Eten in de Verenigde Staten

Naar de Verenigde Staten moet je alvast niet gaan om er de "Haute Cuisine" te gaan proeven. Men eet er doorgaans erg calorierijk en vettig. Ook al zijn de meeste gerechten oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Amerika of Europa, toch hebben de Amerikanen een eigen herkenbare eetcultuur. Ik zet hun specialiteiten even op een rij.

Het ontbijt

Cereals

Ontbijtgranen zijn in de VS enorm populair. Er zijn letterlijk tientallen soorten te verkrijgen in elke supermarkt. De bekendste is vast en zeker Cheerios die er een beetje uitziet als mini donuts. De fabrikant is General Mills. Het bestaat reeds van 1941 en de "Honey Nut" variatie van de classic "O" is al bijna even populair en verkoopt net niet beter dan de nummer twee, Kellogg´s Corn Flakes.

Pancakes

Amerikanen eten verschillende keren per week pancakes bij hun ontbijt. Men noemt deze lekkernij ook wel hotcakes, griddlecakes of flapjacks. Alhoewel je het beslag gemakkelijk zelf kan maken (eieren, bloem en bloem) koopt men de "batter" er meestal gewoon voorverpakt. Pancakes-in-a-can als het ware. Men maakt de pannenkoeken meestal maar met een diameter van maximum 10 cm en ongeveer 1 cm dik. Soms voegt men zaken aan het beslag toe zoals bananen, chocolade, appels, kaas of spek. Na het bakken doet men er siroop, jam, honing of pindakaas op.

Toast

Het Amerikaanse brood is wit, sponzig, gezouten en redelijk smaakloos en wordt verkocht in plastic zakken in elke supermarkt. Verwacht dus geen warme of koude bakkers in de VS. In de dieetafdeling kan je ook wel donker brood terugvinden, maar dit is in de VS niet bepaald populair. Men eet het brood doorgaans op twee verschillende manieren. Een eerste manier is er door er sandwiches mee te maken. Twee sneden brood met groenten, vlees of kaas tussen en op smaak gebracht met een dressing. Ook roereirenen worden vaak als beleg gebruikt. Men kan ook sandwiches klaargemaakt kopen. De bekendste keten hiervoor is "Subway" met maar liefst 28000 restaurants/winkels. Een tweede mogelijkheid is het brood te toasten en op te eten met jam, pindakaas of boter. Een speciale erg populaire toast is de french toast. Hiervoor dompeld men het brood eerst in een mengsel van ei en melk, waarna het brood in de pan wordt bruin gebakken.

Eggs

De meeste Amerikanen eten vaak eigerechten bij hun ontbijt. Amerikanen zijn wel niet tevreden met een eenvoudig gekookt ei. Ofwel wil men een spiegelei (sunny side up), maar meestal wil men een roerei (scrambled eggs). Je kan het ei ook mixen alvorens in de pan te doen en er een pannenkoek mee bakken. "over easy" is een licht gebakken exemplaar. Een goedgebakken exemplaar noemt men "over done". Men bakt bij de eieren ook vaak champignons, bacon, kaas of salami of stukjes aardappel.

Donuts

Er zijn meer soorten donuts dan je denkt. Er zijn twee grote donutgroepen: de gist gerezen donuts en de cakedonuts. Wij kennen vooral de cakedonut. Het donutbeslag dat je kant-en-klaar in de Amerikaanse winkels kan kopen dien je gewoon in de juiste vorm niet meer dan enkele seconden te frituren en klaar is Kees. Gist gerezen donuts dient men eerst een uur te laten rijzen, maar zijn dan ook malser en rijker van smaak. Alhoewel men donutdeeg kant-en-klaar kan aanschaffen, koopt men de donuts meestal al klaargemaakt in de supermarkt of donutwinkel, die naast tal van gebak meestal ook koffie en warme dranken verkoopt. "Dunkin Donut" en "Starbucks" zijn de bekendste ketens in de VS. De donuts worden uiteraard ook op allerlei manieren bewerkt. Je hebt de "frosted" en "glazed" exemplaren met suiker. Maar ook de deco-donuts met chocolade en tal van kleurstoffen. Je hebt ook gevulde donuts met pudding (custardcreme) of jam of chocopasta. Niet alle donuts zijn rond en hebben een gat in het midden! Ze bestaan werkelijk in alle vormen en kunnen evengoed vierkant of langwerpige zijn. Het dient ook vermeld te worden dat het gat van de donut meestal ook individueel als bolletje verkocht wordt.

