English breakfast: Engels ontbijt dat vult

English breakfast: Engels ontbijt dat vult Een English breakfast, of Engels ontbijt, is een groot ontbijt met bacon en eieren. Vaak zitten er ook worstjes, black pudding, bonen, toast, en gegrilde tomaat en champignon in een Engels ontbijt. Het zal je niet verbazen dat English breakfast wereldwijd beroemd is en bekend staat als een zwaar ontbijt. Maar ook als een erg smakelijk ontbijt. Een English breakfast staat garant voor een lekker en goed gevuld begin van je dag.

Wat zit er in een English breakfast?

In een Engels ontbijt zitten altijd bacon en eieren (spiegeleieren, roereieren of een combinatie van de twee). Daarnaast kun je de onderstaande optionele toevoegingen bij een Engels ontbijt verwachten:
  • Worstjes
  • Witte bonen in tomatensaus
  • Gegrilde tomaten
  • Champignons
  • Hash brown
  • Black pudding (bloedworst)
  • Een aantal sneeën toast met boter of marmelade

English breakfast: een goed idee op elk moment van de dag

Omdat een Engels ontbijt zo zwaar is, hoeft het lang niet altijd als ontbijt gebruikt te worden. Vaak nemen de Engelsen zelf hun English breakfast als brunch, lunch of zelfs als avondeten. Het is dus niet zo dat je een English breakfast alleen in de ochtend eet. Een Engels ontbijt kan de hele dag. Een ander hardnekkig misverstand is dat de Engelsen elke dag een Engels ontbijt zouden eten. Natuurlijk is dat ook niet waar; dat zou alleen al om praktische redenen een onbegonnen karwei zijn.

Toch valt niet te ontkennen dat het Engelse ontbijt ongekend populair is. Over de hele wereld is het ontbijt bekend, al is het maar om de overdaad aan vet en calorieën. Dat het English breakfast zo populair is, blijkt wel uit de tientallen benamingen die de Engelsen er zelf voor hebben. Deze verschillende namen zijn bijna altijd regionaal bepaald. ‘Full English’ wordt wel in heel Engeland gebruikt, en ‘fry-up’ is een benaming die zelfs in heel het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt.

Van arbeiderskost naar luxegerecht

Van oudsher was English breakfast een maaltijd voor de arbeiders, die genoeg voedingsstoffen binnen moesten krijgen om een hele dag zware fysieke arbeid te leveren. Het werd dan midden in de nacht gemaakt, zodat het op tijd klaar zou zijn voor de vroege werklui. Begrijpelijk, want het is niet het meest praktische ontbijt voor wie vroeg uit de veren moet of een drukke agenda heeft.
Tegenwoordig wordt een English breakfast daarom gegeten op momenten dat daar genoeg tijd voor is, in principe niet op een normale doordeweekse dag dus. In de weekends is dat anders: dan bakken en braden de Britten thuis, in het hotel of in de pub heel wat van die zware ontbijtjes bij elkaar. Het wordt dan ook beschouwd als een veel luxere versie van ontbijten dan wat je in de doordeweekse ochtenden zou nemen.

English breakfast in de zon

Logischerwijs is een andere populaire gelegenheid voor een Engels ontbijt de vakantie. Niet voor niets adverteert de horeca in onder Britten populaire vakantiebestemmingen geregeld met ‘All Day English Breakfast’. Een vakantie naar de zon is voor de typische Engelsman niet compleet zonder English breakfast. In veel hotels worden de bacon, eggs, sausages en al het toebehoren tentoongesteld onder het bordje ‘English Breakfast’. Dit om een onderscheid te maken met het zogenoemde ‘Continental Breakfast’. Die continentale selectie, meestal croissantjes en broodjes met kaas en vlees, ziet er dan altijd een beetje kaal en zielig uit. Maar meestal ook een stuk gezonder.

