Frisse dranken in Mexico

Als je in Mexico op vakantie bent kun je tot de ontdekking komen dat er allerlei dranken op de kaart staat waarvan je niet begrijpt wat ze zijn. Refrescos en licuados, wat zijn het eigenlijk? Het is handig om te weten wat je bestelt, helemaal als je kennis van het Spaans niet voldoende is om het te vragen. Uiteraard kun je de gevestigde fabrieksfrisdranken kopen die overal ter wereld te koop zijn maar het is veel interessanter om lokale dranken te drinken. Het uitproberen van nieuwe dranken is een onderdeel van de vakantie-ervaring. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Wat zijn refrescos?

In Mexico kun je onder het kopje 'refrescos' dranken verwachten als een jamaica, horchata, limonada en limonada con agua mineral. Refresco is een zelfgemaakte drank. Jamaica is de naam van een rode vrucht en horchata is een drank met zoet gemaakte rijst. Een limonada is een drank op basis van citroen en water. Een limonada mineral is dezelfde drank maar dan gemaakt met spa rood oftewel sprankelend mineraalwater. Heel soms staat een limonada op de kaart als agua lemon. Mexicanen vinden het maar vreemd dat Nederlanders frisdranken 'limonade' noemen.

Agua tamarindo

Behalve de genoemde refrescos die je het meest zult aantreffen is het mogelijk dat er een aqua tamarindo op de kaart staat. Dat is een tot sap verwerkt tamarindevrucht met water. Een tamarinde smaakt erg zuur, net als citroen. Het is een zwartkleurige vrucht; het lijkt erg veel op cola als je het voorgeschoteld krijgt. Sommige mensen bestellen een agua tamarindo sin azucar. Dan zit er geen suiker bij. Bij veel restaurants en cafés kan men in plaats van suiker honing erbij doen.

Agua naranja

Een agua naranja is eigenlijk hetzelfde als een limonade maar dan gemaakt met sinaasappel in plaats van citroen. Deze drank smaakt uiteraard iets zoeter dan de limonade. Er zijn verschillende soorten sinaasappelen. Meestal wordt de groene sinaasappel gebruikt, een vrucht die nooit in Nederland los te koop is hoewel deze regelmatig wordt gebruikt voor het maken van jus d'orange in de fabriek.

Chayablad / Bron: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Chayablad / Bron: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Agua chaya

Chaya is een plant die de oude Maya's al gebruikten voor het bereiden van dranken en voedsel. Chaya wordt vaak gewoon verkocht onder de naam spinazie, aangezien de smaak eender is. Soms wordt het boomspinazie genoemd. Chaya heeft een milde zachte smaak net als onze bekende spinazie. Soms is er in een restaurants agua chaya con ananas te koop, een mengsel van chayabladeren en ananas.

Licuado papaya

Een licuado wordt vers gemaakt in de blender. Licuado kunnen we in het Nederlands vertalen met 'shake'. Een liquado papaja wordt vaak gemaakt met melk en suiker. Daar moet je maar net van houden. Je kunt vragen om dezelfde drank maar dan met water en honing. Een liquado lijkt een beetje op een smoothie maar men gebruikt iets meer water zodat het minder dik is dan een smoothie. Op de hoofdfoto staat een glas licuado papaya met amandelmelk en havermout. Dat is een lekker en makkelijk in te nemen ontbijt.

Licuado granola

Een liquado granola is in feite een mueslidrank. Granola betekent muesli. Het wordt gemaakt met vanille, melk en suiker. Dit geheel gaat in een blender. Het wordt in een beker met een rietje geserveerd. Vaak worden liquados in twee verschillende afmetingen aangeboden.

Liquado mamey

Mamey is een vrucht die vrijwel nooit in Nederland te zien of te koop is. In Mexico ligt het in alle groenten en fruitwinkels. Als je hem koopt moet je goed onthouden dat je de mamay nooit schilt voor hij zacht is.

