De bekende Surinaamse groente: sopropo
De sopropo, ook wel paré, bittermeloen of balsempeer (Momordica charantia) genoemd, is een vrij onbekende groente die niet snel te vinden is in de supermarkt, daarvoor moet er uitgeweken worden naar een uitgebreide toko. Het is een groente die vooral onder de Nederlanders bijna niet gegeten wordt, waarschijnlijk komt dit omdat de groente erg bitter van smaak is en er vreemd uitziet. Dit is erg jammer want de sopropo is juist ontzettend gezond. De sopropo is bij de grotere natuurwinkels zoals 'de Tuinen' ook verkrijgbaar in thee- of capsulevarianten, deze varianten bevatten dezelfde vitamine en mineralen als de verse sopropo.
Inhoud
De sopropo
De sopropo is een eenjarige snelgroeiende kruidige klimplant en kan wel uitschieters krijgen van tien meter lang. De sopropo groeit het beste op zandige leemgrond. Om die reden wordt de sopropo gekweekt in onder andere Azië, China en Zuid-Amerika (Suriname) omdat in deze landen de grond van de beste kwaliteit is voor de plant. De bladeren zijn hartvormig en de plant kan alleenstaande gele bloemen vanuit de bladoksel hebben.
De vele vitamines
Sopropo heeft de uiterlijke kenmerken van een komkommer met bulten. De sopropo komt voor in twee tinten groen en is heel erg bitter. De groente zit vol met vitamines en mineralen en is daarnaast een grote bron van vitamine B1, B2, B3, B11, vitamine C en is rijk aan zink, magnesium, ijzer, fosfor en mangaan. De sopropo bevat relatief veel meer bètacaroteen dan broccoli, dubbel zoveel kalium als een banaan en veel calcium. De sopropo is bitter te eten, maar om de overheersende bitterheid eventueel wat te neutraliseren kan de groente bestrooid worden met wat zout. Daarna kan de sopropo worden gebakken, gekookt of worden verwerkt in een ovengerecht.
Geneeskracht
Tegen bloedvergiftiging
Door de vele vitaminen en mineralen is sopropo een bloedzuiverende groente en sopropo kan een positieve bijdrage leveren tegen bloedvergiftiging of sepsis. De sopropo heeft een antiseptische werking en in sommige landen wordt de groente zelfs gebruikt als alternatief op antibiotica.
Diabetes
Er zijn gevallen bekend waarbij de sopropo de bloedsuikerregeling enorm heeft verbeterd, dit komt hoogstwaarschijnlijk door de antioxidanten en de stoffen charantine en polypeptide. Deze stoffen kunnen in sommige gevallen het bloedsuikergehalte verlagen waardoor de werking is te vergelijken met die van insuline. Sopropo kan dus een positieve bijdrage leveren aan diabetes type 2-patiënten. Het is zeker het proberen waard.
Sopropo voor de huid
Het is algemeen bekend dat voeding een positieve bijdrage kan leveren aan een mooie gezonde huid. Door de bloedzuiverende effecten van de sopropo kan de huid van binnenuit worden gereinigd en kunnen ontstekingen worden afgeremd. Dit kan erg gunstig zijn bij mensen met acne, eczeem en psoriasis. Ook kunnen de vele vitamines en mineralen in de sopropo helpen om huidveroudering te vertragen. Zelfs ayurveda (een traditionele Indiase geneeswijze) gebruikt sopropo voor vele huidproblemen en huidinfecties.
Sopropo zelf kweken
Sopropo is makkelijk zelf te kweken in schoon leemgrond. Het is belangrijk om de zaden in de periode april/juni te zaaien bij een kamertemperatuur van rond de 22-25 °C. Na ongeveer vier weken verpotten in bij voorkeur een hobbykastje. Het is belangrijk de plant goed te blijven opbinden en regelmatig water te geven om verslapping van de plant tegen te gaan.
Recept voor een sopropostoofpannetje
Sopropo heeft een hele sterke bittere smaak; door de overheersende smaak is het een groente die je moet leren eten. Eventueel kan de bittere smaak iets worden geneutraliseerd door de sopropo in te wrijven met wat zout. Dit is een heerlijk gezond recept voor een heerlijk sopropostoofpannetje.
Benodigdheden
- 3 sopropo’s
- 1 grote versnipperde ui
- 2 teentjes geperste knoflook
- 1 maggiblokje of 2 theelepeltjes tuinkruidenbouillon
- 4 eetlepels olie
- klein scheutje water
- 2 eetlepel masala
- klein beetje garnalensambal
- garnalen
- 200 ml kokosmelk
Bereiding
Was de sopropo goed onder de kraan, snij vervolgens de sopropo in de lengte door midden en verwijder de zaden. Snij de sopropo klein zodat er halve rondjes ontstaan.
Was de garnalen en voeg in een ruime pan 4 eetlepels olie toe en fruit daarin de knoflook en ui. Voeg daarna de garnalen, sambal, scheutje water, masala en een maggiblokje toe. Bak dit ongeveer 5 minuten op een niet al te hoog vuurtje totdat de garnalen gaar zijn en daarna voeg je de kokosmelk en de sopropo toe.
Roer dit goed door elkaar en laat de groente 15 minuten sudderen met een dichte deksel op hoog vuur. Roer af en toe in de pan en houd het mengsel goed in de gaten om zeker te zijn dat de groente niet aanbrandt. Mocht het droog gaan koken voeg dan nog wat water toe.
De sopropo is heerlijk met wat rijst en bijvoorbeeld een bakabana te eten.
Variatietips
De garnalen kunnen ook vervangen worden door kipfilet, zoutvlees, rundvlees, tofu, bakkeljauw of worstjes. Voor de vegetariërs kan de sopropo ook zonder vlees gemaakt worden, serveer het dan bijvoorbeeld met een salade of een lekkere bakabana.