Sazerac, de oudste cocktail
Nou, een van de oudste dan. Deze cocktail dateert al van voor de Amerikaanse Burgeroorlog! Het is er dus zeker een met historische waarde, en voor wie van sterke drank en cocktails houdt ook absoluut iets om een keertje uit te proberen.
Sazerac
De Sazerac is dus een van de oudste bekende cocktails, en heeft z'n oorsprong in New Orleans, Louisiana. Het origineel wordt gemaakt op basis van Cognac en een bittertje gemaakt door Antoine Amédée Peychaud. Sinds het ontstaan zijn er diverse varianten op het recept gekomen, meestal met een combinatie rondom Cognac, whiskey, absint, pastís, Peychaud's bitter, en Angostura bitter.
De Sazerac cocktail heeft een naam gekregen van John Schiller in 1859 toen hij zijn Sazerac koffiehuis opende in New Orleans. Het meest waarschijnlijk is dat dit weer komt van een merk Cognac, de Sazerac-du-Forge et fils.
Ingrediënten
- 2 delen brandy of (rogge) whiskey
- 1 scheut Peychaud's bitter
- 1 theelepel suiker of siroop
- 1 theelepel absint
Bereidingswijze
Iets dat de Sazerac onderscheidt van andere cocktails is het insmeren van het glas met absint of pastis. Absint werd oorspronkelijk gebruikt, maar is sinds een tijdje lastig verkrijgbaar, dus wordt ook wel pastís gebruikt. Andere vervangers kunnen zijn Pernod, Herbsaint, Ricard, Absente of groene Chartreuse. De drank van keuze wordt dus over de binnenkant van een ouderwets glas gedropen, en als er een laagje in het glas blijft zitten wordt dit verwijderd. Je kan dit glas dan gebruiken om uit te drinken of om uit te serveren.
Vroeger werd een suikerklontje dat een klein beetje was nagemaakt op de bodem gelegd, maar tegenwoordig gebruikt men vaker gewone simpele siroop. De originele Sazerac had een basis van druivenbrandy. Tegenwoordig wordt echter vaker gebruik gemaakt van roggewhiskey (rye whiskey). Bourbon kan ook een vervanger zijn. Vervolgens worden enkele druppels tot enkele scheuten Peychaud's bitter en Angostura bitter toegevoegd. De ingrediënten wordt in een glas gevuld met ijs gedaan en geroerd tot het ijskoud is. De bijbehorende garnituur is een stukje citroenschil.
In diverse cocktail gidsen staat de Sazerac vermeld, maar zonder recept. De reden hiervoor is dat het een mooie historische waarde heeft, en dat het echte originele recept waarschijnlijk wel altijd een groot geheim zal blijven. Onlangs werd een voorstel in de Amerikaanse Senaat om de cocktail tot officiële staatscocktail van Louisiana te maken, afgewezen.