E102- Tartrazine: Een 'zeer gevaarlijke' kleurstof

E102- Tartrazine: Een 'zeer gevaarlijke' kleurstof Het E-nummer E102 staat voor de stof Tartrazine. Deze azo kleurstof is toegevoegd aan enkele producten en behoort tot de Southampton Six. De stof is makkelijk en goedkoop in gebruik en werd daarom ook vaker toegevoegd aan dagelijkse producten. Tartrazine heeft nadelen voordelen voor de gezondheid en is zelfs kankerverwekkend!
E-NummerNaamFunctieRisico'sDieetgeschikt?
E102TartrazineKleurstof (fel geel)Ja, ongeschikt voor kinderen en kans op bijwerkingenJa (synthetisch gewonnen)

Wat is de Azo kleurstof Tartrazine?

Tartrazine is een kleurstof dat synthetisch wordt gecreëerd. De kleurstof wordt gewonnen uit koolteer. Tartrazine is een stof dat gemerkt wordt als 'bruikbaar voor iedereen' alhoewel vele bronnen melden dat dit niet het geval is. Andere bronnen meldden de stof namelijk als 'zeer gevaarlijk'. De stof zou vooral gezondheidsklachten kunnen opwekken bij kinderen en mensen met bijvoorbeeld astmatische klachten. Tartrazine behoort om deze redenen ook bij de Azo kleurstoffen. Dit zijn felle synthetische kleurstoffen die gezondheidsklachten met zich meebrengen waaronder hyperactiviteit en concentratieproblemen bij kinderen.

Wat is de functie van Tartrazine en waarin wordt het gebruikt?

Tartrazine wordt voornamelijk gebruikt voor het geel kleuren van verschillende voedingsmiddelen. Er kan hier worden gedacht aan vla van verschillende merken, goedkope merken vissticks, mayonaise, chips en snoep. Ook is de stof te vinden in verschillende toetjes zoals pudding. Naast het gebruik in voedingsmiddelen wordt het ook gebruikt bij het verven van leer.

Wat zijn de voordelen van Tartrazine?

Tartrazine is een goedkope kleurstof dat makkelijk oplosbaar in water. Dit is bij de productie van voornamelijk vloeibare substanties ideaal.

De producten waarin Tartrazine is verwerkt hebben vaak een mooi helde gele kleur, dit is natuurlijk ideaal voor de verkoop van de producten omdat de helde kleuren meer aanspreken.

Tartrazine is een stof dat volgens sommige bronnen zonder problemen kan worden genuttigd. Hierbij moet wel worden gelet op eventuele bijwerkingen die in sommige gevallen op kunnen treden.

Wat zijn de nadelen van Tartrazine?

Tartrazine zal niet 100% alleenstaand zorgen voor de kleuring in het voedsel aangezien de Europese regels stellen dat 85% van de kleurstof puur moet zijn, dus in dit geval puur Tartrazine. De overige 15% kan in dit geval worden gevuld met andere stoffen. Dit zijn vaak schadelijke stoffen zoals Kwik, Cadmium of Arseen.

Alhoewel er wordt gemeld dat de stof geschikt is voor iedereen om te consumeren, is het echter ongeschikt voor kinderen. Tartrazine kan, voornamelijk als deze wordt gebruikt in combinatie met de toevoeging E120 (Karmijn), leiden tot hyperactiviteit, slaap- en concentratieproblemen bij kinderen. Dit blijkt bij 80% van de gevallen.

Daarnaast kan de stof bijwerkingen veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor salicylaten, een veelvoorkomende stof in medicijnen, pijnstillers en ontstekingsremmers. Ook in Paracetamol komt deze stof voor. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn netelroos, slapeloosheid en de aantasting van het gezichtsvermogen.

Daarnaast is Tartrazine kankerverwekkend, kan het leiden tot eczeem en migraine, maar ook tot hooikoorts, blauwe plekken en depressies. Tot slot kan de stof leiden tot luchtwegklachten, voornamelijk bij mensen die lijden aan Astma.

