De kenmerken van de Chinese eetcultuur

De kenmerken van de Chinese eetcultuur China is een land in het oosten van Azië. Wanneer we er met het vliegtuig naar toe willen zijn we ongeveer tien uur onderweg. Het land heeft een andere cultuur met andere eetgewoontes.Daarnaast hebben de Chinezen alternatieve voedingsmiddelen ontwikkeld omdat ze lactose-intolerant zijn. Deze voedingsmiddelen zijn bekend over de hele wereld.

Chinese eetcultuur

Rijst, noedels en dim sum

’s Morgens eten ze meestal rijst of noedelsoep. Daarna volgt de brunch. Brunch is een laat ontbijt of een vroege middagmaaltijd. Bij de Chinezen heet brunch dim sum. Dim sum zijn kleine hapjes, die in een restaurant, op een bijzondere manier worden geserveerd. De obers rijden namelijk rond met een soort winkelwagentje met daarin mandjes. In deze mandjes kan je dan de hapjes vinden.
Na de dim sum volgt het middagmaal. Tijdens het middagmaal eten de Chinezen meestal rijst of noedels. Tot slot is er het avondmaal. Hier wordt meestal rijst met groenten, vis of vlees gegeten. Als je alles nog eens naleest dan merk je op dat al de maaltijden warm zijn!

Groenten

Naast rijst en noedels worden ook groenten veel gebruikt in de Chinese keuken. Groenten die vaak worden gebruikt zijn: kool, champignons, erwten en bonen, alle bladgroenten, chili pepers, uien, wortels, selderij, broccoli, bamboescheuten en pompoen. Het valt op dat deze ook in de westerse keuken vaak worden gebruikt.

Typische producten

  • Bij: wordt gebruikt als remedie tegen een zere keel.
  • Krekel: behoort tot de top 10 van eetbare insecten. Ze zijn redelijk zoet en krokant.
  • Libelle: smaakt naar krab en wordt gebruikt als bijgerecht.
  • Meelworm: smaakt zoals pindanootjes.
  • Schorpioen: wordt meestal in frietvet gedompeld en daarna op een stokje gestoken.
  • Hond: hond is enkel nog populair in het zuiden van China. Dit komt voornamelijk omdat de westerse landen er sterk tegen zijn.

Drinken

Tijdens het eten drinken de Chinezen meestal thee. Soms kunnen ze ook het water drinken waar de rijst in gekookt is. Daarnaast is het ook mogelijk om water, koffie, frisdranken, … te bestellen in een restaurant.

Belangrijke producten

De Chinezen zijn dol op eten. Hun koelkast is daarom altijd goed gevuld. Er zijn echter twee dingen die je bijna nooit in een Chinese koelkast zal vinden. Een eerste product is conserven. Dat komt omdat de Chinezen dol zijn op verse producten. Hierdoor gaan ze veel naar de winkel om boodschappen te doen. Een tweede product is melkproducten. De Chinezen gebruiken veeleer sojamelk of tofu. Tofu zijn vierkante blokjes die gemaakt zijn van sojamelk. Dit komt omdat de sojaboon in China wordt gezien als één van de vijf heilige gewassen. De andere heilige gewassen zijn rijst, tarwe, gerst en gierst.

Bestek

Stokjes

De meeste Chinezen eten met stokjes. Hiervoor zijn twee redenen. Een eerste reden is dat ze al hun eten al op voorhand in kleine stukjes snijden. Ze hebben dus geen mes meer nodig. Een tweede reden is dat ze vinden dat het eten zo beter smaakt. Bij het eten met stokjes komt namelijk bij elke hap meer zuurstof naar binnen dan wanneer je met een vork eet. Hierdoor proef je meer en beter wat je eet. Het eten met stokjes is niet simpel, maar de Chinezen hebben hun voeding hierop aangepast. Een voorbeeld hiervan is dat hun rijst zeer hard plakt. Hierdoor blijft het aan hun stokjes kleven en is het gemakkelijker om te grijpen. Toeristen proberen ook met stokjes te eten, maar het is moeilijk als je het niet gewoon bent. Een goede tip is om de kom dicht bij je mond te brengen en van daaruit verder te eten.