Het middag- of avondmaal

Pizza

Amerikanen eten veel pizza. Vaak meer dan eenmaal per week. Je kan het pizzadeeg (pizza dow) kant-en-klaar kopen en zelf beleggen en bakken in de oven of je kan het bestellen via de telefoon, waarna men het thuis komt afleveren. Een pizza ziet er grotendeels hetzelfde uit als bij ons, maar men besteld ze wel helemaal anders. Een pizza telt een reeks "slices" (voorgesneden driehoeken). Hoe meer slices je wil, hoe groter de pizza. Ben je met vier en eet je allemaal graag 2 stukken, dan moet je een pizza bestellen met 8 slices. Vaak zijn de maten van de pizza ook in inches aangegeven. De basis van de pizza bevat tomatensaus, kruiden en kaas. Je dient dus hier bovenop nog 1, 2 of meerdere "toppings" te kiezen. Toppings zijn bijvoorbeeld salami (salami, sausage of peperoni, afhankelijk van het soort worst dat men gebruikt), anchovis, champignons of pepers. Men kan ook nog eens extra kaas of tomaten bestellen. Elke topping of extra zorgt natuurlijk voor een meerprijs.

Onion Rings

Ajuinringen is een typische Amerikaanse snack die ook wel geserveerd wordt bij hoofdmaaltijden als "side dish" (bijgerecht). Het is simpel te maken door melk, ei en bloem te mengen en de ajuinringen erin onder te dompelen alvorens ze goudbruin te frituren. Je kan ze eten met eender welke saus zoals ketchup of barbecuesaus.

Chicken Nuggets

Op dezelfde manier als de ajuinringen frituurt men eveneens kip. Stukjes borst noemt men dan "nuggets", stukjes met been aan noemt men "wings". Om de nuggets of wings extra smaak te geven dien je het deeg extra te kruiden. Je kan dit eveneens simpel oplossen door de stukjes kip na ze in het deeg te hebben gedompeld ook nog eens door fijngemalen paprika- of andere chips te rollen en dan te frituren. In Amerika is er werkelijk een gigantisch aanbod van chips te verkrijgen. Je kan natuurlijk ook een eigen kruidenmix samenstellen en mengen met paneermeel of broodkruimels. Tal van restaurantketens leveren of serveren hun eigen kip specialiteiten. De bekendste is vast en zeker "Kentucky Fried Chicken".

Meatloaf

Dit is nog steeds een typisch Amerikaans vleesgerecht dat wat op de achtergrond is beland door de fast food cultuur, maar een ideale feestmaaltijd blijft, net als de gevulde kalkoen met kerstmis. Zoals de meeste Amerikaanse gerechten is het recept eenvoudig maar doeltreffend. Men mengt 1 of meerdere soorten vleesgehakt met andere ingrediënten zoals eieren en in melk gedrenkte broodkruimels, maar ook ajuin en eventueel selder, champignons, kaas en natuurlijk kruiden zoals look en peper. Soms mengt men er ook stukjes aardappel onder. Het gehaktbrood wordt dan op 180 graden een 40 tal minuten gebakken en geserveerd met tomatensaus of ketchup.

Hotdogs

Vergis je niet; in Amerika is de Hot Dog een hoofdmaaltijd. Net als in Europa is het niet meer dan een doormidden gesneden broodje met een in water opgewarmd worstje met wat ajuin en ketchup of eventueel mostaard. De worstjes grilt men ook wel eens op de barbecue en de keuze van worst is divers.

