Welke tapas eet je in Sevilla in de authentieke tapasbars?

Welke tapas eet je in Sevilla in de authentieke tapasbars? In Sevilla in het zuiden van Spanje is het goed toeven. Uitgaan hier betekent tapas eten en met vrienden optrekken in de vele authentieke tapasbars die de stad rijk is. Sevilla noemt zich dan ook met trots de geboorteplaats van deze Spaanse borrelhap. Er zijn ook authentieke drankjes uit de streek die bij de tapas horen. Sevilla kent diverse bijzondere streekgerechten, die in een tapasvariant aangeboden worden. Welke tapas mogen niet gemist bij een bezoek aan Sevilla? Ontdek de authentieke tapasbars die (bijna) alleen bekend zijn bij de locals en geniet!

Wat zijn tapas?

Tapas zijn specifieke, kleine (borrel)gerechten of snacks die geserveerd worden in tapasbars en restaurants. Ze kunnen warm of koud gegeten worden en zijn aan de bar te bestellen en af te halen evenals de drankjes. Een tapasbar is soms in twee delen gesplitst. Een deel is het tapasgedeelte en het andere deel het restaurant. De tapas in het restaurant is duurder en wordt aan tafel geserveerd evenals de drankjes.

Hoe weet je of een bar in Sevilla een authentieke tapasbar is? Een traditionele, authentieke tapasbar in Sevilla heeft meestal keramische tegelwanden met tegels in kleurrijke, geometrische patronen en (vaak versleten) plavuizenvloeren. Keramiek met Arabische invloeden is echt een specialiteit van deze stad en dat zie je overal terug. De zaak is goed verlicht. Prachtige hammen en worsten hangen aan touwen aan het plafond te drogen en te wachten op hongerige klanten. Het personeel vliegt heen en weer. Een overdadige hoeveelheid religieuze afbeeldingen aan de wand - zoals van de Heilige Maagd Maria (la Macarena) - is erg geliefd. Populair zijn ook opgezette stierenkoppen. De meest bekende stierenarena van de streek staat aan de rand van het oude centrum en is als onderwerp in het barinterieur vaak terug te vinden. Oude flamencoposters of zwart-witfoto's van zangers of matadors kunnen bijvoorbeeld een thema zijn. Sevilla is namelijk de bakermat van de Flamencomuziek en heeft een aantal bekende flamencodansers en -zangers voortgebracht.

Een traditionele tapasbar is in ieder geval nooit minimalistisch; het is eerder 'over the top' te noemen. Het is er kleurrijk en druk. Er zijn barkrukken of eenvoudige zitjes en bankjes, maar de meeste mensen staan. Gasten verdringen zich merendeels aan de toog of staan langs de muren waar richels (planken) de tapas en drankjes dragen. De meeste gasten staan in groepjes buiten op straat rondom een wijnton of iets dergelijks. Het kan zijn dat het aanbod aan tapas bestaat uit wat op dat moment uit de keuken komt.

De betekenis van de term 'tapas'

Het woord 'tapas' verwijst mogelijk naar het bedekken ('tapar' = bedekken of 'tapa' = deksel) van het drinkglas met een schoteltje. Dat werd gedaan om fruitvliegjes uit wijn of bier te houden. Mogelijk dat op het schoteltje op een gegeven moment borrelhapjes werden geserveerd. Wie zal het zeggen? Tegenwoordig verwijst de term 'tapas' naar een hoeveelheid of portie (altijd gebruikt in de meervoudsvorm). Op een tapasmenu zijn diverse portie-aanduidingen te vinden voor de gerechten. Het is handig om te weten wat ze betekenen.

Tapasporties

De termen die gebruikt worden in de tapasbars zijn:
 • tapas - kleine portie
 • media ración - halve portie
 • ración - volledig portie

Uitgaanscultuur in Sevilla

Tapas is natuurlijk overal verkrijgbaar in Spanje en ook daarbuiten, maar in Sevilla is het verheven tot een ware levensstijl en diep verankerd in het sociaal leven van zijn inwoners. De tapasbars zijn klein en puilen letterlijk uit tijdens de avonduren. De gasten staan vaak al etend en drinkend op straat met elkaar te praten en het geroezemoes is van ver te horen. Dat is geen probleem, omdat kijken en gezien worden een onderdeel is van de tapasbeleving.

