt aan vijftien tenen per dag gaan denken. Waterstofsulfide veroorzaakt de rotte ei lucht. Verder zou het ook helpen tegen schimmels en infecties, bouwt immuniteit op, verlaagt de kans op beroertes, verlaagt het cholesterolgehalte, helpt tegen bloedklonters, beschermt de nieren, verbetert hartritme, voorkomt dat kanker kan groeten vanwege de zwavelverbindingen en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Vele redenen dus om knoflook te eten!

Knoflook bewaren

Knoflook is erg gevoelig voor bederf, om te beginnen, als je naar de winkel gaat heb je het liefst harde knoflooktenen waar bij voorkeur nog een groene steel aan zit en nog ochtig is, dit is de meest verse knoflook die je kan krijgen. Een schilverige schil wijst al op oudere knoflook, zachte knoflooktenen zijn zelfs al aan het bederven. Na de aankoop: Houd we op een droge donkere plek op kamertemperatuur, hier kunnen ze maandenlang blijven liggen, en, maak je geen zorgen over de uitlopers, ook deze smaken prima!

Garlic town festival

Jazeker, in Californië, het plaatsje genaamd Gilroy is één keer per jaar een "garlic town festival", dit dorpje verbouwd ontzettend veel knoflook en is hier ook trots op, dit laten ze met liefde weten gedurende hun festival. Tijdens dit feest vereren ze hun 'stinkende roos' zoals ze knoflook liefdevol noemen en houden kookwedstijden, handelen in knoflookspullen zoals zeep en honing, zijn er veel zaken met knoflook te eten en kan de mooiste vrouw zelfs uitgeroepen worden tot 'Miss Garlic'.

Vampier verweer en Jim Ramsey

Zoals algemeen bekend zou de geur van knoflook vampieren afweren, houd knoflook op zak of eet dit volop en je hoefde je nergens zorgen over te maken. Wilde je je gezin beschermen? Hang dan knoflookstrengen op bij deuren en ramen en je bent veilig voor de bloedzuigende levende doden! Zeker ook op Hawthorne Boulevard in Lawndale in Californië hoeven ze zich geen zorgen te maken over vampiers, in 2002 werd de hele boulevard beplant met knoflookplanten, tot de ergenis van de bewoners die nu van de stank af willen. Helaas voor hun is raadslid Jim Ramsey het hier niet mee eens. Hij reageerde volkomen serieus: 'Sinds acht jaar geleden de planten waren geplant heb ik geen vampier meer gezien'. Amen, en zo werd het plan om de planten te verwijderen van de tafel geschoven.

Tot slot

Knoflook is gezond, eet het zo vaak als je wilt, en voor die date? Tsja, toch een vervelende bijkomstigheid die lucht die je date bijkans kan proeven... Misschien dan toch maar een dagje overslaan? Voor bedrijven: Mensen, sollicitanten die naar knoflook ruiken zijn juist heel gezond! Lagere ziektecijfers dus! Maar vraag je alleen wel even af of de klanten dit ook beseffen... Knoflook: Een goede smaakmaker met een mooie geschiedenis.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knoflook in de keukenKnoflook wordt door velen geassocieerd met pijnlijke, brandende ogen en een sterke smaak en geur. Dit kleine lookgewas s…
Mierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingMierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingVeel mensen zijn bekend met mierikswortel en zeker de mensen die regelmatig in de keuken staan, zijn er bekend mee. In d…
Het stinkt en het is gezond: knoflook!Het stinkt en het is gezond: knoflook!De één vindt het niet lekker en de ander kan niet zonder. De één vindt het een heerlijke geur en de ander vindt dat het…
Knoflook. Een supergezond bolletje uit de lookfamilieKnoflook. Een supergezond bolletje uit de lookfamilieIedereen eet wel eens knoflook. Al is dat vaak wel met mate omdat knoflook kan zorgen voor een slechte adem. Gelukkig is…

Vis op de barbecueVis op de barbecueMet lekker weer mogen Nederlanders graag buiten barbecueën. Buitenom vlees is ook vis goed klaar te maken op de barbecue…
Van hamburger tot indexVan hamburger tot indexEen hamburger is niet zomaar een hamburger. Naast alle beweringen over gezond of niet gezond, zijn er toch veel mensen d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hermaion, Pixabay
  • Quest Magazine
  • Studio WM: www.studiowm.nl
  • Gezondheidsplein: www.gezondheidsplein.nl
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.