English Breakfast onderweg

Hoewel ook het eten van een Engels ontbijt relatief tijdrovend en onpraktisch is, blijkt de combinatie van bacon en eieren niet te versmaden. Daarom hebben verschillende horecagelegenheden, maar ook supermarkten en tankstations, een handigere versie van het ontbijt in het assortiment. In dit veel handzame formaat worden de hoofdbestanddelen bacon en ei simpelweg in een voorverpakte sandwich, baguette of wrap gestopt. Vaak zit er dan ook worst bij. Voor veel liefhebbers zijn deze voorverpakte versies een absolute uitkomst om ook onderweg van het geliefde ontbijt te kunnen genieten.

English, Scottish, Irish en Welsh Breakfast

De kern van het Engelse ontbijt bestaat uit bacon en eieren. Dit zijn traditioneel spiegeleieren, maar kunnen ook roereieren zijn. De meest voorkomende toevoeging zijn worstjes. Daarnaast vind je er vaak witte bonen in tomatensaus bij. Andere mogelijkheden zijn black pudding (bloedworst), hash browns, gegrilde tomaat, gegrilde champignon en toast. Bij die toast kan dan weer boter of marmelade zitten.

In Schotland kan je ontbijt, dat dan natuurlijk een Full Scottish heet, uitgebreid worden met aardappelcake, aardappelbrood en haggis. In Ierland krijg je er vaak een sodabrood bij, en in Wales brood gemaakt van een mengsel tussen zeewier en haver.

Extra’s bij je English breakfast: sauzen en drank

Bij zo’n vullend ontbijt hoort natuurlijk saus. Ketchup complementeert de eieren en worst goed. Heb je liever een wat zoetere, krachtigere smaak dan ketchup, dan is brown sauce een prima alternatief.

Wat je bij je English breakfast drinkt? Thee met melk natuurlijk! Voor veel Engelsen is het theezetten haast een exacte wetenschap. Toch hoeft het zetten van een lekker kopje Engelse thee niet zo ingewikkeld te zijn. De kunst zit hem er vooral in de thee lang genoeg te laten brouwen. Ook wanneer en hoeveel melk je toevoegt speelt een rol. Maar als puntje bij paaltje komt is dit niets meer en niets minder dan een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Als je je thee zet zoals je normaal gesproken doet, en er een wolk melk bijgiet, kan er niet zoveel mis gaan. Traditioneel gaat een Full English dus gepaard met een flinke pot thee, maar ook koffie of vruchtensap gaat goed samen met je Engels ontbijt.

Lees verder

© 2018 - 2020 Salo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is een bed en breakfast?Wat is een bed en breakfast?Bed en breakfast betekent ook wel bed en ontbijt. Dit is een kleinschalige accommodatie waar men vaak maar enkele nachte…
FCE examen cambridgeHet FCE examen is een engelstalig examen. FCE betekent First Certificate in English. Het is voor mensen die door middel…
Belvita Breakfast, voor snelle ontbijters?!Door drukte en tijdsgebrek blijkt uit onderzoek dat een op de drie Nederlanders het ontbijt af en toe wel eens overslaat…

Welke tapas eet je in Sevilla in de authentieke tapasbars?Welke tapas eet je in Sevilla in de authentieke tapasbars?In Sevilla in het zuiden van Spanje is het goed toeven. Uitgaan hier betekent tapas eten en met vrienden optrekken in de…
Jaffa sinaasappels en andere citrusvruchten uit IsraëlJaffa sinaasappels en andere citrusvruchten uit IsraëlJaffa is een soortnaam voor citrusvruchten uit Israël van hoge kwaliteit. Sinds de oprichting van Israël in 1948 is het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: L Cwojdzinski, Pixabay
  • https://www.historic-uk.com/CultureUK/Traditional-English-Breakfast/

Reageer op het artikel "English breakfast: Engels ontbijt dat vult"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Salo
Gepubliceerd: 29-08-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!