Welke chocoladesmaken bestaan er?
Chocola is in allerlei smaken verkrijgbaar. Dit heeft te maken met de bereidingswijze en de ingrediënten die hier aanwezig zijn. Tijdens de productie moet men echter rekening houden met de samenstelling van het voedselproduct. Het moet namelijk volgens bepaalde standaarden en richtlijnen voldoen voordat het op de markt vrijgegeven mag worden. De definitie voor melkchocolade is bijvoorbeeld in Ierland nét iets anders dan in Nederland. Wat zijn de ingrediënten die voor dit snoepgoed gebruikt worden en wat voor soorten chocolade bestaan er?
Chocoladesmaken
Verschillende soorten chocola
Er bestaan diverse soorten chocola. Hiernaast wordt het snoepgoed vaak gecombineerd met andere etenswaren. Chocolade is het langste houdbaar in een koude en droge ruimte. Wanneer de temperatuur in de zomer te warm wordt is het belangrijk om chocolade goed op te bergen of zelfs in de koelkast te bewaren. In het buitenland is het soms zelfs aangeraden om het snoepgoed meteen op te eten. De bekendste soorten zijn melkchocolade, witte chocolade en pure chocolade. Omdat de ingrediënten verschillend zijn ontstaan er diverse smaken. Meestal zijn deze soorten te herkennen aan de kleur die ze hebben. Afhankelijk van in welke land de chocolade geproduceerd wordt moet de samenstelling aan bepaalde standaarden voldoen. Hierdoor kan de smaak in een andere regio nét iets anders zijn.
Waar wordt chocolade van gemaakt?
Chocola wordt door middel van cacao geproduceerd. Het cacao wordt geproduceerd met behulp van cacaobomen die geteeld worden. Deze bomen worden in grote getale geteeld in landen die zich rondom de evenaar bevinden. Cacaobomen groeien slechts onder specifieke omstandigheden. Hierbij moet onder andere de hoeveelheid neerslag en het temperatuur juist zijn. Ze hebben namelijk een warme temperatuur nodig, maar ze mogen hierbij niet direct onder de zon staan. Hiervoor worden er zogenaamde "schaduwbomen" gebruikt om ervoor te zorgen dat ze geen direct zonlicht krijgen. Het cacao verkrijgt men door cacaobonen te "fermenteren". Fermentatie is een proces waarbij het substraat omgezet wordt. Het gebeurt door middel van biochemische processen. Vervolgens worden de cacaobonen gereinigd en geroosterd. Uiteindelijk wordt het na een aantal processen omgezet naar cacaoboter en cacaopoeder. Er kunnen extra ingrediënten toegevoegd worden om een geheel andere smaak te krijgen zoals karamel en hazelnoten.
Hazelnoot chocolade
In deze chocolade zit er als extra ingrediënt hazelnoot verwerkt. Hazelnoten worden op grote schaal geproduceerd. Per jaar worden er wereldwijd namelijk honderdduizenden tonnen aan hazelnoot geïmporteerd en geëxporteerd. Voor de productie hiervan worden er hazelnootboomgaarden geplant. De hazelnoten uit Amerika zijn groter dan de Europese variant. Het ingrediënt kan aan allerlei soorten smaken toegevoegd worden. Soms zijn de hazelnoten duidelijk zichtbaar wanneer men een reep door het midden breekt. Meestal is hazelnoot chocolade gecombineerd met melkchocolade.
Melkchocolade
Melkchocolade bevat uit cacaoboter, suiker en melk. Een deel van het cacao is hierbij namelijk vervangen door melk. Hierdoor heeft deze type chocola een zoetere smaak en heeft het een egaler oppervlakte. Hiernaast wordt er room en boter gebruikt. Soms zitten er dierlijke stoffen in het product die gebruikt zijn tijdens het productieproces. In Engeland en Ierland moet de chocolade meer melk bevatten dan de chocola elders in Europa voordat het "melkchocolade" genoemd kan worden. De richtlijnen voor de samenstelling van de ingrediënten zijn hier namelijk anders dan in andere landen. Voor de aanschaf van chocolade is het aanbevolen om te kijken naar deze ingrediënten om te bepalen hoeveel kunstmatige stoffen er aanwezig zijn. Deze extra stoffen zijn namelijk minder gezond dan de natuurlijke bestandsdelen. Melkchocolade is ongeveer een halve jaar houdbaar wanneer het koud en droog bewaard wordt.
Witte chocolade
Witte chocolade komt oorspronkelijk uit Zwitserland vandaan. Het product was in 1930 voor het eerst geproduceerd door het bedrijf Nestlé. Het werd toen in een staafvorm verkocht. Witte chocolade bevat geen cacaopoeder. In plaats daarvan bevat het cacaoboter. Hiernaast zit er melk, vanille en ten slotte suiker in deze chocoladesoort. Omdat tijdens de productie hiervan de donkere (vaste) delen van de cacaoboon van het product gescheiden blijft, behoudt de chocola zijn witte kleur. Een hoop stoffen die wél in overige chocoladesoorten voorkomen zijn bij witte chocolade hierdoor niet aanwezig. De officiële standaard voor de samenstelling van ingrediënten voor witte chocolade verschilt in de Verenigde Staten lichtjes ten opzichte van Europa. In Europa is er namelijk geen limiet voor de hoeveelheid zoetstoffen die voor witte chocolade gebruikt kan worden. In de Verenigde Staten is hier namelijk een limiet voor vastgesteld van 55% over het gehele product.
Pure chocolade
Pure chocolade bestaat uit verschillende cacao bestandsdelen en suiker. Het bevat echter géén melk zoals bijvoorbeeld in melkchocolade. Hierdoor heeft deze lekkernij een donkere kleur. Wetenschappers hebben ontdekt dat pure chocolade erg gezond is. Er zitten hier namelijk bepaalde stoffen die goed zijn voor de bloeddoorstroming. Men heeft kunnen observeren hoe steeds minder witte bloedcellen aan de wanden van de bloedvaten bleven kleven. Een bepaalde stof die zich in cacao bevindt wordt ook wel "flavonoïde" genoemd. Dit zijn antioxidanten die gezond zijn voor het lichaam. Het verband tussen flavanoïden en het verbreden van de bloedvaten is echter niet duidelijk. Een verhoogde hoeveelheid van deze antioxidant had namelijk geen directe invloed op de bloedvaten. Chocola kan echter óók nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het bevat namelijk suiker en verzadigde vet die de hoeveelheid cholesterol in het bloed kan verhogen.