Veelgehoorde vragen aan vegetariers en de antwoorden

Veelgehoorde vragen aan vegetariers en de antwoorden Als vegetariër worden je vaak rare vragen gesteld. Hoe reageer je hier nu op? Hier wat mogelijke reacties op vreemde vragen. Als vegetariër worden je vaak rare vragen gesteld. Blijkbaar leven er nog veel vooroordelen en onbegrip over het vegetarisme. Het is natuurlijk heel verleidelijk om boos te worden en een lange preek te geven over de rechten van dieren, maar dan creëer je nog meer onbegrip. Het is mijn ervaring dat een vriendelijke uitleg veel krachtiger is.
Bedenk ook dat het vegetarisme een persoonlijke keuze is. Probeer begrip en respect op te brengen voor mensen die er anders over denken.

Kom je niet veel tekort?

Nee hoor. Vegetariërs eten over het algemeen veel bewuster. Zolang ik een gebalanceerde voeding eet kom ik niets tekort. Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen.

Wordt je dan niet slap en futloos?

In tegenstelling tot de algemeen geldende opvatting wordt je helemaal niet sterker of gezonder door het eten van vlees. Vegetariërs leven meestal gezonder door hun bewuste eetgewoontes. Vitamines en mineralen zitten vooral in fruit en groente. Vlees veroorzaakt juist een verhoogde cholesterolspiegel, een verhoogde bloeddruk en het vergroot de kans op hartklachten. Ook heb je een veel grotere kans op vogelgriep, BSE, het blauwtong virus en de varkenspest.

Een mens is toch geboren om vlees te eten?

Nee, een mens is geboren als overwegend herbivoor. De oermens at vooral planten, fruit, zaden en noten. Later heeft de mens geleerd te jagen en kwam er heel af en toe vlees op het menu. De wetenschap heeft ontdekt dat nu –na miljoenen jaren evolutie- ons lichaam nog altijd niet geschikt is om veel vlees te verwerken. Veel daarvan blijft dan ook rotten in de darmen die daardoor minder goed kunnen werken. Dit terwijl de vezels van planten de darmen juist activeren.

Vegetariër? Dat is toch iets voor hippies?

Er zijn veel verschillende redenen om vegetariër te zijn. Geloof, overtuiging, ethiek en een goede gezondheid kunnen allemaal redenen zijn om geen vlees meer te eten. (je kunt hier natuurlijk je eigen redenen aan toe voegen)

Eet je wel vis en gevogelte?

Nee, de meeste vegetariërs eten geen enkel dier en ook geen producten die gemaakt zijn van dode dieren. Dus geen zoogdieren, geen kippen of ander gevogelte, geen vissen, kreeften, mosselen of andere zeedieren. Ook producten met gelatine en kaas waar stremsel in zit wordt niet gegeten door vegetariërs.

Ach, je eet binnenkort vast wel weer gewoon vlees.

Het opgeven van vlees voor mijn principes is niet makkelijk. Het vereist wilskracht en doorzettingsvermogen. Er zijn veel mensen die vegetariër zouden willen zijn maar het niet kunnen. Maar ik heb de zelfdiscipline opgebracht om iets te doen waar ik in geloof.

Maar als wij geen dieren meer eten dan raken de stallen overvol.

Productiedieren worden enkel gefokt naar aanleiding van de vraag. Als de vraag afneemt zullen er ook minder dieren gefokt worden.

Zo verdienen de boeren helemáál niets meer!

De grootste vijand van de Nederlandse boer is niet de vegetariër maar de Nederlandse wetgeving, de open grenzen in Europa en de lage importprijzen. Gelukkig heeft iedereen een keus. De boer kan ervoor kiezen om een andere bestemming te vinden voor zijn bedrijf. Niemand dwingt boeren om dieren te blijven fokken.

Denk toch aan de arme kindertjes in Afrika!

Elke koe moet –om voldoende vlees te produceren- vele kilos veevoer eten. Als we een groep kindertjes in Afrika de koe te eten geven dan eten ze hooguit voor een week. Maar geven we ze de hoeveelheid maïs die deze koe zou eten in zijn betrekkelijk korte leven, dan eten zij daar vele maanden van.

Zo’n koe gaat toch wel dood, dan kunnen we het toch net zo goed opeten?

Iedereen gaat eens dood en niemand wil dit einde bespoedigen. Overigens eet je nooit een oude koe. Het vlees is dan vaak te taai. Eerder eet je jonge dieren die een kwalitatief slecht leven lijden om vroegtijdig aan hun einde te komen.
© 2008 - 2024 Equidae, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan je je inzetten voor vegetarisme?Door vegetarisch te eten, draag je jouw steentje bij aan het verminderen van dierenleed, milieuvervuiling en een betere…
Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…
Vegetarisme, zin en onzinVegetarisme, zin en onzinVegetarisme is steeds meer "in". Voor sommigen is het een levensstijl, voor anderen een mode, terwijl velen dit pad even…
Vegetarisch eten als je thuis de enige vegetariër bentVegetarisch eten als je thuis de enige vegetariër bentAls je thuis de enige vegetariër bent of als je als enige thuis vegetariër wilt worden, kunnen je huisgenoten het lastig…

Is een maaltijdsalade altijd een maaltijdsalade?Is een maaltijdsalade altijd een maaltijdsalade?Je ziet ze in iedere supermarkt liggen, de "maaltijdsalades". Eenvoudiger en gezonder kan je het haast niet hebben en du…
Kauwgom: Hoe en WatVeel mensen vinden het het heerlijk om ergens op te bijten, op hun potlood of hun balpen. Ze vinden het lekker om hun ta…
Equidae (7 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.