Fosfaat in vlees: schadelijk voor de gezondheid?

Fosfaat in vlees
- Wat is fosfaat en hoe krijg je het binnen?
- Gevolgen tekort aan fosfaat
- Gevolgen te veel fosfaat
- Limieten voor toevoeging fosfaat aan vlees
Wat is fosfaat en hoe krijg je het binnen?
Fosfaat of fosfor is een mineraal. Het zorgt samen met calcium voor stevige botten en sterke gewrichten en het speelt tevens een rol in de energiestofwisseling. Fosfaat komt voor in diverse voedingsmiddelen, waaronder melk, kaas, peulvruchten, volkoren producten, vis, vlees en vleesvervangers. Circa 50 tot 60% van het fosfaat dat via de voeding wordt ingenomen wordt ook daadwerkelijk door het lichaam opgenomen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fosfaat ligt voor volwassenen tussen de 0.6 en 0.7 gram (0.9 voor vrouwen die borstvoeding geven). Wie tot 3 gram fosfaat per dag binnen krijgt ondervindt hiervan geen nadelige gezondheidseffecten. Bij een normaal voedingspatroon wordt deze inname volgens het Voedingscentrum niet overschreden.Wel is het zo dat door de voedingsmiddelenindustrie fosfaat wordt toegevoegd aan diverse producten om de houdbaarheid te verlengen of de kleur, geur en smaak te verbeteren. Het wordt vooral veel toegevoegd aan frisdrank, bakmixen, soepen, toetjes, smeerkaas, sauzen, dressings, afbakbroodjes en vlees. Omdat fabrikanten niet verplicht zijn de hoeveelheid toegevoegde fosfaat op het etiket te vermelden is het moeilijk om in te schatten hoeveel fosfaat men in dit geval binnenkrijgt. Wel is de toevoeging an sich te herkennen aan de vermelding van de E-nummers E 338, E 339, E340, E 341 en E 343.
Gevolgen tekort aan fosfaat
Een tekort aan fosfaat komt bijna nooit voor. In uitzonderlijke gevallen kan echter een tekort ontstaan en dit heeft een nadelig effect op de gezondheid. Dit kan voorkomen bij gebruik van bepaalde medicijnen, een te snel werkende schildklier, een slechte nierfunctie of een verminderde opname in de darmen. Ook komt het voor bij mensen met anorexia nervosa. Men kan dan last krijgen van de volgende symptomen:- Pijn in spieren en botten
- Vermoeidheid
- Gebrek aan eetlust
- Bloedarmoede
- Vorming van nierstenen
Gevolgen te veel fosfaat
Een teveel aan fosfaat kan ontstaan wanneer men een storing van de nierfunctie heeft of wanneer men extreme hoeveelheden binnenkrijgt via voeding. Bij een overdosering aan fosfaat heeft men een verhoogde kans op botontkalking. Dit komt doordat dit het lichaam motiveert om calcium aan de botten te onttrekken. Tevens kan het leiden tot een verminderde opname van andere mineralen als ijzer, zink en koper. Uit onderzoek blijkt tevens dat een verhoogde fosfaatinname een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten met zich meebrengt (Heine, c.s., 2012).Limieten voor toevoeging fosfaat aan vlees

Onder voedingsdeskundigen bestaat onenigheid over de vraag of het stellen van restricties op de toevoeging van fosfaat aan bevroren vlees noodzakelijk is of niet. Zo vindt Renate Sommer - gezondheidsexpert voor de Duitse christendemocraten in het Europees Parlement - de stemming overdreven. Zij wijst erop dat één döner kebab-maaltijd slecht 0,134 gram fosfaat bevat, evenveel als een grote fles cola. Daar tegenover staat een onderzoeksrapport uit 2012 waarin voor het eerst werd aangetoond dat een verhoogde fosfaatinname kan leiden tot hart- en vaatziekten en dat de toenemende toevoeging ervan aan voedingsmiddelen bijdraagt aan dit probleem (Heine, c.s., 2012).