Tapas eten doe je vaak met je familie of vrienden van gezamenlijke borden. Je pakt - net zoals wij dat van kaasblokjes en stukjes worst kennen - gewoon telkens iets van je gading van het bord. Het Spaanse woord voor uitgaan om tapas te eten is 'tapeando'. Om deze smakelijke hapjes met zijn allen te delen zijn vaak grotere porties nodig dan een reguliere tapasmaat. Zij zullen kiezen voor een ración. De gasten gaan van tapasbar naar tapasbar om elke keer de specialiteit van het huis te proeven, zoals bijvoorbeeld een Ibericoham-tapas. Deze zoet smakende ham komt van specifieke streekvarkens uit Andalusië die zich al scharrelend voeden met eikeltjes. Het smelt in de mond.

Bekende streekgerechten uit Sevilla als tapas

Tapasbars die niet gericht zijn op de toerist hebben in principe geen menukaarten in allerlei vreemde talen. De lokale bevolking weet wat er per tapasbar te halen valt en is bekend met de specialiteit van iedere tapasbar. Wie geen honger wil lijden, doet er goed aan om te weten hoe een gerecht in het Spaans besteld moet worden en op voorhand wat het precies is. Het personeel heeft het tijdens de piekuren namelijk te druk om uit te leggen wat een gerecht precies is of om te reageren in een vreemde taal. Aangezien de tapas aan de bar besteld en afgehaald dienen te worden, is het soms dringen en wordt aan alle kanten aan de ober getrokken en bestellingen naar de keuken geroepen. Daarnaast moet het personeel ook de drankjes inschenken en serveren!

Welke typische streekgerechten zijn er zoal te bestellen?

StreekgerechtWat is het?
espinacas con garbanzosgesmoorde spinazie met kikkererwten
solomillo al whiskey varkenslende in whisky, olijfolie en knoflooksaus
montadito de pringá broodje met diverse gestoofde vleessoorten
remojón een Andalusische salade van sinaasappel, kabeljauw, ui en knoflook
secreto Ibérico en preso Ibérico streekhammen die in de mond smelten
carrillada de cerdo gesmoorde varkenswang
seranito de lomo sandwich van varkenshaas met Serranoham en gegrilde groene peper
croquetaskroketjes met allerlei vullingen zoals pringá, béchamel met ham of 'cola de toro' (stierenstaart)
olivas olijven in alle soorten en maten uit de streek: 'manzanillas' of 'gordales' bijvoorbeeld

Bij de tapas worden kleine soepstengels geserveerd (‘picos’) en vaak voorverpakte crackers die aan matses qua smaak doen denken.

Bijzondere drankjes uit de streek

Trek in een drankje uit de streek? Kies dan voor sinaasappelwijn (‘vino de naranja’) of ‘vermout’. Sinaasappelwijn wordt gedronken als aperitief, maar doet meer denken aan een likeur. Het is donker van kleur en heeft een licht bittertje van sinaasappelschillen, die samen met de wijn een aantal jaren in wijntonnen zijn bewaard. 'Vermout' wordt gemaakt met veel kruiden en bloemen volgens veelal geheim familierecept. Het heeft een licht medicinale smaak. Beide drankjes kunnen met wat spuitwater worden verdund, indien gewenst. Veel gasten drinken tapbier met of zonder alcohol (‘cerveza’) bij hun tapas of een glas gewone, lokale wijn. Wat bier betreft betekent een ‘caña’ een klein glas en een ‘tubo’ een fluitje. Bekende biermerken zijn San Miguel, Cruzcampo en Alhambra. Salud!

Lokale tapasbars ontdekken

Het is lastig om als nieuwkomer in de stad een tapasbar te vinden, die niet ontdekt is door de toeristenstroom. Internetaanbevelingen zijn niet altijd even objectief en de taxichauffeur of receptiemedewerker zal dat mogelijk ook niet zijn. Wie tapas wil eten waar de 'locals' komen, moet het anders aanpakken. Een uitgelezen manier om de minder toeristische tapasbars te ontdekken en hun specialiteiten, is door deel te nemen aan een georganiseerde 'foodtour'. Deze tours brengen de gasten langs tapasbars buiten de gebaande paden waar vaak alleen de locals komen. Deze bars zijn aan de buitenkant minder aantrekkelijk dan de gemiddelde toeristische hotspot. Schijn bedriegt, want daar eet je streekgerechten die volgens geheime familierecepten zijn gemaakt en proef je bijzondere drankjes waar je anders nooit van zou horen. In Sevilla zijn diverse bedrijven actief op het gebied van foodtours.

