E100 - Curcumine/Kurkuma: schadelijk of niet?

E100 - Curcumine/Kurkuma: schadelijk of niet? Het E-nummer E100 staat voor de gele kleurstof gewonnen uit de Kurkuma wortel. De kleurstof is geheel plantaardig en kan door iedereen worden gebruikt. De gele kleurstof wordt in verschillende dagelijkse producten gebruikt. Waar zit het precies in, en wat zijn de voor- en nadelen van de stof? En is het voor iedereen te gebruiken?
E-NummerNaamFunctieRisico'sDieetgeschikt?
E100CurcumineKleurstof (geel)NeeJa (natuurlijk gewonnen)

Waar komt Curcumine vandaan?

Curcumine is een kleurstof dat wordt onttrokken uit de geelwortel. De geelwortel die ook bekend staat als Kurkuma of in het Engels tumeric wordt genoemd, is een wortel die zijn oorsprong vindt in Azië en bitter van smaak is. De Kurkuma is een kruid dat vooral in de Aziatische en Indiase keuken wordt gebruikt als specerij voor de smaak en voor het geel kleuren van gerechten. De wortel behoort bij de Kurkuma plant "Curcuma longa" die weer behoort tot dezelfde stamboom als gember. Qua uiterlijk heeft de Kurkuma ook veel weg van de gember, behalve de kleur.

Wat is de functie van Curcumine en waarin wordt het gebruikt?

In Zuid-Azië wordt de wortel gedroogd en vermalen tot poeder, waar het in de oosterse wereld voornamelijk gebruikt wordt als specerij. In de westerse wereld wordt de poeder voornamelijk gebruikt als kleurstof (al ruim 2000 jaar!). Het E-nummer E100 staat voor de gele kleurstof die gebruikt wordt in verschillende producten zoals saus, brood, ijs en zeep. Ook vormt Curcumine de basis van kerrie of maakt het de nasirijst geel van kleur.

De toevoeging van het E-nummer E100 is bijvoorbeeld te vinden in de winegums van de Aldi of Boer'n vla bitterkoekjes.

Wat zijn de voordelen?

De stof Curcumine zit boordevol voordelen. In India wordt het al eeuwenlang 'heilig poeder' genoemd. Zij gebruikten het vele jaren geleden als poeder om de wonden mee te helen.

Curcumine voor iedereen

Curcumine is geheel plantaardig dus is het te gebruiken door mensen met verschillende religies en met verschillende diëten.

Ontstekingsremmend

Curcumine heeft voordelen voor gewrichten en heeft een ontstekingsremmend effect. Curcumine wordt dan ook verwerkt in bijvoorbeeld ontstekingsremmers en andere medicijnen.

Curcumine wordt niet alleen verwerkt in ontstekingsremmers maar zelfs in medicijnen tegen Alzheimer, trombose en hartaandoeningen. Er zijn ook studies gestart voor de effecten van Curcumine bij kanker. De aanleiding hiervoor is omdat kanker zelden voorkomt in de landen waar Kurkuma veel gegeten wordt. Er kan hier worden gedacht aan bijvoorbeeld India, waar het aantal patiënten dat lijdt aan prostaatkanker erg laag is. De studies tonen reeds aan dat Curumine kankercellen vermindert en de leverfuncties verbetert.

Wat zijn de nadelen?

De voordelen van het gebruik van Curcumine zijn er in overvloed. Een enkel nadeel is dat de stof niet oplost in water. Hierdoor wordt het ook niet makkelijk opgenomen door onze darmen. Het gebruik van Curcumine in combinatie met maïsolie zorgt er echter wel voor dat de stof wel door de darmen kan worden opgenomen. Als er wordt gekozen voor de inname van Cucumine zonder maïsolie, dan wordt de stof wel makkelijk afgebroken door de darmen, dus is er ook niet veel aan de hand.

Door de lijst aan voordelen en met bijna geen nadelen kan worden gesteld dat de toevoeging E100 in de producten geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid.
© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Curcuma bij reumatische klachtenGeelwortel, een plant die beter bekend is onder zijn Latijnse naam Curcuma is niet alleen in gebruik als specerij maar h…
Het effect van kurkuma-extract (curcumine) op de gewrichtenHet effect van kurkuma-extract (curcumine) op de gewrichtenAan kurkuma-extract (curcumine) worden diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen toegedicht. Zo wordt het gebruikt o…
Kenmerken en gebruik van kurkumaKenmerken en gebruik van kurkumaKurkuma wordt in Azië niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook in de traditionele geneeskunde voorgeschreven om haar…
De helende werking van kurkumaDe helende werking van kurkumaKurkuma of geelwortel is een specerij met een mild bittere smaak. Het wordt vaak gebruikt in de Oosterse en vooral de In…

Hoe zit het met de internationale eetgewoonten?Hoe zit het met de internationale eetgewoonten?Ieder land heeft zijn eigen keuken en zijn eigen gerechten. Vaak zijn deze ontstaan uit oude streekgerechten die gemaakt…
E101 (E106) - Riboflavine: schadelijk of niet?E101 (E106) - Riboflavine: schadelijk of niet?Het E-nummer E101 (voorheen E106) staat voor de stof Riboflavine. De naam zal niet voor iedereen wat zeggen. Riboflavine…
Bronnen en referenties
  • http://www.bewegenzonderpijn.com/curcumine-2/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Curcumine
  • http://www.food-info.net/nl/colour/curcumin.htm
  • http://www.goedgeweten.be/enummers/classificatie/1/
Reactie

Ellen, 08-06-2015
Bovenstaand verhaal is verre van compleet. Er bestaan zeer veel soorten Kurkuma, ook geelwortel wordt onder deze naam verkocht, echter zit de werkzame stof curcumine niet in alle soorten Kurkuma. De soort die deze stoffen bevat is de Kurkuma Longa, en dan ook nog biologische teelt met herkomst India of Pakistan.
Curcumine wordt makkelijker in het bloed opgenomen met de hulpstof Piperine, Piperine komt voor in versgemalen zwarte peper (bio), het meest krachtige soort zwarte peper met deze werkzame stof is zwarte tijgerpeper (3%). Waarom hier maisolie wordt aanbevolen is me niet duidelijk. Kokos-olie heeft door zijn middellange vetzuurketens geen belasting op de lever, deze olie is aan te bevelen. Ook dient Kurkuma te worden verhit om de curcumine vrij te laten komen. Reactie infoteur, 11-06-2015
Dank voor de aanvulling. Echter, is Kurkuma niet het hoofdonderwerp en is er overigens al een goed artikel hierover te vinden op InfoNu. Vandaar mijn keuze daar niet al te diep op in te gaan.

Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 11-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.