Één van de Southampton Six

De stof behoort sinds 2007 tot de 'Southampton Six'. De naam is afgeleid van het onderzoek dat in 2007 is gedaan door de University of Southampton. In dit jaar onderzochten zij 6 kleurstoffen die mogelijke gevolgen konden hebben voor de gezondheid van kinderen (met name op hun oplettendheid en activiteit). Sinds 2010 is het dan ook besloten om elk product, waarin de stof Tartrazine verwerkt is, te markeren met een waarschuwing op de verpakking.

Desondanks er wordt gemeld dat het E-nummer E102 Tartazine zonder problemen gebruikt kan worden, heeft het de markering 'zeer gevaarlijk' gekregen omdat er een groot aantal nadelen aanwezig zijn voor zowel kinderen als mensen die niet tegen de stof kunnen. Het nuttigen van de stof is dan in de meeste gevallen afgeraden.
© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyperactiviteit en ADHD bij kinderenZelfs een kleine mate van hyperactiviteit bij een kind, kan veel verstoringen veroorzaken, zowel thuis als op school. Wa…
E110- Zonnegeel FCF: een kleurstof met gezondheidsrisico'sE110- Zonnegeel FCF: een kleurstof met gezondheidsrisico'sDe gele kleurstof met de naam 'zonnegeel FCF' staat als E-nummer bekend onder E110. Zonnegeel FCF is een kleurstof die g…
Schadelijke E-nummersSchadelijke E-nummersE-nummers, ook wel additieven genoemd, bevinden zich in zeer veel producten. Zelfs levensmiddelen die in eerste instanti…
Het alcoholgebruik minderen: wel of niet?Het alcoholgebruik minderen: wel of niet?Het is niet gek dat je er lang over doet te besluiten of je wel of niet aan je alcoholgedrag gaat werken. Het kan zijn d…

De eierbal: een typisch Gronings gerechtDe eierbal is een populaire frituursnack die in Groningen, Friesland, Drenthe en een deel van Overijssel breed bekend is…
Hoe zit het met de internationale eetgewoonten?Hoe zit het met de internationale eetgewoonten?Ieder land heeft zijn eigen keuken en zijn eigen gerechten. Vaak zijn deze ontstaan uit oude streekgerechten die gemaakt…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tartrazine
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Tartrazine
  • http://www.food-info.net/nl/e/e102.htm
  • http://www.ikeethalal.nl/tartrazine/
  • http://side-effects.owndoc.com/e102-tartrazine-side-effects.php
  • https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/e-nummers/e102-tartrazine/
Reactie

Neven Annemie, 25-10-2016
Waarom is Tartrazine "niet verboden" in België en Nederland als het zo vaak allergische reacties en andere ernstige nevenwerkingen geeft, zoals in andere landen? Door het gebruik van een vloeibaar wasmiddel nl Biotex groen kreeg ik een hevige allergische opstoot met uitslag en contacteczeem over heel het lichaam… Na wat opzoekingswerk ontdekte ik dat er oa CI19410 (Nl) =E102 (BE) inzit, naast CI42051. Mijn allergie voor salicylaten was reeds lang gekend! Ongelooflijk dat dit nog gebruikt wordt! Reactie infoteur, 26-10-2016
Beste,

Hartelijk dank voor je reactie.

Wat vervelend dat je een allergische reactie hebt gekregen door de stof. Is het helemaal goed gekomen?

De stof kan zorgen voor een allergische reactie maar dat hoeft niet bij iedereen zo te zijn. Dat geldt voor elk E-nummer waar gezondheidsrisico's aan verbonden zijn. De reden dat het in vele landen in Europa nog wel mag worden gebruikt, ligt aan de industrie. De stoffen zijn vaak gemakkelijk te produceren en worden daarom ook in vele producten gebruikt. Omdat deze stoffen allergische reacties kunnen veroorzaken wordt er voorzichtigheid geboden. Ze zijn dus niet direct verboden.

Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 25-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.