Systembolaget: alcoholverkoop in Zweden

Systembolaget: alcoholverkoop in Zweden In Zweden mogen supermarkten slechts ''lichte'' alcohol verkopen, dat wil zeggen alcoholische producten met een alcoholpercentage onder de 3,5 procent. Systembolaget is de enige winkelketen in Zweden waar alcohol met een hoger percentage mag worden verkocht. De Zweedse staat is eigenaar van Systembolaget, het zijn dus staatswinkels, en heeft hiermee sinds 1955 een monopolie op de verkoop van alcoholische dranken met een alcoholpercentage boven de 3,5 procent.

Doel Systembolaget

Op de website van Systembolaget wordt op verschillende manieren weergegeven waarvoor Systembolaget bestaat. Er staat onder andere geschreven dat Systembolaget slechts voor één reden bestaat, namelijk het minimaliseren van alcoholgerelateerde problemen door alcohol op een verstandige manier te verkopen zonder winstoogmerk. Tevens wordt er geschreven dat Systembolagets opdracht gebaseerd is op de zorg van de volksgezondheid. De visie die wordt nagestreefd is het creëren van een maatschappij waar alcoholische producten worden genoten met de gezondheid in gedachte, zodat dit voor niemand schadelijk zal zijn.

Minimumleeftijd alcohol verkoop

De minimumleeftijd om alcohol te kopen bij Systembolaget is 20 jaar. Dit is ietwat vreemd, aangezien de leeftijdsgrens om alcohol te kopen in een bar of restaurant 18 jaar is. Voor mensen onder de 25 jaar die alcohol willen kopen bij Systembolaget is het verstandig een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Indien het personeel naar een legitimatiebewijs vraagt en deze niet kan worden overhandigd, mag er geen alcohol worden verkocht. Ook als u samen met iemand anders alcohol koopt, moet deze persoon zijn of haar legitimatiebewijs laten zien. Kan deze persoon dit niet of is deze persoon onder de 20 jaar, dan wordt er geen alcohol verkocht. De reden hiervoor is het voorkomen dat alcohol illegaal wordt doorverkocht aan onder andere jongeren onder de 20 jaar.

Winkels, personeel en service

Systembolaget heeft meer dan 400 winkels verspreid over het hele land. Het personeel in Systembolaget heeft veel kennis over alle producten, waardoor de service in de winkels van hoge kwaliteit is. De werknemers zijn experts in hun producten. U kunt daarom iedere werknemer vragen om tips en advies. U kunt bijvoorbeeld vragen om advies over welke wijn het beste bij een bepaald gerecht past. Systembolaget heeft bovendien een van de grootste assortiment alcoholische producten van de wereld.

Manieren om verkoop alcohol te minimaliseren

Systembolaget probeert op verschillende manieren de verkoop van alcohol te minimaliseren om zo de gevaren van alcohol tegen te gaan en de volksgezondheid te verbeteren. De eerste manier is hierboven al aangegeven.
  • Leeftijdsgrens van 20 jaar: door een vrij hoge leeftijdsgrens en personeel dat consequent naar het legitimatiebewijs vraagt, wil Systembolaget voorkomen dat jongeren alcohol kunnen kopen.
  • Openingstijden: de algemene openingstijden van Systembolaget zijn van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Op een doordeweekse dag is het voor iemand die fulltime werkt, dus niet makkelijk om alcohol te kopen. Op zaterdag zijn de meeste winkels ook maar 3 uur geopend. Hierbij moet tevens in aanmerking worden genomen dat in Zweden alle winkels op zondag open zijn en dat veel supermarkten 7 dagen per week van 07.00 tot 22.00 uur open zijn. Als alcohol dus in supermarkten zou worden verkocht, zou het elke dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat mogelijk zijn om bier, wijn en sterke alcoholische dranken te kopen.
  • Alcoholprijzen: de prijs van alcohol is relatief hoog. Tevens heeft Systembolaget nooit aanbiedingen voor bepaalde producten. Een tweede fles wijn voor de helft van de prijs komt dus niet voor in Zweden.
  • Mensen onder invloed: de verkoop van alcoholische dranken aan mensen die onder invloed van alcohol zijn wordt geweigerd.

Alcoholverkoop in de supermarkt

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar wat er zou kunnen gebeuren met het alcoholgebruik in Zweden in het geval alcohol in supermarkten verkocht zou gaan worden. De conclusie uit deze onderzoeken is dat het alcoholgebruik absoluut omhoog zou gaan, doordat er dan geen monopolie meer is, de prijzen daardoor omlaag zouden gaan en alcohol veel meer bereikbaar zou zijn voor de bevolking. Toch kan men zich afvragen of het in Zuid-Zweden wel zo goed werkt met Systembolaget. Veel mensen reizen naar Denemarken of Duitsland en kopen veel en (voor hen) goedkoop alcohol in om hier een tijdje mee door te kunnen gaan. Zo kan het doel van Systembolaget toch makkelijk omzeild worden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Suzannen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 fabeltjes over 'het glaasje te veel'"Bier na de wijn is venijn", een bierbuik krijg je na het drinken van te veel bier en zo zijn er nog wel meer fabeltjes…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Percentage alcohol in drank, hoe sterk is de drank?Wie een slijterij binnenstapt ziet daar een groot arsenaal aan diverse dranken, van dranken die slechts enkele procenten…
Feiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerFeiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerIs rode wijn echt goed voor je gezondheid - of tenminste gezonder dan bijvoorbeeld een glas sterke drank? Wat wordt toch…
Degoutante delicatessenDegoutante delicatessenBuitenlandse delicatessen; wie al gruwt van escargots, zoekt beter verder. Wij zijn watjes, vergeleken bij volkeren die…
Bronnen en referenties
  • www.systembolaget.se
Suzannen (7 artikelen)
Laatste update: 26-03-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.