InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Koken in de Indische keuken

Koken in de Indische keuken

Koken in de Indische keuken Er komen heerlijke recepten voort uit de Indische keuken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit de Indische keuken niet gelijk aan de Indonesische keuken. Er zijn grote verschillen. De Indische keuken heeft vooral na het verlies van Nederlands-Indië als kolonie sterk aan invloed gewonnen door de komst van de vele immigranten vanuit Indonesië. Er zijn verschillende zeer goede kookboeken voor wie zelf aan de slag wil met Indische recepten.

Indische keuken in het buitenland

De Indische keuken wordt vaak door de war gehaald met de Indonesische keuken, maar dit is toch niet precies hetzelfde. Veel recepten uit de Indische keuken zullen onbekend zijn voor de hedendaagse Indonesiërs. De Indische keuken is vooral een samenstelling van de gerechten van de oorspronkelijke bewoners van Indonesië, aangepast aan de smaak van de Nederlandse kolonisten die daar naar toe trokken, en later weer terugkwamen. Met name na de opheffing van Nederlands-Indië en het ontstaan van Indonesië in 1948 kwamen er veel Indonesiërs, waaronder een groot aantal met Nederlandse roots, naar Nederland en bleven hier. Op die manier vond de Indische keuken haar weg in de Nederlandse cultuur.

Andere Europese invloeden

De Indische keuken heeft niet alleen een sterke Nederlandse invloed ondergaan, maar bevat ook andere Europese invloeden. Zo introduceerden de Portugezen, die nog voor de Nederlanders in de regio waren, het gebruik van Spaanse pepers. Na verloop van tijd vonden ze breed hun weg binnen de Indische keuken. Andere gerechten ontstonden pas na de komst van de Indiërs in Nederland, doordat sommige Aziatische recepten hier nauwelijks verkrijgbaar waren. Een goed voorbeeld daarvan is babi ketjap.

Kookboeken

Er zijn verschillende bekende kookboeken over de Indische keuken voor wie zelf aan de slag wil. Twee standaardwerken zijn het Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch Kookboek van Catenius-van der Meijden en het Groot Indonesisch Kookboek van Bebb Vuyk. Het Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch Kookboek werd tientallen jaren lang gebruikt op de Algemene Huishoudschool in Batavia, de hoofdstad van Nederlands-Indië en bevat meer dan duizend recepten. Andere aanraders zijn Boekoe Kita van Mirjam van der Rijst en Oma Keasberry's Indische keukengeheimen van - inderdaad - mevrouw Keasberry.

Indische keuken

De Indische keuken kan worden verdeeld in 13 zones:
  • Atjeh
  • West-Sumatra
  • Zuid-Sumatra
  • Jakarta
  • West-Java
  • Midden-Java
  • Oost-Java en Madura
  • Bali
  • West-Nusa Tenggara
  • Zuid-Kalimantan
  • Noord-Celebes
  • Zuid-Celebes
  • Molukken

Voor- en bijgerechten

  • Resolles
  • Mireng Oedang (garnalenkoekjes)
  • Pangsit (gevulde, gefrituurde deeghapjes)
  • Garnalen cocktail
  • Perkedel Oedang Makasar (gestoomde balletjes van garnalengehakt)
  • Sajoer Kari Daging Oedang (gekruide groenten met garnalen)

Hoofdgerechten

  • Ajam Setan ( hete kip)
  • Ajam Smoor (gesmoorde kip)
  • Petjel Ajam (kip in gekruide saus)
  • Piendang Ajam
  • Rempah Daging (gekruid varkensvlees)
  • Rendang (gekruid runderriblap)
  • Soto Ajam Lagi (gekruide maaltijdsoep)
  • Soto Ajam Oedang (gekruide maaltijdsoep met kip en garnalen)
  • Soto Ajam Poerwakarta (lichte maaltijdsoep met kip)
  • Thoojang Tjap Tjoi

Soepen

  • Bami Kuwa (bami soep)
  • Sop Bawang (uiensoep)
  • Sop Special (speciale soep)
  • Sop Telor (eierensoep)
  • Sop Tomat (gekruide tomatensoep)
  • Sop Udang (pittige garnalensoep)
  • Terrong Lodeh (soep met aubergines en garnalen)
  • Mosselsoep

Sauzen

  • Loempia saus
  • Chili saus
  • Saus v.d Babi Pangang
  • Petjelsaus Roedjak Manis (dipsaus voor fruit en komkommer)
  • Toemis saus

Nagerechten

  • Agar Agar Dengan
  • Bapao
  • Gebakken banaan
  • Matrabak
  • Pergedel jangung
  • Pisang Goreng

Dranken

Indonesië is natuurlijk bekend vanwege haar thee. Deze zijn in te delen in vijf categorieën:
  • Teh Botol - Indonesische ijsthee
  • Sirop Susu - Zoete exotische rozensiroop met melk en ijs
  • Cendol - Indonesische kokosmelkdrank
  • Bier Bintang - Indonesisch bier
  • Bier Bali Hai - Balinees bier
  • Batavia Arak - Indonesische jenever
© 2008 - 2018 Simcha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mary Brückel-Beiten en Beb Vuyk: smaakmakersMary Brückel-Beiten en Beb Vuyk: smaakmakersZowel Mary Brückel-Breiten als Beb Vuyk lieten Nederland kennismaken met de Indische en Indonesische keuken. Hun voorgan…
Verzamelen: kopen en verkopen van oude koloniale muntenVerzamelen: kopen en verkopen van oude koloniale muntenEr zijn veel mensen die oude koloniale munten verzamelen. Er is goed geld mee te verdienen. Nederland heeft een rijke ko…
Uit de keuken van het oude "Indië" zijn recepten bewaardUit de keuken van het oude "Indië" zijn recepten bewaardDe Indische keuken heeft een eeuwenoude traditie en tegenwoordig is het bijna in iedere plaats mogelijk om de kruiden en…
Toegenomen belangstelling voor Indonesische schildersToegenomen belangstelling voor Indonesische schildersEr is veel interesse voor de schilders uit het voormalige Nederlands-Indië. Schilderijen van de verschillende schilders…
De smaak van verlangen, boekbesprekingrecensieDe smaak van verlangen, boekbesprekingDe smaak van verlangen – droomrecepten en verhalen uit bezet Nederlands-Indië is niet zomaar een receptenboek. De basis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_keuken

Reageer op het artikel "Koken in de Indische keuken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Truus Söntjens, 11-02-2017 10:20 #2
Heerlijk Indisch koken en heerlijk Indisch eten, mooie recepten.

Sophie, 06-01-2015 17:55 #1
Wow, wat staan hier veel fouten in zeg! Martabak (niet matrabak) een nagerecht? Naar mijn weten is dit een hartig hapje van deeg, ei, groenten en vlees en is dit juist een voorgerecht of een snack. Ook de pergedel jangung (of frikadel jagung) herken ik niet als nagerecht.

Daarnaast is volgens dit artikel Indonesië bekend om haar thee (?), die is onder te verdelen in vijf categorieën. Vervolgens wordt er één thee genoemd, wat inderdaad gewoon een ijsthee is in een flesje, en vervolgens worden er drankjes op kokosmelk-basis en bieren genoemd… En dan heb ik het nog niet eens over alle spelfouten.

Allerlaats; waarom alle streken van de Indonesische keuken opnoemen als er vervolgens niets over gezegd wordt? Ik heb helaas niet veel aan dit artikel gehad en vraag me af waarom het überhaupt is gepubliceerd.

Infoteur: Simcha
Laatste update: 23-01-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Schrijf mee!