Broodje hersenen? Vreemdste hamburgers ter wereld
Wat dacht je van een burger met jonge kalfshersenen, belegd met peperduur kaviaar of gewoon met een zoete geglazuurde donut? Het bestaat allemaal. In Nederland noemen we burgers ‘hamburgers’, terwijl er helemaal geen varkensvlees in hoeft te zitten. Bij de naam wordt vaak gedacht aan de Duitse plaats Hamburg, maar in werkelijkheid is de hamburger bedacht door de Amerikanen in de 19e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond men ‘hamburger’ nazi-achtig klinken, dus kreeg het de tijdelijke naam Salisbury steak. In de loop van de eeuwen zijn er verscheidene varianten van de hamburger op de markt gebracht, die beschouwd kunnen worden als raar eten. Of wij Nederlanders zijn gewoon saai met onze hamburger speciaal en cheeseburger …
Bron: Grafikacesky, Pixabay Star Wars-burger
Gitzwart
Niet iedereen zal zich aangetrokken voelen tot het eten van een gitzwarte hamburger. In Frankrijk bracht de fastfoodketen Quick het concept in 2012 op de markt. De aanleiding was de première van de vierde Star Wars-film in 3D en de hamburger kreeg de toepasselijke naam 'Darth Vader-burger'. In 2014 namen de Burger King in Japan en de McDonald’s in China het concept over en kwam de hamburger in Azië bekend te staan als de Kuro-burger.
Houtskool en inktvisinkt
De hamburger bestaat uit een zacht broodje, met daartussen een mals stuk vlees, gesmolten kaas, ketchup en uien. Eén opmerkelijk verschil met de ‘doorsnee’ hamburger is de kleur. Het broodje en het plakje cheddar zijn zwart gekleurd met verkoolde bamboe. Zelfs de ketchup en uienringen hebben een zwarte kleur dankzij de toevoeging van inktvisinkt. De smaak liegt er niet om: het smaakt als een normale hamburger.
Bron: BPBricklayer, Pixabay Zebra?
Kezie
Iedereen kent de zwart-wit gestreepte Afrikaanse paardensoort de zebra die tot twee miljoen jaar geleden nog leefde in Algerije. Tegenwoordig kun je de levende variant vinden in zuidelijk en oostelijk Afrika, en de iets minder levende variant in Schotland. Het restaurant Kezie in Duns (Schotland) biedt een brede variatie aan van hamburgers met een exotische twist. Kezie’s zebra-burger is één van de meest verkochte hamburgers in het Verenigd Koninkrijk. De hamburger is zo populair, omdat het zebravlees erg mals is en een laag vet- en cholesterolgehalte heeft. Voor £2.30 heb je al twee hamburgers en het restaurant laat zaken als saus en brood aan de klant over.
Liever iets anders?
Durf je een gebakken zebra-burger niet aan? Geen probleem, want Kezie verkoopt ook vele andere hamburgers. Wat dacht je van een krokodil-burger? Vers uit Zuid-Afrika, laag in vet en cholesterol en vol proteïne. Ook biedt het restaurant de kameel-burger aan die goed te combineren is met currysaus.
Broodje of donut?
1500 calorieën
Er bestaan duizenden soorten beleg om tussen een broodje te stoppen. Over het algemeen wordt er dan gedacht aan kaas, vleeswaar of groente, maar in Amerika dachten ze aan iets totaal anders. De eigenaar van Mulligan’s, een bar in Decatur (Amerika), stopt tussen zijn hamburgers een geglazuurde donut. Het broodje heeft net als de donut een ronde opening in het midden. Eén hamburger heeft een bescheiden aantal calorieën van 1500 (daar komen de frieten dan nog bij).
