Spinnen op het menu - gefrituurde tarantula op de hamburger
Spinnen, ze zijn niet ieders lievelingsdier. Hun aaibaarheidsfactor is niet zo hoog en ze hebben veel te veel poten om te kriebelen om publiekslieveling te worden. Spinnen leuk en mooi vinden is één, maar spinnen eten is heel andere koek. Toch zijn spinnen te eten en in sommige landen is het heel gewoon om van een snack van spin te peuzelen. Er doet een verhaal de ronde dat wij allemaal wel eens spin eten, zonder dat we het in de gaten hebben, maar of dat verhaal klopt?
Gefrituurde achtpoters op het menu
Spinnen, zijn ze te eten?
Ja, spinnen zijn te eten. Wie over zijn angst voor de harige achtpoters heen kan stappen, kan genieten van een maaltje.
In Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika staan veelvuldig diertjes met veel pootjes op het menu. Er worden mieren, kevers, meelwormen en rupsen gegeten. Ze schijnen smakelijk te zijn en zitten vol eiwitten, vitaminen en mineralen bovendien.
Geleedpotigen als hapje
Spinnen worden ook gegeten. Het is bekend dat inheemse stammen in het Amazonegebied de geleedpotigen nuttigen en Cambodjanen versmaden een grote spin niet. Van Laos is het ook bekend dat ze vogelspinnen eten. Ze worden geroosterd.
In 1958 schreef W.S. Bristowe het
‘The world of spiders’ en de auteur probeerde zelf ook wat spinnetjes uit. Hij at de vogelspin, de Araneus (een wielwebspin) en de Agelena (een trechterspin). Hij vond de Araneus quadratus (viervlekwielwebspin) de lekkerste; hij proefde een licht noot-achtige smaak, al smaakt het lijf anders dan de pootjes.
Streetfood in Cambodja
Cambodja staat tegenwoordig bekend om zijn snacks van spin, gefrituurde spin. De gewoonte van de Cambodjanen om spinnen te eten vindt zijn oorsprong in het gruwelijke regime van de Rode Khmer. In de jaren zeventig pleegden zij genocide en ongeveer 1,7 miljoen Cambodjanen vonden onder afschuwelijke omstandigheden de dood. De honger onder de bevolking ten tijde van de Rode Khmer beïnvloedde het menu van de mensen. Ze aten wat ze te pakken konden krijgen en joegen in de rijstvelden op vogelspinnen. De beestjes werden gedood en tot maaltijd bereid. Na de oorlog is de spin op het menu blijven staan. Cambodjanen eten de lekkernij tegenwoordig niet alleen als voedsel, maar zien er ook een goed medicijn tegen rug- en longklachten in.
Knapperig gefrituurde spin
Tegenwoordig worden gefrituurde vogelspinnen als snack op de markt verkocht. Voor een paar cent kun je het proberen. Het zijn de kinderen die de spinnen vangen en de volwassenen die ze frituren en verkopen. Hele families leven van de spinnensnacks.
Om je tanden in de zwarte weduwe te zetten moet je misschien wat drempels over, maar ze schijnen erg lekker te zijn en te smaken naar iets dat tussen kip en kabeljauw in zit. Van buiten zijn de spinnen lekker knapperig en van binnen zijn ze zacht.
Floortje Dessing
Op een van haar reizen - maart 2014 - komt Floortje Dessing op een markt in Cambodja terecht. Haar gids en tolk eet een spin, Floortje komt niet verder dan het happen van een pootje. Je kunt alles van de
black spider eten, zegt de tolk, en de spin heeft een heel eigen smaak die iets zoutigs heeft. De Cambodjanen drinken er graag wijn of bier bij.
Broodje spin is Broodjeaap
Er doen verhalen de ronde dat we jaarlijks vier tot acht spinnen eten in onze slaap. Daar merken we niets van. Ze zouden tijdens onze slaap naar binnen vallen en kruipen. Je zou er geen oog meer om dicht doen, ware het niet dat we hier te maken hebben met een
broodjeaapverhaal. Het blijkt een communicatie experiment te zijn, om te zien hoe snel een onzinverhaal als serieus wordt opgepikt. Het experiment slaagde, het verhaal popt nog steeds hier en daar op als waar.
Ons lichaam is eigenlijk wat te warm voor een spin. Dat vindt zij niet fijn en bewegen in onze slokdarm kan ze al helemaal niet, laat staan daar op en neer wandelen.
Bron: Bull City Burger Hoax
Het verhaal is een hoax. Ga rustig slapen en mocht je eens naar Cambodja reizen: probeer eens een gefrituurde vogelspin.
2018 Tarantula Challenge - spin op de hamburger
In april 2018 haalt een restaurant, de Bull City Burger in Durham, North Carolina, de wereldpers met een publiciteitsstunt van de bovenste plank. In de maand april organiseert de burgertent een Tarantula Challenge in het kader van de jaarlijkse maand van het
exotische vlees. Wie durft de hamburger te eten met een geroosterde vogelspin als
topping? De Challenge loopt gedurende de hele maand april, zolang de voorraad strekt. De biefburger met ovengeroosterde tarantula en frietjes kost $30. Wie de hele burger inclusief spin opeet krijgt een speciaal
limited edition Tarantula Challenge T-shirt en komt op de foto, die wordt gedeeld op social media. Voor de eeuwige roem.
Lees verder