De kenmerken van de Chinese eetcultuur
China is een land in het oosten van Azië. Wanneer we er met het vliegtuig naar toe willen zijn we ongeveer tien uur onderweg. Het land heeft een andere cultuur met andere eetgewoontes.Daarnaast hebben de Chinezen alternatieve voedingsmiddelen ontwikkeld omdat ze lactose-intolerant zijn. Deze voedingsmiddelen zijn bekend over de hele wereld.
Chinese eetcultuur
Rijst, noedels en dim sum
’s Morgens eten ze meestal rijst of noedelsoep. Daarna volgt de brunch. Brunch is een laat ontbijt of een vroege middagmaaltijd. Bij de Chinezen heet brunch dim sum. Dim sum zijn kleine hapjes, die in een restaurant, op een bijzondere manier worden geserveerd. De obers rijden namelijk rond met een soort winkelwagentje met daarin mandjes. In deze mandjes kan je dan de hapjes vinden.
Na de dim sum volgt het middagmaal. Tijdens het middagmaal eten de Chinezen meestal rijst of noedels. Tot slot is er het avondmaal. Hier wordt meestal rijst met groenten, vis of vlees gegeten. Als je alles nog eens naleest dan merk je op dat al de maaltijden warm zijn!
Groenten
Naast rijst en noedels worden ook groenten veel gebruikt in de Chinese keuken. Groenten die vaak worden gebruikt zijn: kool, champignons, erwten en bonen, alle bladgroenten, chili pepers, uien, wortels, selderij, broccoli, bamboescheuten en pompoen. Het valt op dat deze ook in de westerse keuken vaak worden gebruikt.
Typische producten
- Bij: wordt gebruikt als remedie tegen een zere keel.
- Krekel: behoort tot de top 10 van eetbare insecten. Ze zijn redelijk zoet en krokant.
- Libelle: smaakt naar krab en wordt gebruikt als bijgerecht.
- Meelworm: smaakt zoals pindanootjes.
- Schorpioen: wordt meestal in frietvet gedompeld en daarna op een stokje gestoken.
- Hond: hond is enkel nog populair in het zuiden van China. Dit komt voornamelijk omdat de westerse landen er sterk tegen zijn.
Drinken
Tijdens het eten drinken de Chinezen meestal thee. Soms kunnen ze ook het water drinken waar de rijst in gekookt is. Daarnaast is het ook mogelijk om water, koffie, frisdranken, … te bestellen in een restaurant.
Belangrijke producten
De Chinezen zijn dol op eten. Hun koelkast is daarom altijd goed gevuld. Er zijn echter twee dingen die je bijna nooit in een Chinese koelkast zal vinden. Een eerste product is conserven. Dat komt omdat de Chinezen dol zijn op verse producten. Hierdoor gaan ze veel naar de winkel om boodschappen te doen. Een tweede product is melkproducten. De Chinezen gebruiken veeleer sojamelk of tofu. Tofu zijn vierkante blokjes die gemaakt zijn van sojamelk. Dit komt omdat de sojaboon in China wordt gezien als één van de vijf heilige gewassen. De andere heilige gewassen zijn rijst, tarwe, gerst en gierst.
Bestek
Stokjes
De meeste Chinezen eten met stokjes. Hiervoor zijn twee redenen. Een eerste reden is dat ze al hun eten al op voorhand in kleine stukjes snijden. Ze hebben dus geen mes meer nodig. Een tweede reden is dat ze vinden dat het eten zo beter smaakt. Bij het eten met stokjes komt namelijk bij elke hap meer zuurstof naar binnen dan wanneer je met een vork eet. Hierdoor proef je meer en beter wat je eet. Het eten met stokjes is niet simpel, maar de Chinezen hebben hun voeding hierop aangepast. Een voorbeeld hiervan is dat hun rijst zeer hard plakt. Hierdoor blijft het aan hun stokjes kleven en is het gemakkelijker om te grijpen. Toeristen proberen ook met stokjes te eten, maar het is moeilijk als je het niet gewoon bent. Een goede tip is om de kom dicht bij je mond te brengen en van daaruit verder te eten.
Regels
- Nooit prikken in je eten met je stokjes.
- Nooit in je stokjes bijten of likken.
- Nooit wijzen met je stokjes.
- Nooit snijden met je stokjes.
Tafelmanieren
Wanneer de Chinezen bij vrienden eten valt het op dat hun tafelmanieren verschillen van onze westerse manieren. In de Chinese cultuur is het belangrijk om te laten zien dat het eten je smaakt. Dit kan je doen door te slurpen, boeren en te praten met volle mond. Verder wordt alles wat niet opgegeten kan worden op de grond gegooid.
Lees verder