Teppanyaki koken

Het sissen van voedsel dat in aanraking komt met een ijzeren pan is een van de meest voorkomende geluiden in de Japanse keuken. Teppanyaki is een Japanse stijl van koken die gebaseerd is op het grillen op een hete ijzeren bakplaat. Met de nodige gereedschappen en apparatuur is het zelfs mogelijk een teppanyaki feest te organiseren in het comfort van je eigen huis.

Wat is Teppanyaki?

De belangrijkste kenmerken van teppanyaki zijn lichte kruiden en verse ingrediënten. Dit komt omdat teppanyaki er op gericht is de oorspronkelijke smaken van de ingrediënten te verbeteren in plaats van te bedekken. De specerijen beperken zicht meestal tot sojasaus, wijn, azijn en zout en peper. Knoflook wordt royaal gebruikt bij het opstellen van taugé, vlees en kip.

Een ander essentieel onderdeel van teppanyaki maaltijden is rundvlees. Dit vlees is afkomstig uit verschillende geografische gebieden en is kwalitatief vrij variabel. De duurdere soorten van het Japanse rundvlees komen uit Matsusaka, Akita en Kobe. Deze top-kwaliteit van vlees is afkomstig van koeien die gevoed werden met appels en bier en die ontdaan zijn van alle stress door muziek en massage.

Oorsprong van Teppanyaki

Teppanyaki is een traditionele Japanse kookmethode waarbij een ijzeren bakplaat wordt gebruikt om voedsel te bakken. De letterlijke vertaling van teppanyaki is 'ijzeren plaat (Teppan)' gegrild '(yaki).

De ware oorsprong van teppanyaki is nog een mysterie. Sommigen geloven dat het eerst begon 200 jaar geleden wanneer gezinnen hen voedsel bij elkaar zouden voorbereiden op kleine grills. Andere bronnen suggereren dat teppanyaki koken begon in het begin van de 20e eeuw in de zuidelijke Japanse havenstad Kobe. waar de verse vis en zeevruchten uitgestald en gekookt werden voor de klanten. Wat ook de werkelijke oorsprong is, teppanyaki is bekend en geliefd over de hele wereld.

De Japanse teppanyaki restaurant keten 'Misono' ontdekte voor het eerst het commerciële potentieel van teppanyaki koken in 1945. 'Misono' werd wereldberoemd toen de lokale chefs koken combineerden met entertainment zoals het jongleren met voedsel en specerijen en het creëren van 'vlammende ui vulkanen' een populair gerecht in vele teppanyaki restaurants vandaag.

Noord-Amerika was het eerste land buiten Japan om de nieuwe teppanyaki stijl te proberen. Gerenommeerd Japans worstelaar Hiroaki "Rocky" Aoki opende het eerste 'Benihana' teppanyaki restaurant in 1954 in New York City, welke lovende kritieken ontving. Critici vertelden dat ze nooit eerder zo hadden genoten van Japans eten terwijl ze op hetzelfde moment konden genieten van jonglerende, moppen tappende chefs. Momenteel zijn er meer dan 80 Benihana teppanyaki restaurants over de hele wereld en hebben reeds miljoenen mensen al kunnen genieten van de teppanyaki ervaring.

Teppanyaki thuis

De eerste keer je een teppanyaki bakplaat gebruikt is het belangrijk deze te verhitten tot 120 graden zodat de beschermde coatings die in de fabriek na installatie zijn aangebracht loskomen. Wanneer de coating smelt zet je de bakplaat terug af en reinig je het oppervlak met een commercieel reinigingsmiddel. Vlak voor het koken kruid je het teppanyaki bakplaat oppervlak. Verhit vervolgens de bakplaat tot 150 graden Celsius en wrijf 30 ml plantaardige olie per 30cm van het bakplaatoppervlak met een zachte doek in het werkvlak van de teppanyaki. Dit sluit het oppervlak en voorkomt het vastplakken van ingrediënten. Veeg het overtollige vet weg en herhaal de procedure tot het hele kookoppervlak glanst. Verwarm de bakplaat 10min voor het koken en snij terwijl de ingrediënten . Let op dat je niet snijd op het teppanyaki oppervlak. Plaats vervolgens het voedsel op het voorverwarmde oppervlak. Bereid het eten zoals je zou doen op een bakplaat maar roer voortdurend. Wrijf na het koken met een schraper over het stalen teppanyaki oppervlak om voedingsresten te verwijderen. Reinig het oppervlak met de commerciële oppervlaktereiniger en spoel goed na. Wrijf een dun laagje plantaardige olie over het oppervlak van de teppanyaki om roestvorming te voorkomen wanneer deze niet wordt gebruikt.

Voordelen van teppanyaki

Doordat men kookt op een hoog vuur en met slechts een scheutje olie bevatten teppanyaki maaltijden vrij weinig vet en vallen ze niet al te zwaar op de maag. De porties zijn klein maar voldoende. Bovendien kan je bij het bestellen van teppanyaki op restaurant, de chef kok precies kunnen vertellen hoe je je gerecht bereid wil zien. Zo is het mogelijk de verscheidenheid en hoeveelheid kruiden en olie per gerecht zelf te bepalen volgens je eigen smaak. Bovendien is kiezen voor de kwaliteit van de teppanyaki ingrediënten een gezonde keuze.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheidGourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheidGourmetten zou wel eens uitgevonden kunnen zijn door iemand die elk jaar met Kerstmis, of een andere gelegenheid, uren i…
Fornuis kopen: op welke eigenschappen moet je letten?Een trend in de keukens van de laatste jaren is de terugkomst van het fornuis. Een fornuis kan een grote stempel op een…
Takoyaki – Gefrituurde Japanse inktvis balletjesTakoyaki – Gefrituurde Japanse inktvis balletjesTakoyaki Balls, kortweg Takoyaki genoemd, zijn één van de meest populaire fast food snacks van Japan. Het zijn gefrituur…
Korokke – De Japanse kroketKorokke is een heel populaire snack in Japan. Het is de Japanse kroket, vergelijkbaar met wat ze in Frankrijk de “croque…

Wereldkampioenschap Testikels Koken – BallsCupWereldkampioenschap Testikels Koken – BallsCupEr zijn Testicle Festivals en er is een testikel kookwedstrijd. Servië kent het World Testicle Cooking Championship, die…
Oorsprong en soorten sushiHet woord 'sushi' wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd door niet-Japanners. Als we het woord sushi horen denk we direct a…
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.