Ginseng en gember - Verschillend of hetzelfde?

Zijn ginseng en gember hetzelfde of gaat het om een verschillend soort gewas? In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn ginseng en gember geen synoniemen. Zo wordt gember vooral in de keuken gebruikt (wok, gemberkoekjes, gember pannenkoeken, gemberbier) en vindt ginseng zijn belangrijkste toepassing als voedingssupplement in de fytotherapie. In dit artikel geven we u informatie over de verschillen in oorsprong, uiterlijk, eigenschappen en gebruik.

Ginseng

Oorsprong

De naam ginseng komt van het Chinese woord Ren Shen. Er zijn verschillende soorten van deze plant te vinden, waaronder Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolium) en Chinese of Koreaanse ginseng (Panax ginseng) . Wat in de volksmond Siberische ginseng wordt genoemd (Eleutherococcus senticosus) heeft echter niets met deze Panax soorten te maken. Ginseng vinden we vooral terug in het oosten van Azië en het noorden van de Verenigde Staten.

Uiterlijk

Ginseng is een vaste plant van ongeveer 50 centimeter hoog. De samengestelde bladeren bestaan uit vijf aparte bladen en de vruchten zijn scharlakenrood. De bloedschermen hebben ongeveer 25 bloemen die wit tot groen van kleur zijn. De wortels van de ginseng zijn het meest bekend. Deze worden bruiner van kleur naarmate ze ouder en droger worden.

Eigenschappen

De gedroogde ginsengwortel is vaak terug te vinden in de fytotherapie. Nieuw is het gebruik van ginseng in de geneeskunde zeker niet. Rode ginseng werd immers voor het eerst in de Goryeo-dynastie rond 1080 geproduceerd met als bedoeling als natuurlijk medicijn te worden aangewend. Ginseng vindt men tegenwoordig vooral terug in de fytotherapie omwille van de volgende eigenschappen:

 • Bevordert het concentratievermogen
 • Vermindert de recuperatietijd na lichamelijke en geestelijke inspanningen
 • Geeft meer zin in seks
 • Verhelpt impotentie
 • Stimuleert het hart
 • Verbetert de bloedsomloop
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Vermindert slechte cholesterol
 • Heeft een gunstige invloed bij diabetes mellitus
 • Versterkt het immuunsysteem en gaat dus verkoudheden en griep tegen
 • Voorkomt kanker en versnelt het genezingsproces ervan
 • Ondersteunt de zenuwen
 • Gaat depressie tegen

Ginseng is echter af te raden bij nierziektes en bij gebruik van bepaalde medicijnen. Ginseng kan ook bloedingen veroorzaken.

Gebruik

Ginseng wordt in de eerste plaats gebruikt als voedingssupplement (Herbalife, Biover, Tai Ginseng) of in cosmetica (zeep, crème, shampoo). De laatste jaren zijn ook ginseng koffie en ginseng thee populair geworden.

Gember

Oorsprong

Gember vindt zijn oorsprong in Aziatische landen zoals India, Japan, Jamaica en China, maar ook in Afrikaanse gebieden zoals Nigeria en West-Afrika. Volgens de overlevering zou het voor het eerst uit China naar Europa zijn gebracht door Marco Polo. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant of Zingiber officinale.

Uiterlijk

Gember is een lichtgele wortel met grillige vormen en ronde vingers die sterke gelijkenissen met de galanga wortel vertoont.

Eigenschappen

Het verhelpen van spijsverteringsproblemen (winderigheid, misselijkheid) en het kalmeren van de maag behoren tot de belangrijkste eigenschappen waarvoor gember bekend staat. Gember heeft echter nog vele andere positieve effecten op de gezondheid:

 • Gaat reisziekte en zeeziekte tegen
 • Vermindert duizeligheid
 • Verlicht pijnlijke artritis
 • Neutraliseert zuren in het lichaam
 • Vermindert spierpijn
 • Verbetert de bloeddoorstroming
 • Verbetert het libido

Gebruik

Gember wordt zowel voor culinaire als medicinale doeleinden gebruikt. Het is een veelgebruikt ingrediënt van de Aziatische keuken, vooral deze van Indonesië en Thailand. De populairste toepassingen zijn gemberthee, gemberkoekjes, gemberbier, gekonfijte gember en gembersiroop, maar de pikante citroenachtige smaak van gember kan ook gemengd worden in wok en rijst gerechten, zoals nasi goreng en Babi Ketjap, of in koude gerechten zoals Aziatische rund carpaccio en Aziatische steak tartaar.

In combinatie met amandelolie kan gemberolie gebruikt worden om pijnlijke spieren te masseren en gebieden met artritis te behandelen.
© 2010 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is ginseng en hoe gezond is het?Wat is ginseng en hoe gezond is het?Eigenlijk is ginseng bij lang niet iedereen echt bekend, maar menigeen veronderstelt dat ginseng wel gezond is. Als dat…
Gember, een levenskrachtig kruidGember, een levenskrachtig kruidGember is een populaire plant in de traditionele manier als specerij, maar het is ook zeer nuttig in de traditionele gen…
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Specerijen: GemberSpecerijen: GemberGember wordt veel gebruikt in zowel de Aziatische als de Westerse keuken. In toenemende mate wordt gember ook voor haar…

Erotische, afrodisiaca en Valentijn kookboekenErotische, afrodisiaca en Valentijn kookboekenErotische, afrodisiaca en Valentijn kookboeken is een overzicht van de populairste boeken waarvan de zinnenprikkelende g…
Uit eten: wanneer mag je met je handen eten?Uit eten: wanneer mag je met je handen eten?Wanneer je uit eten gaat, op een zakendiner gaat of bij iemand anders gaat eten, dan krijg je wel eens gerechten op je b…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ginseng en http://nl.wikipedia.org/wiki/Gember
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.