Er zijn ook andere manieren om kennis te maken met de gerechten uit de streek. Te denken valt aan de 'freiduria' en de eettentjes in de overdekte voedselmarkten. Wat is een 'freiduria'?

Freiduria

Een 'freiduria' is een snackbar waar gebakken vis wordt verkocht. De specialiteit in Zuid-Spanje bij uitstek heet 'pescaíto frito'. Deze gebakken visstukjes kunnen bestaan uit rode mul, ansjovis, grote garnalen, hondshaai of inktvisjes, bijvoorbeeld. Ze worden geserveerd in een papieren puntzak.

Overdekte markten

Natuurlijk is een tapastocht een mooi avontuur, maar wie liever voedselmarkten bezoekt en een hapje of drankje wil doen kan uitstekend terecht in diverse overdekte markten die de stad rijk is. De stalletjes zijn vaste staanplaatsen en hebben boven de kraam tegelwanden die aangeven wat de uitbater als koopwaar aanbiedt. Tussen de stalletjes in staan kleine bars of eetgelegenheden waar tapas, zeevruchten of paella gegeten kan worden. Een aantal overdekte markten zijn:
 • Mercado de Triana
 • Mercado de la Calle Feria
 • Mercado de la Encarnación
© 2018 - 2024 Meus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip SevillaIn dit artikel vind je wat algemene informatie over een stedenreis naar Sevilla, die samen met Cordoba en Granada de dri…
Weer, temperatuur en weersverwachting SevillaSevilla is een prachtige stad. De weersverwachting valt doorgaans positief uit. Zowel de zeer zonnige zomer, het aangena…
Geldzaken in SevillaGeldzaken in SevillaAls je een stedenreis naar Sevilla maakt, is het handig om te weten hoe het zit met geldzaken, zoals met welke betaalmid…
Sevilla: informatie en tips voor toeristenVoor wie een stad in Spanje zoekt waar zon, lekker eten, cultuur, monumenten, muziek en gezelligheid te vinden zijn is S…

Italiaanse eetgewoonten: lunch, ontbijt & dinerItaliaanse eetgewoonten: lunch, ontbijt & dinerDe Italianen hebben als eetgewoonten om tijdens hun maaltijden vooral olijven, mozzarella, look, olijfolie,... te eten.…
English breakfast: Engels ontbijt dat vultEnglish breakfast: Engels ontbijt dat vultEen English breakfast, of Engels ontbijt, is een groot ontbijt met bacon en eieren. Vaak zitten er ook worstjes, black p…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Elemaki, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • https://www.sevilla-nu.nl/eten-en-drinken/20158-traditionele-tapas-in-sevilla.html
 • http://welovetapas.com/our-tapas-tours/sevilla/sevilla-tapas-tour/
 • https://munchies.vice.com/en_us/article/d759nm/sevilles-orange-wine-should-be-sipped-like-scotch
 • https://www.untoldmorsels.com/seville-food-experiences/
 • http://www.andalucia.com/seville/tapas-bars.htm
 • http://www.exploreseville.com/tapas-bars.htm ++
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Tapas
 • http://www.andalucia.com/taste/tapas/home.htm
 • https://devoursevillefoodtours.com/typical-foods-in-seville/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pescado_frito
 • http://holafoodie.com/recipe/andalusian-deep-fried-fish/
 • http://www.andalucia.com/gastronomy/beer.htm
Reactie

Mapa (infoteur), 21-12-2018 #1
Heel leuk artikel! Reactie infoteur, 21-12-2018
Dankjewel Mapa, wij zijn ook van plan om deze tapasstad een keer in het voorjaar aan te doen, want dan bloeien de sinaasappelbomen volop. Echt een fantastische stad voor een stedentrip!

Meus

Meus (58 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.