Liquado ananas

Behalve de genoemde licuados zijn er licuados met banaan - dat in Mexico 'platano' wordt genoemd - en sinaasappel. Soms wordt er kaneel aan een licuado toegevoegd. Vaak wordt er eerst gevraagd wat je er allemaal doorheen wilt. Licuados ofwel milkshakes (watershakes) zijn zeer verfrissend in de tropen.

Smoothies

In Mexico wemelt het van de smoothiebars. Iedere smoothieverkoper hanteert zijn eigen smoothierecepten. Tegenwoordig worden er vaak superfoods aan een smoothie toegevoegd. In Mexico zijn de gebruikte superfoods lokale producten zoals chiazaad en semilla marihuana oftewel hennepzaad.

Koffie

In Mexico kun je vrijwel dezelfde koffiesoorten kopen als in Nederland. Men kent een cappuccino, een macchiato en een café con leche ofwel een café au lait, beter bekent als koffie verkeerd. Er is echter wel een groot onderscheid; een gewone koffie heet een café americano. Deze is bij elk restaurant weer anders. Meestal krijg je een gewone koffie maar soms krijg je echt een koffie die net zo slap is als de koffie in de V.S. Voor de meeste Nederlanders is dat niet te drinken.

Thee

In Mexico wordt in restaurants niet bijzonder veel theesoorten aangeboden. Alleen op meer alternatieve plekken kun je een lokale theesoort kopen. Vaak wordt er alleen zwarte thee aangeboden. Soms kun je vragen of men een schijfje citroen in de thee wilt doen; dan verkrijg je een citroenthee. Als je bij mensen thuis komt blijkt men dikwijls allerlei interessante theesoorten van kruiden te kunnen maken zoals herbabuenathee en muntthee.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekbespreking - Rode Rozen en Tortillas - Laura EsquivelrecensieBoekbespreking - Rode Rozen en Tortillas - Laura EsquivelHet boek "Rode Rozen en Tortillas", in het Spaans "Como Agua Para Chocolate", geschreven door Laura Esquivel (Mexico), i…
Vulkanisch Lanzarote: Cueva de los Verdes en Jameos del AguaVulkanisch Lanzarote: Cueva de los Verdes en Jameos del AguaLanzarote heeft een rijk vulkanisch verleden. Eigenlijk barst het van de vulkanen op de Canarische eilanden. De Cueva de…
Spaans: Culinaire woordenlijst  DrankenSpaans: Culinaire woordenlijst DrankenBent u in Spanje of in een Spaans sprekend land op vakantie en u wilt graag iets te drinken bestellen in het Spaans? Lee…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…

Hondenvlees Festival - Yulin Dog Meat FestivalHondenvlees Festival - Yulin Dog Meat FestivalEr zijn festivals in soorten en maten; groot en klein, mooi en ontroerend, kunstzinnig en met diepgang en er zijn omstre…
Haggis: het typisch Schotse gerecht of is het toch Engels?Haggis: het typisch Schotse gerecht of is het toch Engels?Haggis ziet er voor sommige mensen niet meteen appetijtelijk uit, maar het gerecht hoort al eeuwen lang thuis op het Sch…
Bronnen en referenties
  • Bezoek aan Mexico in april en mei 2015
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Tamarindo_%28drink%29
  • Afbeelding agua tamarindo: https://veggiechica.files.wordpress.com/2014/04/final6.jpg
  • Agua chaya: http://www.flickriver.com/photos/sarunas_b/4257591626/
  • Licuado papaya: http://blogs.eluniversal.com.mx/wweblogs_detalle.php?p_fecha=2011-11-06&p_id_blog=136&p_id_tema=15118
  • Foto ananas: http://www.spiciefoodie.com/2014/04/02/on-mozart-and-pineapples-plus-a-pineapple-and-chia-smoothie-recipe/
  • Afbeelding bron 1: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.