Visluchtjes verwijderen en voorkomen

Visluchtjes verwijderen en voorkomen Vis is lekker en vis is gezond. Een nadeel is echter altijd weer de geur die na het bereiden van vis nog dagen in uw huis blijft hangen, hoe goed u ook ventileert. En hoe vaak u uw handen ook wast, de vislucht lijkt niet van uw handen weg te krijgen. Ook als u een liefhebber van de hengelsport bent of zelf de vis schoonmaakt, de vislucht blijft lang na de pret. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze visluchtjes te verwijderen maar ook om ze tijdens het koken zoveel mogelijk te voorkomen.

Methodes om visluchtjes te voorkomen

Gebruik verse vis

De eerste stap is om altijd de meest verse vis die u maar kunt vinden te gebruiken. Vis bevat namelijk een chemische stof, genaamd trimethylamine oxide, welke begint af te breken op het moment dat de vis dood is en blootgesteld wordt aan de lucht. Dus hoe verser de vis, hoe minder onaangename vislucht er zal vrijkomen.

Afzuiging, ventilatie en een ventilator

Om visluchtjes zoveel mogelijk te beperken tijdens het koken, is een goede afzuiging en tegelijkertijd goed ventileren in de keuken essentieel. Zet aldus uw afzuigkap op de hoogste stand en open tijdens het koken de ramen in de keuken zo ver mogelijk. Een extra doeltreffende methode is het plaatsen van een ventilator in de richting van het open raam, de vislucht wordt dan als het ware het raam “uitgeduwd”.

Sluit de deuren tijdens het koken

Gordijnen, vloerbedekking, tafelkleedjes, vitrages en wat er al niet meer aan weefsel aanwezig is in uw huis absorbeert heel gemakkelijk vet en geuren en zal daardoor dagenlang naar vis ruiken als u dit niet voorkomt. Sluit daarom alle deuren die toegang geven tot die vertrekken in uw huis voordat u begint.

Azijn

Breng in een pannetje een beetje azijn aan de kook en laat dit op een klein vlammetje zachtjes koken, dit zal visluchtjes absorberen tijdens het bereiden van de vis.

Schoonmaken

Gebruikte pannen, spatten op de kookplaat en het aanrecht, ze verspreiden visluchtjes na het bereiden van vis, maak ze daarom zo snel mogelijk schoon.

Geurarme kookmethodes

Kook de vis

Als u visfilets hebt kook ze dan eens in plaats van dat u ze bakt. Visfilets blijven heerlijk mals en zacht als ze gekookt worden in water of in een kruidige bouillon, gebruik hiervoor een grote soeppan of koekenpan waar de filets vrij in kunnen “zwemmen” en laat ze zachtjes gaar koken. De vislucht zal tijdens het koken opgenomen worden door het water.

In een pakketje

Het enige dat u hiervoor nodig bent is een rol bakpapier. Knip een stukje bakpapier op de juiste grootte en pak de vis, eventueel gekruid, hiermee in. Pak de vis niet te strak in omdat er ruimte moet blijven om de lucht te laten circuleren. Vouw het bakpapier goed dicht zodat de stoom niet kan ontsnappen. Leg het pakketje op de bakplaat in de oven met de vouwrand naar boven en laat de vis garen. Indien nodig dan kunt u het pakketje met een touwtje extra vastmaken. Door deze methode blijft de vis heerlijk sappig, droogt niet uit en zal geen nare vislucht verspreiden.

Buiten koken

Als u er 100% zeker van wilt zijn dat u helemaal geen geurtjes in huis krijgt dan is de meest doeltreffende manier om naar buiten te gaan. Buiten koken hoeft echt niet beperkt te zijn tot zomers weer of tijdens een vakantie op de camping. Als u beschikt over een tuin of een balkon dan kunt u er voor kiezen om de vis buiten te bereiden.

Kookplaatje
Een eenvoudig kookplaatje, hetzij elektrisch of op gas, leent zich uitstekend voor het koken in de buitenlucht. Gebruik een pan die de hitte van het kookplaatje goed geleid en gelijkmatig verspreidt over de gehele bodem van de pan zodat uw vis goed kan garen. Wrijf de vis voor het bakken/grillen in met een marinade van olie en viskruiden naar keuze en laat de vis zachtjes gaar worden met een mooi korstje.

