Teppanyaki koken
Het sissen van voedsel dat in aanraking komt met een ijzeren pan is een van de meest voorkomende geluiden in de Japanse keuken. Teppanyaki is een Japanse stijl van koken die gebaseerd is op het grillen op een hete ijzeren bakplaat. Met de nodige gereedschappen en apparatuur is het zelfs mogelijk een teppanyaki feest te organiseren in het comfort van je eigen huis.Wat is Teppanyaki?
De belangrijkste kenmerken van teppanyaki zijn lichte kruiden en verse ingrediënten. Dit komt omdat teppanyaki er op gericht is de oorspronkelijke smaken van de ingrediënten te verbeteren in plaats van te bedekken. De specerijen beperken zicht meestal tot sojasaus, wijn, azijn en zout en peper. Knoflook wordt royaal gebruikt bij het opstellen van taugé, vlees en kip.Een ander essentieel onderdeel van teppanyaki maaltijden is rundvlees. Dit vlees is afkomstig uit verschillende geografische gebieden en is kwalitatief vrij variabel. De duurdere soorten van het Japanse rundvlees komen uit Matsusaka, Akita en Kobe. Deze top-kwaliteit van vlees is afkomstig van koeien die gevoed werden met appels en bier en die ontdaan zijn van alle stress door muziek en massage.
Oorsprong van Teppanyaki
Teppanyaki is een traditionele Japanse kookmethode waarbij een ijzeren bakplaat wordt gebruikt om voedsel te bakken. De letterlijke vertaling van teppanyaki is 'ijzeren plaat (Teppan)' gegrild '(yaki).De ware oorsprong van teppanyaki is nog een mysterie. Sommigen geloven dat het eerst begon 200 jaar geleden wanneer gezinnen hen voedsel bij elkaar zouden voorbereiden op kleine grills. Andere bronnen suggereren dat teppanyaki koken begon in het begin van de 20e eeuw in de zuidelijke Japanse havenstad Kobe. waar de verse vis en zeevruchten uitgestald en gekookt werden voor de klanten. Wat ook de werkelijke oorsprong is, teppanyaki is bekend en geliefd over de hele wereld.
De Japanse teppanyaki restaurant keten 'Misono' ontdekte voor het eerst het commerciële potentieel van teppanyaki koken in 1945. 'Misono' werd wereldberoemd toen de lokale chefs koken combineerden met entertainment zoals het jongleren met voedsel en specerijen en het creëren van 'vlammende ui vulkanen' een populair gerecht in vele teppanyaki restaurants vandaag.
Noord-Amerika was het eerste land buiten Japan om de nieuwe teppanyaki stijl te proberen. Gerenommeerd Japans worstelaar Hiroaki "Rocky" Aoki opende het eerste 'Benihana' teppanyaki restaurant in 1954 in New York City, welke lovende kritieken ontving. Critici vertelden dat ze nooit eerder zo hadden genoten van Japans eten terwijl ze op hetzelfde moment konden genieten van jonglerende, moppen tappende chefs. Momenteel zijn er meer dan 80 Benihana teppanyaki restaurants over de hele wereld en hebben reeds miljoenen mensen al kunnen genieten van de teppanyaki ervaring.