Goedkoop maar lekker eten: besparen op je eten

Goedkoop maar lekker eten: besparen op je eten Goed eten hoeft echt niet duur te zijn. Je kunt zelfs goedkoop biologisch eten. Maar je kunt ook op je eten besparen door ingrediënten te kopen die je daarna nog zelf bewerkt. Drumsticks maak je bijvoorbeeld zelf door kippenpoten te kopen. En door in te vriezen of zaken te bewaren, kun je heel economisch werken en toch lekker eten.

Goedkoop eten

Natuurlijk kun je al je eten kopen bij de dure grootgrutters. Maar wie winkelketens als Aldi, Lidl of Dirk van den Broek bezoekt heeft op het einde van de rit goedkoper eten dan als hij altijd bij de AH winkelt. Maar je kunt het ook combineren. Pluis de folders uit die je krijgt van de diverse winkels en maak vervolgens een lijstje van de producten die je nodig hebt. Maak dan een plan van wat je wilt gaan koken met die ingrediënten. Op die manier maak je alles op wat je kookt en gaat er niets de vuilnisbak in. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je beurs.

Kijk ook eens bij nood-food winkels

Niet alleen supermarkten hebben voedsel, ook non-food winkels als Action en Xenos hebben van alles in de aanbieding. En dat zijn soms echt niet de minste voedingsmiddelen, wij het wel dat het zaken zijn die je lang kunt bewaren. Van chiazaad en quinoa tot gedroogde cranberry’s en van ingelegde artisjokken tot pastasauzen. Met al die producten op voorraad heb je altijd een basis waarvan je je eten kunt maken. En in tegenstelling tot andere winkels veel goedkoper.

Goedkoop biologisch

Goedkoop biologisch eten doe je daar elke week een tasje van bijvoorbeeld Odin te reserveren bij je biologische winkel. Je weet niet wat je dan krijgt, maar je weet wel wat je betaalt. Er zijn verschillende soorten tassen, van een fruitabonnement tot een groente- en fruit abonnement. En ook voor een verschillend aantal personen.

Koop bij de boer

Wil je echt biologisch eten, ga dan eens bij een boer langs die biologisch boert. Tegenwoordig zijn steeds meer boeren van hen ook op dat gebied ondernemer en kun je in hun winkel van alles en nog wat kopen aan biologische groenten en fruit. En dat is een stuk goedkoper dan bij de biologische winkel. Veel boeren verkopen tegenwoordig ook biologisch vlees. Dat is dan zonder preventieve antibiotica en de koeien, varkens en of kippen lopen buiten en krijgen allerlei soorten gezond voer uit de natuur. Beter voor hen en beter voor jou. Bij een boer betaal je voor dit vlees altijd minder dan dat er nog een tussenhandelaar aan moet verdienen.
Overigens zijn er ook genoeg boeren met een eigen handel bij hun bedrijf die niet biologisch boeren, maar wel van alles verkopen. Als je niet perse biologisch wilt eten, kun je ook daar je inkopen doen. Gegarandeerd dat je goedkoper uit bent. Vaak moet je wel vervoer hebben om op dergelijke plaatsen te komen. Misschien kun je het combineren met andere mensen zodat je auto of scooter deelt en samen de boodschappen haalt en de kosten van het vervoer ook deelt.

Goedkoop vlees

Wie altijd gewend is om bijvoorbeeld drumsticks of kipfilet te kopen, zou dat eens anders kunnen doen. Want drumsticks zijn duur. En kipfilet nog duurder. Bovendien gaat veel van de smaak verloren als maar delen van een kip worden gebruikt. Want in kippenvel zit heel veel smaak en die verdwijnt door alleen maar filet te kopen die bovendien snel droog is. Wie hele kippenpoten koopt, kan zelf de drumstick uit het vlees snijden. Gewoon op de helft van de poot een inkeping maken en het bot dan doorbreken. Even doorsnijden en er ontstaat gewoon een drumstick. Breek de rest van de overgebleven kip dan ook nog even door en er ontstaan malse stukken kip. Heerlijk om te bakken, maar ook om soep van te trekken.

Gooi niks weg

Heb je die kip dan lekker gebraden in een mooie olie, gooi dat dan niet weg. In olie waarin je wat voor soort vlees dan ook hebt gebakken, kun je heel goed je aardappelen in garen. Schil je aardappelen, verhit de olie (die daarvoor niet te heet mag zijn verhit, want dat is schadelijk voor je gezondheid) doe de aardappelen in blokjes of halve exemplaren bij het vet. Bak even lekker aan. Doe er dan water bij en je hebt de heerlijkste aardappelen voor een stamppot of gewoon om zo bij groenten te serveren. Van botten van vlees of graten van vis kun je een heerlijk bouillon trekken.

Goedkoop rundvlees

Je kunt natuurlijk biefstuk kopen. Maar een goedkoper sudderlapje of een bieflapje doet het net zo goed. Met sudderlapjes kun je bovendien van alles en nog wat opleuken. Je kunt er een ragout van maken, je kunt het eveneens als soepvlees gebruiken (zelf snijden bespaart enorm op de kosten. Als de slager het doet, moet je daar voor betalen) of je kunt er een mooie salade van maken.

Ingevroren groente

Ingevroren groente bevat net zoveel vitamines als verse. Maar niet alle groenten zijn even lekker uit de diepvries. Spinazie is dat wel. Doperwten eveneens. Dus sla altijd gewoon wat pakken spinazie uit de diepvries in als die in de aanbieding zijn. Je hoeft het alleen op te warmen met wat olijfolie of boter en als je er een stamppot van maakt met de bovenstaande aardappelen uit het vet dat je hebt bewaard, heb je een godenmaaltijd. Je kunt ook zelf invriezen. Koop dan flink wat groenten, maak ze schoon, blancheer ze even en doe ze in diepvrieszakjes in de diepvries.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
E-621, een gevaarlijke toevoeging in ons eten!MSG (ofwel E-621) zit in ons eten. Wat is MSG? Wat doet het met je? Tijd om aandacht te besteden aan een van de gevaarli…
Goedkope studentenmaaltijden (recepten)Goedkope studentenmaaltijden (recepten)Lekker, goedkoop en makkelijk eten. Wil je geld besparen? Of heb je het niet breed? In dit artikel geef ik tips hoe je z…
Geld besparen: leer goedkoop eten makenGeld besparen: leer goedkoop eten makenJe hebt gelukkig een baan maar toch houd je naar je zin aan het einde van de maand te weinig over om substantieel te spa…

Groenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenGroenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenDiepvries groente zijn net zo gezond als verse groenten. Maar dat geldt niet als mensen hun eigen groenten invriezen. Di…
11 vervangers van eierenEieren kun je in allerlei recepten prima vervangen. Ook de proteïne-inhoud van het ei is te vervangen door alledaagse vo…
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.