Barbecue
Ook de barbecue mag niet vergeten worden als u besloten hebt om de keuken voor de tuin te verruilen want ook deze is zeer geschikt om vis te bereiden. Wikkel de vis, eventueel met kruiden en een klontje boter, in aluminiumfolie en laat hem langzaam garen op het rooster van de barbecue.

Vislucht verwijderen uit huis

Hangt er toch na het bereiden van vis een vislucht in huis dan wilt u daar natuurlijk zo snel mogelijk weer van af, een paar simpele ingrediënten die u meestal wel in huis hebt kunnen u daar bij helpen.

Kruiden

Kruiden zoals kaneel, kruidnagel en schillen van citrusvruchten verspreiden een aangename geur en maskeren vervelende visluchtjes als u ze samen in wat kokend water een paar uur zachtjes laat koken, zo creëert u uw eigen natuurlijke luchtverfrisser.

Vislucht absorberen

Zet voordat u naar bed gaat een kom met azijn, zuiveringszout of koffiedik een nachtje op het aanrecht of de vensterbank, de volgende dag zijn alle resterende visluchtjes verdwenen.

Vislucht verwijderen van uw handen

Of uw handen nu lang of kort met vis in aanraking zijn geweest, ze zullen in beide gevallen naar vis ruiken. Als wassen met gewone zeep niet afdoende is dan zijn er diverse manieren om uw handen weer lekker fris te laten ruiken.

Citroensap

Snij een verse citroen in partjes. Nadat u klaar bent met vis schoonmaken of bereiden knijpt u de citroenpartjes uit in uw handen en wrijft u uw handen samen zodat het vrijgekomen citroensap over uw handen verspreid wordt alsof het een blokje zeep is. Daarna spoelt u uw handen af met water. In plaats van verse citroen kunt u natuurlijk ook een flesje citroensap uit de supermarkt gebruiken, ook wel een “citroentje” genoemd vanwege het grappige gele flesje met groene dop.

Tandpasta

Neem wat tandpasta in uw handen en wrijf ze hiermee in, zorg dat de tandpasta ook onder uw nagels komt en spoel vervolgens alle tandpasta weg met water.

Azijn

Wrijf uw handen in met azijn en spoel ze daarna heel goed af met water.

Tijdens de maaltijd

Krijgt u gasten en bent u voornemens hen vis te serveren bied hen dan aan tafel tevens een kommetje water met wat citroensap erin aan, hierin kunnen ze na het nuttigen van de vis hun vingers dopen tegen de vislucht. Geef uw gasten daarbij een klein handdoekje zodat ze hun handen kunnen drogen.

Waarschuwing: wees voorzichtig met bovenstaande tips bij een gevoelige huid of als er sprake is van wondjes.
© 2015 - 2024 Bezemstuiver, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
Vetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenVetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenWe hebben het allemaal wel eens; vlekken in onze kleding. Met name tijdens het braden en bakken krijgen we weleens vetvl…
Verse vis kopenVerse vis kopenHoe verser de vis gekocht wordt hoe beter hij na bereiding zal smaken en hoe gezonder hij voor u zal zijn. Maar vis is e…
Soepen en crémes voor de magnetronSoepen kunnen in de magnetron in ongelooflijk korte tijd worden gekookt, opgewarmd en ontdooid. Zelfgemaakte soepen op b…

Feiten en fabels over koffieFeiten en fabels over koffieKoffie is de meeste genuttigde drank in ons land. Voor veel mensen hoort het bij de start van de dag: een heerlijke kop…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PROD83, Pixabay
  • http://www.prevention.com/food/cook/how-cook-fish-so-it-doesnt-smell, bezocht op 16/8/2015
  • http://www.thekitchn.com/5-tips-for-getting-rid-of-cooking-smells-tips-from-the-kitchn-202927, bezocht op 16/8/2015
  • http://www.wikihow.com/Get-Fish-Smell-off-Your-Hands, bezocht op 16/8/2015
  • http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/koken-in-papillot-20-eenvoudige-tips-en-weetjes/article-normal-542859.html, bezocht op 23/8/2015
Bezemstuiver (2 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.