Vijf tips om van de chocolade paaseitjes af te blijven!
Pasen is een feest met gezellige tradities: Paasvuren, de Paashaas, eieren schilderen, eieren zoeken en… chocolade paaseitjes eten. Dat laatste kan een nadeel zijn voor de lijn. Is het net gelukt om de extra aangekomen kilootjes tijdens de kerstperiode eraf te sporten en/of te diëten, kijk je in de supermarkt alweer tegen dat heerlijke paaschocolade aan. Waar komt deze traditie van het paasei eigenlijk vandaan? En hoe bied je weerstand aan de chocolade paaseitjes?
Waar komt de traditie van het paasei vandaan?
Pasen is oorspronkelijk een christelijk feest waarop wordt gevierd dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood op de derde dag na zijn kruisiging. In de loop van de tijd zijn er veel elementen toegevoegd, waarover valt te twisten of deze iets met het christendom te maken hebben. Het beschilderen van eieren en het verstoppen ervan om ze daarna door anderen te laten zoeken, zou voortkomen uit een Germaanse traditie. Eieren werden toentertijd begraven in akkers als symbool van vruchtbaarheid. Maar, in de christelijke traditie is ook sprake van paaseieren. Toen de kerk het vasten invoerde, was het niet toegestaan om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Men at toen pas met Pasen de eieren op, waarbij de oudste eieren werden gebruikt om te versieren.
Slecht voor de lijn
Behalve het eten van gewone eieren tijdens Pasen, zijn er natuurlijk ook nog de welbekende chocolade-eitjes. Ze zijn niet meer weg te denken van het paasfeest, maar wel slecht voor de lijn. Een klein chocolade paaseitje alleen al bevat zo'n veertig tot vijfenveertig calorieën. Sinterklaas en de Kerstman hebben net ons land verlaten (en hun zoete lekkernijen c.q. verleidingen weer meegenomen) en dan staat de Paashaas te springen om ons te overladen met chocolade paaseitjes. Hieronder volgen vijf tips om deze heerlijkheid het hoofd te bieden.
Geen boodschappen
Doe geen boodschappen meer. Laat het door iemand anders doen. Bijvoorbeeld de buurjongen, kinderen, partner, ouder enz. Zo voorkom je dat je in de verleiding komt om paaseitjes te kopen (en dus op te eten). Kale bedoening? Nee, hoor. Koop bij bepaalde winkels als Blokker of Xenos neppaaseitjes waarmee je huiskamer kunt opleuken.
Uit het zicht
Oké, paaseitjes gewoon in huis halen is misschien niet te doen als er meerdere huisgenoten zijn waar je rekening mee moet houden, die wél paaseitjes willen eten. Zet de paaseitjes daarom uit het zicht. Dus niet in een schaaltje, mooi gepresenteerd op de tafel, maar in een, liefst afgesloten, kast. Zo voorkom je dat je telkens met het lekkers wordt geconfronteerd.
Koop niet te veel
Als er dan toch paaseitjes gekocht (moeten) worden, koop dan niet te veel in een keer. Zorg er dan voor dat je huisgenoten niets te kort komen, zo blijft er minder over voor jou om van te snoepen. Als het op is, is het op (totdat er weer opnieuw boodschappen moeten worden gehaald).
Geniet met mate
Sta je zelf toe om af en toe een paaseitje te nemen. Bijvoorbeeld als je een klusje in huis klaar hebt of na een lange werkdag. Pak bijvoorbeeld vijf eitjes en spreek met jezelf af dat je niet meer dan dat zult nemen. Genieten mag, maar dan met mate.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen?
Kon je je niet inhouden en heb je de hele zak of schaal leeggegeten? Wees dan niet te streng voor jezelf. Blijkbaar had je hier gewoon even behoefte aan. Morgen is een nieuwe dag waarop je in ieder geval géén paaseitjes meer kunt eten, omdat ze allemaal op zijn.
Paasperiode doorkomen
Deze vijf tips kunnen misschien helpen om de paasperiode met al haar chocoladeverleidingen door te komen. Het zal niet makkelijk zijn, zeker als je een zwak hebt voor chocolade en op dieet bent of gewoon in het algemeen niet te veel aan wilt komen. Probeer niet te streng voor jezelf te zijn. Genieten mag. De beste tip is misschien nog wel: liever genietend (met mate) de paasperiode doorkomen en na afloop minder gaan snoepen dan chagrijnig naar eieren lopen zoeken.