Uit eten: wanneer mag je met je handen eten?

Uit eten: wanneer mag je met je handen eten? Wanneer je uit eten gaat, op een zakendiner gaat of bij iemand anders gaat eten, dan krijg je wel eens gerechten op je bord die je gemakkelijker met je handen zou kunnen eten. In gezelschap met je handen eten is niet netjes, maar wanneer mag dit eigenlijk wel?

Eten buiten de deur

Wanneer we buiten de deur gaan eten moeten we ons houden aan de etiquette. We gebruiken netjes het bestek van buiten naar binnen, gebruiken onze servet, zitten niet met de ellebogen op tafel, smakken en boeren niet tijdens het eten etc. Maar soms krijg je een gerecht voor je neus waarvan je denkt: "hoe moet ik dit nou netjes met vork en mes eten"? Gelukkig hoef je wat je op je bord hebt niet allemaal met vork en mes te eten, maar gelden er voor bepaalde voedingsmiddelen andere regels.

Vanzelfsprekend gaat het hier niet om een broodje hamburger bij de Mac of een flinke sparerib in een spareribrestaurant. Die mag je met je handen eten, net zoals de frietjes. Maar wanneer je bij iemand thuis gaat dineren of in een restaurant, dan moet je letten op wat wel en niet is toegestaan.

Wat mag je wel en niet met je handen eten?

Hieronder een lijst met voedingsmiddelen, waarbij je je handen mag gebruiken tijdens het eten ervan. Let op: meestal is slechts het gebruik van één hand toegestaan. Met twee handen het eten naar je mond brengen is absoluut not done!

  • Gamba's: De gamba moet je met je handen lostrekken. Pak de gamba met twee handen bij kop en staart en trek deze los. Vervolgens leg je het eetbare deel van de gamba op je bord en je brengt deze met je vork naar je mond.
  • Oesters: Oesters worden geserveerd in de schelp. Met je mes en vork check je of de oester los zit in de schelp. Vervolgens mag je de oester in de schelp naar de mond brengen. Laat de oester, terwijl je je hoofd achterover doet, in de mond glijden.
  • Kreeft: kreeft wordt geserveerd met alleen de staart geopend. Je dient het staartvlees gewoon met vork en mes te eten. Het kreeftenvorkje wat bij de kreeft wordt geserveerd gebruik je om het vlees uit de scharen te peuteren, je mag hierbij één hand gebruiken om de schaar vast te houden. De dunne poten kun je ook met het kreeftenvorkje leeghalen, maar je mag deze ook leegzuigen door ze met één hand naar de mond te brengen.
  • Asperges: Asperges mogen officieel niet in stukjes worden gesneden. Om de asperge op de juiste manier te eten neem je deze bij het uiteinde vast tussen je duim en wijsvinger, gebruik hiervoor maar één hand. De punt leg je op de vork, waarna je deze naar je mond brengt, terwijl je andere hand nog steeds het uiteinde van de asperge vasthoudt. Begin bij de punt van de asperge te eten met behulp van de vork en de hand
  • Artisjok: Wanneer je artisjok geserveerd krijgt mag je de blaadjes hiervan lostrekken met één hand. Nadat je het blaadje in een saus gedoopt hebt schraap je met je tanden het vruchtvlees ervan af en wat overblijft leg je op de rand van je bord. Vervolgens verwijder je de dunne blaadjes en de haren op de bodem. Vervolgens eet je de bodem met vork en mes op.
  • Brood: Bij een goed restaurant wordt altijd brood geserveerd, je mag een stukje brood in één hand naar de mond brengen. Let hierbij op: je mag absoluut niet soppen met je brood!
  • Fruit: Ongeschild fruit mag je schillen met een mes en één hand, geschild en gesneden fruit eet je met een lepel. Kersen, druiven en aardbeien waar het kroontje nog aan zit mag je met de hand eten.
  • Vlees met botjes: gevolgelte en lamskoteletten met kleine botjes mogen met één hand gegeten worden. Wanneer je een groot stuk vlees op je bord hebt zoals karbonade of T-bone steak, dan moet je het vlees van het bot snijden. Let op: je mag absoluut niet op het bot kluiven!

Wat moet je doen als je niet weet hoe je iets moet eten?

Wanneer je niet helemaal goed weet hoe je iets moet eten, wacht dan even af wat de anderen in het gezelschap doen. Vaak is het gemakkelijker als je de kunst even kunt afkijken. Wanneer je in een restaurant de keuze uit bepaalde gerechten hebt, dan kun je op veilig spelen door een niet al te moeilijk op te eten gerecht te kiezen.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erotiek en etenErotiek en etenIn dit artikel bespreek ik hoe erotisch eten wel kan zijn. Een etentje hoeft niet altijd romantisch te zijn maar kan ook…
Artisjok helpt bij het verbranden van vetArtisjok helpt bij het verbranden van vetArtisjokken waren al in de tijd van het Oude Egypte bekend als voedings- en dieetplant. Plinius beschreef de artisjok al…
Hoeveel calorieën bevatten vis, garnalen en schelpdieren?Hoeveel calorieën bevatten vis, garnalen en schelpdieren?Het voedingscentrum adviseert om wekelijks tweemaal vis te eten, waarvan minimaal éénmaal vette vis. Dit om voldoende om…
Kreeft als delicatesseOver de hele wereld wordt kreeft beschouwd als een delicatesse. In Angelsaksische landen heet de kreeft "lobster," in De…

Ginseng en gember - Verschillend of hetzelfde?Zijn ginseng en gember hetzelfde of gaat het om een verschillend soort gewas? In tegenstelling tot wat veel mensen denke…
Het gebruik van mes en vorkHet gebruik van mes en vorkDe maaltijd nuttigen met mes en vork is in West-Europa niet meer weg te denken. Het is basisprincipe nummer één van onze…
Ceetee (242 artikelen)
Laatste update: 10-10-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.