Kauwgom: Hoe en Wat

Veel mensen vinden het het heerlijk om ergens op te bijten, op hun potlood of hun balpen. Ze vinden het lekker om hun tanden ergens in te zetten. Dat doen ze niet om iets te eten maar om te kauwen. Ze doen het vooral als ze hard moeten nadenken. Het is wetenschappelijk bewezen dat je je beter kunt concentreren als je ergens op kauwt.

Oude kauwgom

Al heel erg lang kauwen mensen op alles wat los en vast zit. Zo kauwden de Inuit op walvishuid, de Indianen op bladeren en de Chinezen op kuikenpootjes en wortels. Nu kauwen sommige kinderen nog steeds op wortels van planten, namelijk op zoethout. Dat zijn stukjes gedroogde wortels van de zoethoutstruik. Maar er word niet alleen op wortels gekauwd, ook op gom word al eeuwen lang gekauwd. Gom is een soort hars, dat is sap dat uit de schors van bomen word gehaald. Er is weleens harskauwgom gevonden van negenduizend jaar oud, dat betekent dat er toen ook al mensen op kauwgom kauwden.

Ongeveer vierduizend jaar geleden kerfden de Maya-indianen in de bast van de sapotille. Dit is een boom met rubberachtig sap, van dat sap maakten de indianen een soort kauwgom. Aan deze kauwgom zat geen smaak, maar toch vonden de Maya's het lekker om erop te kauwen.

Hoe is kauwgom in Nederland terechtgekomen

In 1870 werd er in Amerika voor het eerst een smaakje aan de gom toegevoegd. Hierdoor werd kauwgom in Amerika heel erg populair. In Nederland werd kauwgom pas echt populair na de Tweede Wereldoorlog. Dit kwam doordat de Amerikaanse soldaten die Nederland bevrijd hadden, kauwgom bij zich hadden. Ze kauwden het zelf, maar deelden het ook uit. Hierdoor leerden steeds meer Nederlanders kauwgom kennen. Er waren heel veel Nederlandse jongens die er net zo stoer uit wilden zien als de Amerikaanse soldaten. Ze hoopten hiermee indruk te maken op de meisjes. Ook de meisjes gingen kauwen. Kauwgom werd een must voor de jeugd, je voelde je er vrij door. Kort na de oorlog was er nog maar heel weinig kauwgom in Nederland. De kauwers waren er daarom heel zuinig op. Soms kauwden ze dagen lang op een klein stukje kauwgom. Als ze aan hun warme maaltijd begonnen, stopten ze het in een bakje water zodat ze na het eten weer verder konden kauwen.

Nieuwe kauwgom

Het belangrijkste bestandsdeel van kauwgom is de gom. Er zijn meer dan twintig verschillende bomen die sap bevatten met sap waarvan kauwgom gemaakt kan worden. Natuurlijke gom word op dezelfde manier uit een boom gehaald als rubber. Eerst word in de barst van de boom een snee gemaakt. De boomsap die eruit komt word opgevangen in een emmer. Per boom kan dat maar één keer per vier jaar gebeuren en dat kan dan pas als de boom minstens 20 jaar oud is. Gom uit een boom halen kost veel tijd en geld, daarom zijn er andere manieren bedacht om aan gom te komen. Mensen ontdekten hoe ze zelf gom konden maken. Ze brachten verschillende stoffen samen en daardoor ontstond er op een kunstmatige manier gom: synthetische gom.

De kauwgomfabriek

In de fabriek wordt de synthetische gom gesmolten. Dan verandert het in een soort olie. Als de olie is afgekoeld, heb je gomdeeg. Het gomdeeg gaat naar de kneedmachine en word gekneden. Daarna worden er allerlei andere stoffen toegevoegd, zoals suiker of andere zoetmakers en kleur- en smaakstoffen. Als er bijvoorbeeld aardbeien kauwgom gemaakt moet worden, dan worden eer kunstmatige aardbei smaakstoffen toegevoegd. Na het kneden en smaakgeven gaat de kauwgom naar de wals. Die zorgt ervoor dat de kauwgom de goede dikte krijgt. Daarna snijdt een snijmachine de kauwgom in de goede vorm. Sommige soorten kauwgom gaan daarna nog in andere machines voor een verdere behandeling. Ze krijgen aan de buitenkant een laagje dat extra sterk smaakt, of een laagje dat een mooie glanzende kleur geeft. Als laatste word de kauwgom door een machine verpakt.

Is kauwgom nou eigenlijk slecht voor je gezondheid en tanden?

In kauwgom zitten synthetische stoffen. Die zijn allemaal getest voordat ze in de kauwgom gestopt mochten worden. Hierdoor bevat kauwgom geen stoffen die slecht zijn voor je gezondheid. In sommige soorten kauwgom zit wel veel suiker. Dit is omdat veel mensen nou eenmaal van zoetigheid houden. Als je teveel suiker eet kan je dik worden en het is slecht voor je tanden. Suiker veroorzaakt namelijk tandplak. In tandplak zitten schadelijke zuren die je tandglazuur kunnen aantasten. Er bestaat suikervrije kauwgom, deze kauwgom is niet slecht voor je gezondheid en je tanden. Dus als je lekker van een stukje kauwgom wilt genieten zonder dat het schadelijk is, dan moet je suikervrije kauwgom kopen.
© 2008 - 2024 Leon14, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kauwgom - geschiedenisKauwgom bestaat al heel lang in heel veel verschillende vormen. En nog steeds is het een populair product. Maar hoe lang…
Kauwgom verwijderen uit kleding, vloerbedekking en het haarKauwgom verwijderen uit kleding, vloerbedekking en het haarKauwgom, of ook wel kauwgum genoemd, is één van de meest geliefde snoepsoorten ter wereld. Alleen al in Nederland wordt…
Kauwgom doorslikken, gevaarlijk of onschuldigKauwgom doorslikken, gevaarlijk of onschuldigKauwgom behoort tot het snoep en geeft een frisse smaak in de mond. Daarnaast vinden veel mensen het prettig om op kauwg…
Stoppen met roken met behulp van nicotine kauwgomStoppen met roken met behulp van nicotine kauwgomOndanks dat het slecht voor je gezondheid is zijn er nog veel mensen die roken. Mensen roken vooral uit gewoonte, omdat…

Veelgehoorde vragen aan vegetariers en de antwoordenVeelgehoorde vragen aan vegetariers en de antwoordenAls vegetariër worden je vaak rare vragen gesteld. Hoe reageer je hier nu op? Hier wat mogelijke reacties op vreemde vra…
Wild voedsel, eten uit de natuurVoedsel zoeken in de natuur was heel lang geleden een noodzaak om te overleven. Nu liggen de supermarkten vol met glanze…
Bronnen en referenties
  • Het boekje Kauwgom van Jos van Hest
Leon14 (8 artikelen)
Laatste update: 13-03-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.