Visluchtjes verwijderen en voorkomen
Vis is lekker en vis is gezond. Een nadeel is echter altijd weer de geur die na het bereiden van vis nog dagen in uw huis blijft hangen, hoe goed u ook ventileert. En hoe vaak u uw handen ook wast, de vislucht lijkt niet van uw handen weg te krijgen. Ook als u een liefhebber van de hengelsport bent of zelf de vis schoonmaakt, de vislucht blijft lang na de pret. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze visluchtjes te verwijderen maar ook om ze tijdens het koken zoveel mogelijk te voorkomen.
Methodes om visluchtjes te voorkomen
Gebruik verse vis
De eerste stap is om altijd de meest verse vis die u maar kunt vinden te gebruiken. Vis bevat namelijk een chemische stof, genaamd trimethylamine oxide, welke begint af te breken op het moment dat de vis dood is en blootgesteld wordt aan de lucht. Dus hoe verser de vis, hoe minder onaangename vislucht er zal vrijkomen.
Afzuiging, ventilatie en een ventilator
Om visluchtjes zoveel mogelijk te beperken tijdens het koken, is een goede afzuiging en tegelijkertijd goed ventileren in de keuken essentieel. Zet aldus uw afzuigkap op de hoogste stand en open tijdens het koken de ramen in de keuken zo ver mogelijk. Een extra doeltreffende methode is het plaatsen van een ventilator in de richting van het open raam, de vislucht wordt dan als het ware het raam “uitgeduwd”.
Sluit de deuren tijdens het koken
Gordijnen, vloerbedekking, tafelkleedjes, vitrages en wat er al niet meer aan weefsel aanwezig is in uw huis absorbeert heel gemakkelijk vet en geuren en zal daardoor dagenlang naar vis ruiken als u dit niet voorkomt. Sluit daarom alle deuren die toegang geven tot die vertrekken in uw huis voordat u begint.
Azijn
Breng in een pannetje een beetje azijn aan de kook en laat dit op een klein vlammetje zachtjes koken, dit zal visluchtjes absorberen tijdens het bereiden van de vis.
Schoonmaken
Gebruikte pannen, spatten op de kookplaat en het aanrecht, ze verspreiden visluchtjes na het bereiden van vis, maak ze daarom zo snel mogelijk schoon.
Geurarme kookmethodes
Kook de vis
Als u visfilets hebt kook ze dan eens in plaats van dat u ze bakt. Visfilets blijven heerlijk mals en zacht als ze gekookt worden in water of in een kruidige bouillon, gebruik hiervoor een grote soeppan of koekenpan waar de filets vrij in kunnen “zwemmen” en laat ze zachtjes gaar koken. De vislucht zal tijdens het koken opgenomen worden door het water.
In een pakketje
Het enige dat u hiervoor nodig bent is een rol bakpapier. Knip een stukje bakpapier op de juiste grootte en pak de vis, eventueel gekruid, hiermee in. Pak de vis niet te strak in omdat er ruimte moet blijven om de lucht te laten circuleren. Vouw het bakpapier goed dicht zodat de stoom niet kan ontsnappen. Leg het pakketje op de bakplaat in de oven met de vouwrand naar boven en laat de vis garen. Indien nodig dan kunt u het pakketje met een touwtje extra vastmaken. Door deze methode blijft de vis heerlijk sappig, droogt niet uit en zal geen nare vislucht verspreiden.
Buiten koken
Als u er 100% zeker van wilt zijn dat u helemaal geen geurtjes in huis krijgt dan is de meest doeltreffende manier om naar buiten te gaan. Buiten koken hoeft echt niet beperkt te zijn tot zomers weer of tijdens een vakantie op de camping. Als u beschikt over een tuin of een balkon dan kunt u er voor kiezen om de vis buiten te bereiden.
Kookplaatje
Een eenvoudig kookplaatje, hetzij elektrisch of op gas, leent zich uitstekend voor het koken in de buitenlucht. Gebruik een pan die de hitte van het kookplaatje goed geleid en gelijkmatig verspreidt over de gehele bodem van de pan zodat uw vis goed kan garen. Wrijf de vis voor het bakken/grillen in met een marinade van olie en viskruiden naar keuze en laat de vis zachtjes gaar worden met een mooi korstje.
Barbecue
Ook de barbecue mag niet vergeten worden als u besloten hebt om de keuken voor de tuin te verruilen want ook deze is zeer geschikt om vis te bereiden. Wikkel de vis, eventueel met kruiden en een klontje boter, in aluminiumfolie en laat hem langzaam garen op het rooster van de barbecue.
Vislucht verwijderen uit huis
Hangt er toch na het bereiden van vis een vislucht in huis dan wilt u daar natuurlijk zo snel mogelijk weer van af, een paar simpele ingrediënten die u meestal wel in huis hebt kunnen u daar bij helpen.
Kruiden
Kruiden zoals kaneel, kruidnagel en schillen van citrusvruchten verspreiden een aangename geur en maskeren vervelende visluchtjes als u ze samen in wat kokend water een paar uur zachtjes laat koken, zo creëert u uw eigen natuurlijke luchtverfrisser.
Vislucht absorberen
Zet voordat u naar bed gaat een kom met azijn, zuiveringszout of koffiedik een nachtje op het aanrecht of de vensterbank, de volgende dag zijn alle resterende visluchtjes verdwenen.
Vislucht verwijderen van uw handen
Of uw handen nu lang of kort met vis in aanraking zijn geweest, ze zullen in beide gevallen naar vis ruiken. Als wassen met gewone zeep niet afdoende is dan zijn er diverse manieren om uw handen weer lekker fris te laten ruiken.
Citroensap
Snij een verse citroen in partjes. Nadat u klaar bent met vis schoonmaken of bereiden knijpt u de citroenpartjes uit in uw handen en wrijft u uw handen samen zodat het vrijgekomen citroensap over uw handen verspreid wordt alsof het een blokje zeep is. Daarna spoelt u uw handen af met water. In plaats van verse citroen kunt u natuurlijk ook een flesje citroensap uit de supermarkt gebruiken, ook wel een “citroentje” genoemd vanwege het grappige gele flesje met groene dop.
Tandpasta
Neem wat tandpasta in uw handen en wrijf ze hiermee in, zorg dat de tandpasta ook onder uw nagels komt en spoel vervolgens alle tandpasta weg met water.
Azijn
Wrijf uw handen in met azijn en spoel ze daarna heel goed af met water.
Tijdens de maaltijd
Krijgt u gasten en bent u voornemens hen vis te serveren bied hen dan aan tafel tevens een kommetje water met wat citroensap erin aan, hierin kunnen ze na het nuttigen van de vis hun vingers dopen tegen de vislucht. Geef uw gasten daarbij een klein handdoekje zodat ze hun handen kunnen drogen.
Waarschuwing: wees voorzichtig met bovenstaande tips bij een gevoelige huid of als er sprake is van wondjes.