Het culinaire Wales
In Wales gaat gastvrijheid door de maag. De Welshe keuken is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle samensmelting van het beste uit het verleden (de traditionele gerechten) en de meest innovatieve nieuwe inzichten. Er wordt veel gebruik gemaakt van verse, plaatselijke ingrediënten. Daarmee is de slechte reputatie van de Britse keuken, vette fish & chips of de brijachtige ‘pies’ achterhaald.
De dagelijkse maaltijden
De Welshman start met een fors ontbijt. In de hotels kun je ‘s morgens bij het ontbijt kiezen uit zowel koude als warme gerechten. Ei, in welke vorm dan ook, vis, gebakken champignons, witte bonen en tomaten. Maar er staan ook diverse cereals waar je uit kunt kiezen: muesli, havermout en cornflakes. Een grote pot sterke thee met een flinke scheut melk. Wij Nederlanders halen direct de theezakjes uit de pot, want thee met melk is iets dat de meesten van ons niet kan bekoren.
De lunch valt tussen 12 en 14 uur. Pubs verzorgen over het algemeen betaalbare kleine gerechten zoals soep, sandwiches of een zogenaamde ploughman’s lunch met salade, kaas en ham. De avondmaaltijd is de hoofdmaaltijd van de dag. Vanaf circa 19.00 uur wordt het drie-gangen diner geserveerd en steevast met een kop koffie afgesloten.
Nouvelle cuisine
Zoals in de inleiding al geschreven is, is de huidige kunst van het koken gebaseerd op nieuwe inzichten. Tegenwoordig zorgt een leger van ambitieuze jonge chef-koks voor een opleving. Ze begeren de lichte mediterrane keuken, plukken in de kruidentuin verse kruiden en putten hun inspiratie uit de voorraadkamer. Deze nouvelle cuisine zal alle lekkerbekken verrassen. In de grote steden kan men een rondje om de wereld maken: ‘etnisch eten’ is daar in.
Pubs
Typisch Brits zijn de pubs. Een pub kent over het algemeen een tweedeling: het restaurant en de vrolijke, levendiger lounge. In deze pubs kun je lunchen en de avondmaaltijd gebruiken. Op zondag moet je wel bijtijds reserveren, want deze is traditioneel de dag voor familie-uitjes waarbij het uit eten gaan in een pub centraal staat. Je drinken moet je zelf bij de bar bestellen en meenemen naar je eigen tafel. Hier moet je zeker eens real ale bestellen en drinken. De openingstijden van een pub zijn over het algemeen van 11 uur in de ochtend tot elf uur ’s avonds.
Homemade
Een bekend begrip in Wales is het woord homemade. In vele keukens wordt gerookt, geroerd, ingedikt en ingemaakt. Daar worden heerlijke pickles, honing, marmelade, mosterd, azijn en delicate kruidenmarinades naar grootmoeders recept bereid. Nog zo’n homemade-topper: de met vruchten gegarneerde puddingen.
Enkele specialiteiten
Laverbreadkoekjes
Dit zijn koekjes gemaakt van zeewier. Rond de plaats Swansea verzamelen vele handen elke morgen zeewier. Gewassen, gekookt en met havermeel gebakken ontstaan zo de stevige laverbreadkoekjes. Het is beslist geen brood! De combinatie met de kaassoort Llanboidy schijnt erg lekker te zijn.
Cawl.
Cawl is een dikke soep met groenten en vlees. De kaas bij de soep lijkt misschien wat vreemd, maar het schijnt er goed bij te smaken. Cawl smaakt overal anders, want iedere kok heeft zo zijn eigen recept.
Welsh cakes en Bara Brith
Dit zijn vruchtenbroodjes met bijvoorbeeld aalbessen. Het bakken ervan gebeurt in steenovens, een overblijfsel van de Keltische traditie. Deze broodjes worden vaak ’s middags bij de thee gegeten.
Welsh rarebit
Dit is een gegratineerde bier-kaastosti. Als kaas wordt de bekende Caerpilly gebruikt. Deze kaas wordt al sinds 1341 bereid. Het is een van de vele kaassoorten die Wales rijk is.
Real ale
Dit is volgens een oud recept gebrouwen bier. Het schuimt nauwelijks en wordt vaak door kleinere brouwerijen gebrouwen. Dit bier moet op kamertemperatuur gedronken worden.
Overige delicatessen
Oesters, kreeften, schelpdieren, vers gevangen zalm en forel zorgen voor een visrijke menukaart. Eveneens een delicatesse is lamsvlees. Dit vlees uit Wales is uitzonderlijk zacht en sappig en wordt over de hele wereld geëxporteerd. Dit geldt ook voor de Welsh Black, de ruige runderen met hun mager vlees.
© 2007 - 2024 Bikkel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wales voor beginnersSommige landen zijn zo veelzijdig dat ze elk type reiziger verzekeren van een unieke vakantie. Deze reisbestemmingen wor…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…