Zes redenen waarom glas een betere verpakking is dan plastic
Plastic heeft door de jaren heen vele glazen verpakkingen doen verdwijnen. Waar frisdrank in de jaren zeventig nog altijd was verpakt in glazen flessen, zijn deze nu bijna allemaal vervangen met PET flessen. Hetzelfde geld voor melk, water, olie, sauzen en ga zo maar door. Plastic heeft glas vervangen omdat het goedkoper, lichter en minder breekbaar is. Toch zijn er vele redenen te benoemen om toch te kiezen voor glas.
European Packaging Survey heeft in september 2010 een onderzoek door TNS laten doen naar de keuze van verpakkingsmaterialen van de consument. Uit dit onderzoek bleek dat bijna alle Europese consumenten, namelijk zo'n 88 procent, kiest voor glazen verpakkingen in plaats van andere materialen. Geen wonder dat dan ook 84 procent van hen liever meer glas ziet in de winkels. Hieronder volgen zes redenen waarom glas een betere verpakking is dan plastic.
Glas is veilig
Uit de vele onderzoeken die de laatste decennia zijn uitgevoerd blijkt dat plastic gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Dit komt met name door het feit dat er gevaarlijke stoffen uit plastic kunnen lekken. Een van de meest besproken gevaarlijke stof uit plastic is bisfenol A, ofwel BPA. Studies hebben aangetoond dat deze stof de hormoonhuishouding verstoord en zelfs kanker kan veroorzaken. Naast BPA bevatten vele plastic soorten gevaarlijke weekmakers, meestal ftalaten, die kankerverwekkend blijken te zijn. Ook ontstaan bij verbranding van de kunststoffen gevaarlijke stoffen zoals dioxines. Glazen verpakkingen hebben al deze nadelen niet. Als je je voedsel veilig wil verpakken kun je daarom beter voor glas kiezen.
Glas heeft een goede barrière
Glas is transparant en heeft een uitstekende barrière tegen vocht, gassen en contaminaties. Dit valt van veel kunststofverpakkingen niet te zeggen. Zo laten PET flessen zuurstof door waardoor bijvoorbeeld vruchtensappen verkleuren en bacteriegroei sneller zal verlopen. Ook zal koolzuur sneller uit koolzuurhoudende dranken verdwijnen. Door voedsel en dranken in glas te bewaren zal het langer vers blijven en blijven vitamine beter behouden.
Glas is makkelijk
Veel glazen verpakkingen zijn goed bestand tegen lage en hogere temperaturen. Dat maakt het mogelijk om voedsel bewaard in glas in te vriezen en na ontdooien op te warmen in de verpakking. Bij kunststof ligt dit anders. Om dit in te vriezen moet het vaak in een diepvriesbestendig bakje gedaan worden. Bij het opwarmen moet het er vervolgens weer uitgehaald worden. Het is sowieso niet verstandig om kunststof op te warmen. Door plastic aan hoge temperaturen bloot te stellen zullen er sneller schadelijke stoffen gaan lekken die vervolgens in je eten terecht komen.
Glas is schoon
Glas is een stevig en glad materiaal waar nauwelijks krassen in komen. Dit is wel zo hygiënisch omdat er in krassen en groeven vuil achter kan blijven. Hier kunnen dan vervolgens bacteriën in gaan groeien. Ook kunnen er in groeven zeepresten achterblijven die je beter niet in je eten kunt hebben. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van houten of kunststof snijplanken waar veel groeven in zitten. Door glas te gebruiken ontstaan deze groeven niet en blijft je snijplank mooi en schoon. Verder droogt glas goed in de vaatwasser en blijft het door zijn gewicht beter op zijn plaats in de vaatwasser. Ook verkleurt glas niet als er bijvoorbeeld tomatensaus in wordt bewaard en het neemt geen geuren van etenswaar aan.
Glas is mooi
Glazen verpakkingen stralen luxe uit. Een dessert in een glazen potje of bakje staat nu eenmaal veel mooier dan een dessert in een plastic bakje. Fabrikanten spelen hier ook op in door kant en klare desserts tijdens feestdagen te verpakken in glazen potjes. Men kan het dan zo vanuit de koelkast opdienen. Glas heeft de eigenschap dat het heel doorzichtig is waardoor de inhoud goed gepresenteerd kan worden. We spreken dan ook niet voor niets over 'glashelder'.
Glas is goed voor het milieu
Glas is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en bevatten geen giftige stoffen als vinylchloride en dioxines die bij verbranding in de lucht komen. In tegenstelling tot kunststof is glas wel oneindig recyclebaar en blijft daardoor niet achter in het milieu. Glas heeft hierdoor geen negatief effect op het milieu
Lees verder