Barbecue

Wanneer het weer het toelaat zal de Amerikaan snel overgaan tot barbecuen. Het is er als het ware een nationale sport. Elke zondag pronken mannen met hun perfect gegrilde ribbetjes en hun aan de perfectie grenzende hamburgers. Ook de barbecuesaus is een belangrijk onderdeel bij het barbecuen. Je kan de saus kant-en-klaar in potjes kopen of ze zelf maken door ketchup, bruine suiker, ajuin en tal van kruiden zachtjes een tijdje te laten doorkoken. Omdat het een mannenzaak betreft, kan het evenmin kwaad om er ook wat pepers en bier in te vermengen. In deze saus kan je tevens de vleesgerechten marineren. Ook zeevruchten zoals scampi's, kreeft en zalm mogen mee de barbecue op. En ook aardappelen in de schil en door enkele bakstenen op de barbecue stevig op te voorverwarmen kan je er zelfs pizza op bakken zoal in een steenoven.

Aardappelen

Aardappelsla, "fries" (frieten) en "mashed patatoes" (puree) zijn net als in europa erg populair. Enkel de gewone gekookte aardappelen worden er zelden gegeten. De frieten zijn meestal erg dik gesneden en vaak laat men zelfs de schil aan de aardappel alvorens ze te frituren of in olie te bakken. Bij een vleesgerecht worden stukken aardappel soms ook mee met het vlees gekookt in de oven.

Hamburgers

Een hamburger is het belangrijkste Amerikaanse nationale gerecht. De basis is een doormidden gesneden rond broodje (hamburgerbun) met een snede gebakken rundgehakt ertussen. Meestal aangevuld met wat fijngesneden ijsbergsla, een schijfje tomaat, een beetje ajuin en augurk en een schelletje cheddarkaas. En natuurlijk is de dressing erg belangrijk. Dit is vaak ketchup of barbequesaus, maar een echte hamburgerdressing is hetgeen ik noem de "big mac saus": mayonaise met een flinke lepel suiker, mosterd, azijn en fijngesneden ajuin. Variaties op de traditionele hamburger zijn hamburgers met kippenvlees, spek of gepaneerde visfilet. Mc Donalds blijft veruit de grootste hamburgerketen. Maar de concurrentie is moordend, denk maar aan Burger King, Arby´s,

Wendy´s, In-N-Out en vele andere

Popcorn

net als chips en candybars is popcorn erg populair in Amerika. Men kan het kopen in zakjes die je enkele minuten in de microgolf moet plaatsen of ze gewoon even snel zelf poppen. Je dient wel best speciale maïs voor popcorn te gebruiken. Je dient een laagje olie in een pot te verhitten en de maïs erdoor te roeren. Plaats wel een deksel op de pot! Na enkele minuten begint de maïs te poppen. Wanneer het poppen bijna gedaan is, haal je pot van het vuur en meng je suiker of zout onder de popcorn. Je kan er ook warme karamelsaus of pindasaus onder mengen, volgens smaak.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 ideeën met een hamburgerHamburgers zijn makkelijk om te bereiden, het is zo klaar en je kunt er alle kanten mee op. Lees hier verder voor tien h…
De hamburger - geschiedenis en bereidingIn sommige landen worden overal hamburgers gegeten en is het bijna volksvoedsel nummer 1. Maar de ene hamburger is de an…
Staten van AmerikaStaten van AmerikaDe naam zegt het al: de Verenigde Staten van Amerika bestaan in feite uit een aantal afzonderlijke staten. Elke staat he…
Gemakkelijk en snel avondetenGemakkelijk en snel avondetenHeb je een keer zin in iets anders, en wil je geen uren in de keuken staan, dan is er grote keuze uit lekkere maaltijden…

Bourgondië: mosterd, crème de cassis en peperkoekBourgondië: mosterd, crème de cassis en peperkoekWie kent ze niet, de specialiteiten uit de Bourgogne? De mosterd van Dijon waar je tranen van in de ogen krijgt bij het…
Traditionele Recepten uit de Sierra de las Nieves - SpanjeEen van de grootste waarden die Andalusie heeft is haar enorme diversiteit. Zoals de provincie Malaga met zon, strand ..…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 28-03-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.