Luther Burger
De zogenaamde Luther Burger is waarschijnlijk bedacht door zanger, songwriter en producer Luther Ronzoni Vandross (1951-2005). De connectie tussen meneer Luther en de hamburger werd gelegd in een aflevering van de geanimeerde serie The Boondocks. In de aflevering "The Itis" creëert het karakter Robert Freeman de hamburger. Na de uitzending in 2006 besloten verscheidene restaurants en andere eetgelegenheden de hamburger te maken en te verkopen. Van de populaire hamburger zijn verscheidene varianten op de markt gebracht. Zo bestaat er de Luther Burger met gesmolten kaas, met kalkoenspek of ondergedompeld in chocolade.
Bron: Yassine Noamani, Pixabay Burger in blik
Trekking Burger
De naam Trekking Burger klinkt bijna Nederlands in de oren en ver zijn we niet verwijderd van het land van herkomst. De Duitse Trekking Burger is alles wat je verwacht van een cheeseburger. Het is een hamburger bedekt met kaas en daartussen een mals stuk rundvlees, ketchup en stukjes ui, augurk en komkommer. Het enige dat afwijkt van de standaard cheeseburger is de verpakking.
Voor onderweg
De hamburger zit in een metalen blikje en blijft daar in zitten totdat deze gaar is. Het bereiden gaat erg simpel; je kookt het blikje gedurende negen minuten in een pan met kokend water. Als je het blikje daarna opent heb je een warm broodje dat klaar is om te worden gegeten. Het is vooral geliefd bij reizigers en kampeerders die in een mum van tijd en met weinig materiaal een maaltijd willen hebben. Voor €4,99 kun je zelf een blikje bestellen op de website van Ausrüstung Sicherheit Militär Camping (ASMC).
Bron: Miroslavik, Pixabay Kaviaar-burger
Zwart goud
Truffels, eetbaar goudblad en Amedei Porcelana (de duurste chocolade van de wereld) gaat zelfs de allerrijksten op den duur vervelen. Iedereen verlangt wel eens naar een simpele hamburger met vlees en kaas. Restaurant Petrossian in Los Angeles (Amerika) kwam met een alternatief voor mensen die naast hun zakken ook hun maag willen vullen met iets dat veel waard is: de kaviaar-burger.
Kleine eitjes, groot geld
Kaviaar oftewel zwart goud wordt in verschillende culturen beschouwd als delicatesse en wordt er niet goedkoper op als het wordt gestopt tussen een broodje. Voor de exclusieve creatie van chef-kok Giselle Wellman van restaurant Petrossian moet je een karig bedrag neertellen van $75 (ca. €66, - in 2017). In ruil voor je geld krijg je een hamburger met daartussen papierusse (een duur woord voor een plakje geperst kaviaar), een hamburger en een gebakken ei. Er worden huisgemaakte frieten en een kaviaar-aioli-saus bij geserveerd.
Broodje kalfsvlees
Raar eten in buitenland
Nederland is de grootste exporteur van kalfsvlees ter wereld. De jonge runderen worden geslacht als ze zes tot twaalf maanden oud zijn en ongeveer tien procent van het vlees blijft achter voor de Nederlandse consument. Dus wat is er nu vreemd aan een broodje belegd met kalfsvlees? Helemaal niets, tenzij je in El Salvador, Mexico, Indonesië, Pakistan, Frankrijk, Spanje, Portugal of in Marokko bent.
Hamburger met hersenen
In bovenstaande landen bakken ze de hersenen van kalveren, snijden ze de hersenen in plakjes en wordt dit tussen een broodje geserveerd. De hamburger wordt gegeten met chilisaus of in Frankrijk met de oliehoudende dressing ravigote. In de Spaanstalige landen hebben ze er een handje van om de gebakken hersenen te verwerken in taco’s en burrito’s. In de Verenigde Staten worden kalfshersenen vaak gegeten met roerei en koeientong als ontbijt. De Italianen geven de voorkeur aan de gefrituurde versie. In Nederland houden we het maar gewoon op lende, ossenhaas en andere ‘normale’ onderdelen.
Lees verder