Regels

  • Nooit prikken in je eten met je stokjes.
  • Nooit in je stokjes bijten of likken.
  • Nooit wijzen met je stokjes.
  • Nooit snijden met je stokjes.

Tafelmanieren

Wanneer de Chinezen bij vrienden eten valt het op dat hun tafelmanieren verschillen van onze westerse manieren. In de Chinese cultuur is het belangrijk om te laten zien dat het eten je smaakt. Dit kan je doen door te slurpen, boeren en te praten met volle mond. Verder wordt alles wat niet opgegeten kan worden op de grond gegooid.

Lees verder

© 2017 - 2024 Matsieboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
China, land van Ping en Pong: fabels en feiten over ChinaChina, land van Ping en Pong: fabels en feiten over ChinaDe titel staat symbool voor veel fabels en feiten die men met China in verband brengt. Loempia's en pagodes, maar ook am…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…
Beleggen in ChinaBeleggen in ChinaSteeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is C…
De eetgewoonten in ChinaDe eetgewoonten in ChinaJe kunt in China geweldig (en doorgaans ook goedkoop) eten, keuze volop! Vers gemaakte noodles, vele verse groenten en g…

Populaire gerechten uit de Indiase keukenPopulaire gerechten uit de Indiase keukenKoken is een populaire hobby. Met behulp van talrijke televisieprogramma's en publicaties kunnen mensen kennis maken met…
De bekende Surinaamse groente: sopropoDe bekende Surinaamse groente: sopropoDe sopropo, ook wel paré, bittermeloen of balsempeer (Momordica charantia) genoemd, is een vrij onbekende groente die ni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlexanderStein, Pixabay
  • X.(z.d.). Eetstokjes. Geraadpleegd op 30 maart 2016, van http://people.zeelandnet.nl/avanzijp/Eten-drinken.htm.
  • Kwak, G. (2015). Insecten en andere onbekende voedingsmiddelen. Geraadpleegd op 26 april 2016, van http://www.mijnslager.info/vlees/vleessoorten/diversen/insecten-etc.html
  • M&T. (2014). Eten in China. Geraadpleegd op 1 april 2016, van http://reizeniwt.khlim.be/index.php/algemene-informatie/china-eten.
  • Natural Oriental Fresh Foods BV. (2017). soja. Opgehaald van noffoods op 20 augustus 2017: http://www.noffoods.nl/soja.
  • FOX. (2016). Praktische info China. Geraadpleegd op 1 april 2016, van https://www.fox.nl/china/praktische-informatie.
  • X. (z.d.). Eten en drinken China. Geraadpleegd op 29 maart 2016, van https://koningaap.be/china-reizen/eten-en-drinken-china.
  • Phoicai. (2010). Chinese eetgewoonten. Geraadpleegd op 1 april 2016, van http://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Chinese_eetgewoonten.
  • X. (2010). Chinese eetgewoontes. Geraadpleegd op 26 maart 2016, van http://nl.gbtimes.com/leven/chinese-eetgewoontes.
  • Van Herck, N. (2015, augustus 23). chinese-keuken-schorpioenen-zeesterren-en-hondensoep. Opgehaald van http://www.tjoolaard.be: http://www.tjoolaard.be/chinese-keuken-schorpioenen-zeesterren-en-hondensoep/
  • Sasati. (2012). Eetcultuur: China. Geraadpleegd op 30 maart 2016, van http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/91940-eetcultuur-china.html.
  • https://allesovervoeding.wordpress.com/traditionele-chinese-voeding/
Matsieboy (32 artikelen)
Laatste update: 30-08-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.