Ferme du Chataignier - Lamastre

Kastanjes zijn edele vruchten. Hun historie gaat terug naar de Middeleeuwen. In haar eigen koninkrijk, de Ardèche, heeft ze sinds 2006 een eigen AOC keurmerk voor verse en gedroogde kastanjes en kastanjemeel. Het geheim van de kastanje wordt van generatie op generatie doorverteld, zoals ook in la Ferme du Chaitaignier in Lamastre. Bij La Ferme du Châtaigneur teelt inmiddels de zevende generatie van de familie Grange kastanjes. Met veel liefde voor hun vak en voor lekker eten en drinken maken Martine, Michel en Aurelien Grange van de kastanje ongeveer 65 culinaire specialiteiten, zoals verschillende crèmes bereid van kastanjepuree en noten of andere ingrediënten. Crêpes bereid van kastanjemeel, kastanjehoning, bijvoorbeeld. Een nabijgelegen brouwerij maakt zelfs bier van de kastanjes van Ferme du Châtaigneur. Met zijn heerlijk zachte smaak is dit bier een traktaat voor een warme zomerdag.

Oude geitenstal

De gezellige ontvangstruimte met gelegenheid om producten te kopen en te proeven bevindt zich in een oude geitenstal. Verschillende foto laten zien wat de kastanje door de generaties heen betekende voor de familie Grange. ‘Onze kastanjeboerderij werd in 1840 gesticht en in 1980 begon ik als de achtste generatie’, vertelt Michel trots. Geiten zijn niet het enige vee. Ferme du Châtaigneur fokt ook schapen om het kastanjebos te onderhouden en teelt bijen voor de bestuiving. Ook houdt ze enkele varkens voor de recycling van aardappelschillen en fruitafval. Om afgevallen takken en ander hout van de kastanje te verwerken staat er een zagerij.

Broodboom

Buiten staan de kastanjebomen op een lap grond van 25 ha. De trots is een vierhonderd jaar oude kastanjeboom Daarnaast heeft de familie Grange drie ha fruitbomen. Wijzend op de voedingswaarde van de kastanje wijst Michel ook op de andere naam. ‘De kastanjeboom staat ook bekend als broodboom. Het was voor de mensen een bron van voedsel. Van de geboorte tot de dood aten ze kastanjes. Ook maakten ze meubels en gereedschappen van kastanjehout.’ De vele gluten in de kastanje maken de kastanje heel geschikt om luchtig brood e.d te bakken. Ook levert de kastanje veel energie dankzij de vele eiwitten. Per 100 gram bevat ze 180 Kcal. Haar vele suikers zijn goed voor de weerstand. Vele vezels, mineralen, ijzers verhogen nog meer de voedingswaarde. Per 100 gram bevat ze ook 25% van de dagelijkse hoeveelheid benodigde vitamine C en 10% van de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamines B en E.

AOC

In 2006 kreeg de kastanje uit de Ardèche haar eigen keurmerk AOC (Appellation Origine Controlée. Michel: ‘In de Ardèche bedraagt de jaarlijkse productie maar liefst 5500 ton. Dat is de helft van de nationale productie van geheel Frankrijk. 60% wordt vers verkocht, 40% verwerkt. In de totale boomgaard van 65 ha staan 65 variëteiten. De 19 belangrijkste soorten beslaan 75% van het oppervlak. ‘Elke vallei van noord tot zuid heeft zijn eigen variëteit. Aan de geur herken je de kwaliteit’, zegt Michel.
Regelmatige controles van het AOC richten zich op:
  • selectie oude soorten
  • superieure kwaliteit van smaak
  • optimale kwaliteit voor de gezondheid
  • gegarandeerde originaliteit

Zorgvuldig wassen

Bezoekers krijgen tijdens een rondleiding alles te weten over de kastanje. Ze zien het productieproces zoals het zorgvuldig wassen na de oogst, het drogen en het opnieuw wassen. Ook horen ze allerlei leuke weetjes, zoals over de historie. Na verdwenen te zijn aan het eind van de ijstijd kwam de kastanje dankzij de Romeinen weer in de Ardèche. Daar beleefde ze in de Middeleeuwen haar bloeitijd. De meeste boeren teelden toen kastanjes. ‘Lodewijk XIV raakte destijds verzot op het eten van kastanjes’, vertelt Michel. ‘Hij vond alleen de naam te gewoon. Daarom verhief hij haar in de ‘adelstand’ door haar marron te noemen. De kastanje voor de gewone burger behield haar naam châtaigne.’

Kastanjecrèmes

Na de rondleiding krijgen bezoekers theelepeltjes aangereikt om de verschillende kastanjecrèmes te proeven. Zoals châtaignes poires, gemaakt van kastanjepuree, peren (70gram fruit per 100 gram) en rietsuiker. Of met cognac, rum, chocolade en noten, sinaasappels en vele andere ingrediënten. Achterin de boerderij staat de keuken. ‘Geoogst vanaf medio september tot eind november smaken de kastanjes verrukkelijk door ze te grillen, bakken of koken’, legt Martine uit. ‘Gedroogde kastanjes laten zich heel goed smaken in allerlei gerechten. Door ze te malen ontstaat kastanjemeel om mee te bakken of als basis voor een saus. Eenmaal verwerkt tot puree laat ze zich goed mengen met andere meelsoorten.’

Recept

Snel pakt ze een koekenpan om enkele crêpes te bakken. Dankzij het kastanjemeel smaken ze heerlijk luchtig. Daarna verklapt ze het recept.

Voor 20 crêpes heb je nodig:
  • 250 gram kastanjemeel AOC
  • 250 gram blanke bloem
  • 3 eieren
  • 70 gram boter
  • 1 liter melk
  • een snufje zout

Meng beide meelsoorten. Voeg er een beetje melk aan toe, eieren, gesmolten boter, zout. Voeg dan in een keer de rest van de melk toe, zodat het een soepel beslag wordt. Mengen en een uurtje laten rusten. Bak de flensjes kant voor kant.

Kastanje herfstfestival

Van begin oktober tot midden november vieren de bewoners van de Ardèche het kastanjefestival.

Toerisme Ardeche
La ferme du Chataignier
© 2013 - 2024 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke kastanjes zijn gezond en welke kastanjes mag je eten?Welke kastanjes zijn gezond en welke kastanjes mag je eten?Kastanjes zijn populaire vruchten. Al vanaf jongs af aan zoeken kinderen vaak zakken vol met kastanjes. De kastanjes wor…
Zijn kastanjes gezond?Zijn kastanjes gezond?Wilde kastanjes zijn noten die je vroeger als kind wellicht hebt gespaard. Maar wist je dat juist deze noten helemaal ni…
Tamme kastanjesTamme kastanjesIn de herfst zijn in elk bos wel tamme kastanjes te vinden. Tamme kastanjes liggen onder bomen en zijn goed te verwerken…
Alles over tamme kastanjesAls je in de herfst in het bos komt heb je grote kans om tamme kastanjes te vinden. Het zoeken is niet alleen leuk, maar…
Wat is Turkse KebapWat is Turkse KebapTurkse Kebap; Ieder willekeurig eetbaar product dat zonder toevoeging van water, in een pan, kruik, schaal of ander omhu…
Vikla (55 artikelen)
Laatste update: 08-08-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.