InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Degoutante delicatessen

Degoutante delicatessen

Degoutante delicatessen Buitenlandse delicatessen; wie al gruwt van escargots, zoekt beter verder. Wij zijn watjes, vergeleken bij volkeren die stierenballen serveren, vogeltjes in het ei verorberen en babyaapjes braden. Gewoon omdat het lekker is.

Smakelijk eten

Wij smullen van mosselen, oesters en rouwe haring, van kikkerbillen en paling, van slakken met knoflook of kreukels bij het aperitief. Wij koesteren oma's recepten van lever, kalfstong, niertjes, ossenstaart, varkenswangen, hersenen en zwezerik. Maar de rillingen lopen ons over de rug bij het zien van een gestoofde geitenkop, gebakken sprinkhanen, meelwormen of een duizendjarig ei. Smaken verschillen, zoveel is duidelijk. Waar liggen de grenzen van genot en walging? Het hangt er maar van af waar ter wereld je woont.

Kop zonder kip

China is een paradijs voor avontuurlijke eters. Op straat alleen al kun je je helemaal laten gaan. Gebakken schorpioentje hier, soepje van gedroogde zeepaardjes daar, meelwormen, sprinkhanen of kakkerlakken uit het vuistje... of hebt u liever eendentong, stierenballen of kippenkontjes? Keuze te over! In Hong Kong zijn gebakken kippenkoppen dan weer een echte delicatesse. Ze knabbelen lekker weg en de botjes kan je gewoon wegspugen. Wie graag een mergpijpje leegzuigt of op kreeftenpootje sabbelt, kan hier zijn hart ophalen. Ook op restaurant is het vaak griezelen, Zelfs al klinkt het al wat deftiger. Gebakken rijst met maden, naaktslakken op toast met champignons, asperges met gebakken schorpioen en ga zo maar door Wees dus op je hoede als de kaart enkel in het chinees is, want ook hond en kat staan op het menu.

Gevulde vulva

Zwakke magen kunnen de markten in sommige streken van Thailand beter mijden. Gefrituurde vleermuizen zien er doodeng uit, maar zijn nog niets vergeleken bij naakte, pasgeboren ratten op de gril, bruin gebakken kalfsembryo's of bouillon waar stukken buffelpenis in drijven. Bon appétit! Voor het lekkerste van het varken gaan we terug naar de Romeinen. Apicius was heel gul voor zijn recepten voor poten, maag, niertje, longen, tepels en... gevulde vulva! Bij voorkeur die van een geaborteerde zeug. Tot in de hoogste kringen werd dit beschouwd als een ware delicatesse en ook nu nog gaat er in heel veel landen niets verloren van knorretje. Van snuit tot staart: alles kan de pan in.

Eten en stinken

Sommige dingen zien er niet alleen smerig uit, ze stinken bovendien dat het niet mooi meer is. De Deur van gekookte pens is nog niets vergeleken met de gefermenteerde en ingeblikte Baltische haring. Zweden beschouwen dit als een ware delicatesse. Nu we het toch over stinken hebben, mag de doerian niet ontbreken. De stekelige vrucht, zo groot als een watermeloen en bevrucht door een vleermuis, tiert welig in warme streken. Maar mag vanwege zijn geur niet mee op het vliegtuig of in de hotelkamer. De liefhebber eet hem graag zo rijp mogelijk -welja, nog meer stank- en lepelt de prutachtige massa rond de pitten met veel smaak leeg.

Bijt eens in het vogeltje

In de top vijf van smerige gerechten staat balut, bevruchte kippen- of eendeneieren worden net zolang bewaard tot de foetus een bekje, oogjes, dons en botjes heeft, zacht gekookt en met smaak verorberd. De botjes zorgen voor een knapperige beet... Je kunt ervan smullen in Cambodja, de Filipijnen en vermoedelijk ook in de diepste krochten van de hel. Ook de overige lekkernijen van de hitlist lijken zo uit Satans kookboek te komen. In Zuid-India bijvoorbeeld worden bevruchte leguanen levend gehalveerd en met eieren en al gegrild. In Peru is kikkersap razend populair en gaat het door voor een supergezond drankje. Het wordt voor je ogen bereid: de kikker krijgt een mep, word gevild en gaat met kruiden, plantensap en wat honing de blender in. Afrika tekent voor gebraden babychimpansees, soep van olifantenkoppen en meer van dat lekkers. Bijna alles wat kruipt of vliegt gaat wel ergens de pan in. Maar het kan nog erger. Ogen, of ze nu van een geit of een ander dier zijn, slaan alles. Zelfs wie zonder verpinken gebraiseerde teelballen of gebakken penis tot zich neemt, zal aarzelen bij het zien van een glinsterende oogbal. Wanneer je in sommige landen eregast bent, zit het er dik in dat je die krijgt aangeboden als zijnde het lekkerste en meest voedzame stukje van het hele dier. Weigeren is een belediging. En wat dacht u van een hapje menselijke moederkoek als dessert? "Dieren eten het op, dus waarom wij niet", zeggen sommige alternativo's. Het helpt aansterken na de bevalling en zou bovendien helpen tegen postnatale depressie. Geroosterde placenta, placentalasagne, placentacocktail: er bestaan allemaal recepten voor. Altijd uitkijken voor toastjes met verdachte paté als u bij een bepaald slag volk op een babyborrel gevraagd wordt...

Lees verder

© 2012 - 2019 Slurfke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vies en bizar eten - Van insecten tot kwallenBij 80% van de bevolking staan er geregeld insecten op het menu. Ze zijn gezond, want ze bevatten veel aminozuren, eiwit…
HaringwormziekteHaringwormziekteDe haringworm, ook wel Anisakis genoemd, is een wormachtig diertje. Besmetting van de haringworm vindt plaats door het e…
Wondzorg: de larventherapieWondzorg: de larventherapieEr zijn verschillende therapieën om een wond te doen genezen. Toch als een wond in een stilstaande fase komt en antibiot…
Welke dieren kan je etenWelke dieren kan je etenMensen eten vlees en vis. Omdat het gezond is, lekker is en de maaltijd compleet maakt. Heel veel soorten dieren zijn ee…
Eet ook eens insectenEet ook eens insectenIn verschillende landen is het heel normaal dat insecten gegeten worden, maar in onze cultuur is het nog niet echt geacc…

Reageer op het artikel "Degoutante delicatessen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Slurfke
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Schrijf mee!