Sazerac, de oudste cocktail

Sazerac, de oudste cocktail Nou, een van de oudste dan. Deze cocktail dateert al van voor de Amerikaanse Burgeroorlog! Het is er dus zeker een met historische waarde, en voor wie van sterke drank en cocktails houdt ook absoluut iets om een keertje uit te proberen.

Sazerac

De Sazerac is dus een van de oudste bekende cocktails, en heeft z'n oorsprong in New Orleans, Louisiana. Het origineel wordt gemaakt op basis van Cognac en een bittertje gemaakt door Antoine Amédée Peychaud. Sinds het ontstaan zijn er diverse varianten op het recept gekomen, meestal met een combinatie rondom Cognac, whiskey, absint, pastís, Peychaud's bitter, en Angostura bitter.

De Sazerac cocktail heeft een naam gekregen van John Schiller in 1859 toen hij zijn Sazerac koffiehuis opende in New Orleans. Het meest waarschijnlijk is dat dit weer komt van een merk Cognac, de Sazerac-du-Forge et fils.

Ingrediënten

  • 2 delen brandy of (rogge) whiskey
  • 1 scheut Peychaud's bitter
  • 1 theelepel suiker of siroop
  • 1 theelepel absint

Bereidingswijze

Iets dat de Sazerac onderscheidt van andere cocktails is het insmeren van het glas met absint of pastis. Absint werd oorspronkelijk gebruikt, maar is sinds een tijdje lastig verkrijgbaar, dus wordt ook wel pastís gebruikt. Andere vervangers kunnen zijn Pernod, Herbsaint, Ricard, Absente of groene Chartreuse. De drank van keuze wordt dus over de binnenkant van een ouderwets glas gedropen, en als er een laagje in het glas blijft zitten wordt dit verwijderd. Je kan dit glas dan gebruiken om uit te drinken of om uit te serveren.

Vroeger werd een suikerklontje dat een klein beetje was nagemaakt op de bodem gelegd, maar tegenwoordig gebruikt men vaker gewone simpele siroop. De originele Sazerac had een basis van druivenbrandy. Tegenwoordig wordt echter vaker gebruik gemaakt van roggewhiskey (rye whiskey). Bourbon kan ook een vervanger zijn. Vervolgens worden enkele druppels tot enkele scheuten Peychaud's bitter en Angostura bitter toegevoegd. De ingrediënten wordt in een glas gevuld met ijs gedaan en geroerd tot het ijskoud is. De bijbehorende garnituur is een stukje citroenschil.

In diverse cocktail gidsen staat de Sazerac vermeld, maar zonder recept. De reden hiervoor is dat het een mooie historische waarde heeft, en dat het echte originele recept waarschijnlijk wel altijd een groot geheim zal blijven. Onlangs werd een voorstel in de Amerikaanse Senaat om de cocktail tot officiële staatscocktail van Louisiana te maken, afgewezen.
© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Singapore Sling: cocktail met gin en kernsenbrandyDe Singapore Sling: cocktail met gin en kernsenbrandyZoete herinneringen aan die vakantie in Singapore? Of gewoon een spectaculaire nieuwe cocktail proberen? Misschien is de…
Recepten voor cocktails met bierIedereen kent de gangbare cocktails zoals een Mojito, daiquiri, pina colada, blue curacao, etc. Maar wist je dat je ook…
5 heerlijke cocktails met Grand Marnier5 heerlijke cocktails met Grand MarnierIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Grand Marnier. De recepten zijn allemaal erg verschillen…
5 heerlijke cocktails met aardbeienlikeur5 heerlijke cocktails met aardbeienlikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met aardbeienlikeur. De recepten zijn allemaal erg verschill…

Heerlijke zelfgemaakte Piña ColadaPiña Colada is een heerlijke cocktail. Zelfgemaakt op Caraïbische wijze is nog veel lekkerder, dan wanneer je hem in de…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 04-11-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Cocktails
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.