De croissant: een Frans ontbijt?

De croissant: een Frans ontbijt? In Frankrijk ontbreekt de croissant niet bij het ontbijt. Iedereen kent deze lekkernij en als je vraagt waar de croissant vandaan komt dan atwoordt menigeen: Frankrijk. Is dat wel zo ? Hoe is dat precies gegaan met dit lekkere stukje brood. Brood is per toeval ontdekt door een Egyptenaar en let wel, dat is zo’n 3000 jaar geleden want vanaf die tijd bestaan er al afbeeldingen waarop zichtbaar is dat er brood wordt gebruikt.

Vanuit Egypte heeft het brood zich verspreidt over de hele wereld en in allerlei landen zijn veel varianten brood bedacht. Een bekende variant is de croissant, die vaak wordt toegeschreven aan Frankrijk. Dat is echter niet het geval want het was een jonge prinses uit Oostenrijk, die zo graag croissants at, dat zij een bakker meenam toen zij werd uitgehuwelijkt.
De croissant komt dus oorspronkelijk uit Oostenrijk.

In de geschiedenis van Oostenrijk is de door de Turken uitgevoerde belegering van de stad Wenen erg bekend. Wenen was een belangrijke stad voor de Turken, die in 1683 om de stadsmuren lagen met als doel de stad uiteindelijk in te nemen. Zij zouden Wenen dan als uitvalsbasis kunnen gebruiken om hun rijk uit te breiden tot aan Parijs. De zwakke schakel van de stad waren de ondergrondse gangen onder de stad en men moest er elk moment rekening mee houden dat de Turken via deze tunnels de stad zouden kunnen binnendringen.

Om beweging in die tunnels waar te kunnen nemen, werden emmers met water op de grond geplaatst. Als de vijand door de tunnels naderde, rimpelde het water in de emmer en kon tijdig op de juiste plek ingegrepen worden om een aanval af te slaan.
Eén van de bakkers in de stad bemerkte op gegeven moment dat er iets ernstigs te gebeuren stond en dankzij het feit dat hij tijdig waarschuwde, werd een grote aanval afgeslagen waarna de Turken met hun rode vlag en daarin de halve maan, de belegering opgaven.

Het koningshuis wilden deze bakker danken en benoemde hem tot hofleverancier.
De bakker was daar zo blij mee dat hij het koningshuis iets geheel nieuws wilde bieden.
Geïnspireerd door de halve maan in de vlag van de Turken, maakte hij een broodje in deze vorm. De croissant was geboren en werd in Oostenrijk zeer gewaardeerd.

Desondanks is de croissant ook heel erg met Frankrijk verbonden.
Het Oostenrijkse keizerspaar Frans I en Maria Theresia zorgden voor een uitgebreid nageslacht, hetgeen wel blijkt uit de geboorte van hun zestiende kind Marie Antoinettein het jaar 1755. Zij zou de nieuwe echtgenote worden van de Franse koning en werd derhalve streng opgevoed en op alle punten voorbereid. Het huwelijk was noodzakelijk om de banden tussen Frankrijk en Oostenrijk steviger te maken en al op 14 jarige leeftijd werd Marie Antoinette uitgehuwelijkt aan Lodewijk XVI . Zij was een verwende dame en miste haar croissant met als gevolg dat zij een bakker van haar eigen Koningshuis liet overkomen om croissants te bereiden. De croissant was nu op de plaats waar hij zo bekend geworden is.

De croissant is inmiddels uitgegroeid tot een vast ingrediënt van het ontbijt in Frankrijk.
Het Franse ontbijt is in tegenstelling tot het Engelse ontbijt erg sober maar de croissant ontbreekt in de regel niet. Men eet dit broodje in vele variëteiten vooral ’s morgens bij het zogenaamde “petit dejeuner”. Wereldwijd is de croissant inmiddels bekend en waar U ook ter wereld nu een hap neemt, denk dan ook aan de Oostenrijkers en de Turken, smakelijk eten !!
© 2007 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beroemde bewoners uit de geschiedenis van VersaillesBeroemde bewoners uit de geschiedenis van VersaillesVersailles is een Franse stad gelegen op 19 km afstand van Parijs. De stad is vooral bekend om het Kasteel van Versaille…
Lodewijk XVI, laatste koning van FrankrijkMet de dood van de laatste koning van Frankrijk, Lodewijk XVI, kwam er een einde aan het Ancien Régime, het oude Rijk.Lo…
Marie Antoinette - KoninginMarie Antoinette - KoninginMarie Antoinette was het symbool van de extravagante rijkdom van het Franse koningshuis. Als dochter van de Habsburgse k…
Calorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitCalorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitHet eten van ontbijtkoek, crackers en eierkoeken om af te vallen is onzin. De kern van diëten is minder calorieën inneme…

Turkse hapjes - makkelijk te bereidenTurkse hapjes - makkelijk te bereidenBen je ook gek op hapjes en tussendoortjes? Vind je turks eten ook lekker? Of wil je eens wat anders proeven? Probeer da…
Argentijnse mateTypisch voor Argentinië zijn niet enkel de tango en de wijn, maar ook de 'mate' of 'yerba mate', de Argentijnse national…
Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.