InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bier en wijn > Wijnen uit de Ardèche

Wijnen uit de Ardèche

De Romein Plinius de Oudere schreef 2000 jaar geleden al lyrisch over de wijn uit de Ardèche. Hij prees de wijnstok als een bloem vooral om haar beschermende kwaliteiten tegen ziekten en onheil. Anno 2010 bedraagt de wijngaard meer dan 25.000 hectare. De druiven floreren in de Ardèche onder ideale omstandigheden. Dankzij de beboste heuvels van de Ardèche kennen veel wijngaarden een micro-klimaat. De zonnewarmte houdt ook ’s nachts de stokken warm dankzij de basalten bodem van vulkanische oorsprong. Het kiezel in de bodem laat gemakkelijk regenwater door.

Door de vele heuvels zijn de meeste wijngaarden te klein om echt rendabel te zijn. Ongeveer 90% van de oogst gaat naar de wijncoöperaties. In de jaren 1960 besloten enkele boeren zich toe te gaan leggen op het maken van kwaliteitswijnen. Oude hybride wijnstokken werden vervangen door edele rassen zoals Grenache, Cinsault, Syrah, Gamay, Cabernet Sauvignon en Viognier.

Coteaux de l’Ardèche

Ongeveer 70% van de productie bestaat uit de landwijn Coteaux de l’Ardèche. De wingaard bestaat uit 6.500 hectare verspreid over 82 gemeentes. De jaarlijkse productie bedraagt 300.000 hectoliter. Door haar ligging vlakbij het noorden van de Rhône bestaat er enige parallel tussen de wijnen van de Coteaux de l’Ardèche en Côteaux du Rhône. Sommige wijnen vallen dan ook onder het Appelation Controlée Cote du Rhône.

Coteaux de Vivarais

Sinds 1999 hebben de wijnen van Coteaux de Vivarais een eigen AC. Zij zijn iets fruitiger en lichter dan de AC Côte du Rhône Hun wijngaard beslaat ongeveer achthonderd hectare en ligt verspreid over 14 gemeentes. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 300.000 hectoliter.

De op lijsteen rustende wijngaard bestaat voor minimaal 40% uit Syrah en 30 % uit Grenache. De overige 30% wordt gevormd door Cinsault, Marsanne en Clairette. De witte wijnen hebben een gouden kleur en een delicaat aroma van anijszaak en vers fruit. De rosé is vooral verfrissend. De rode is zowel in aroma als in smaak licht gekruid

AC Cote du Rhône

De wijnen uit slechts vier gemeenten in de Ardèche dragen sinds 1937 het kwaliteitslabel AC Côte du Rhône. Het gaat om de plaatsen Saint-Just, Sant-Marcel, Saint Martin en Bourg Saint-Andéol. De wijngaard strekt zich uit over 1260 hectare. De jaarlijkse productie van 65.000 hectoliter wordt gemaakt door twee coöperaties en 50 particuliere kelders, waaronder Coulange in Bourg st Andéol.

In de wijngaard bloeien zowel grenache en syrah voor de rode wijn als grenache blanc,. clairette, viognier, rousanne, marsanne en bourboulenc voor de witte wijn. D witte wijnen zijn fris, fruitig en soepel. De rode goed uitgebalanceerd, delicaat, en zowel fruitige als kruidig knisperend.

Domaine Coulange

Sinds 1996 runt Christelle Coulange samen met haar vader het wijnbedrijf in Bourg st Andéol. Hij zorgt voor de 34 ha grote wijngaard en zij voor de vinificatie en de verkoop. De opbrengst per hectare bedraagt voor Cote du Rhône 45 hectoliter en voor Cote du Rhône Village 35-40 hectoliter. ‘Bij zeer warm weer ligt de productie hoger’, legt Christelle uit. Kwaliteit vindt Christelle belangrijker dan kwantiteit. Met het wijndomein Coulange gaat de droom van haar vader in vervulling om ooit nog eens zelf wijn te maken. ‘Totdat ik het bedrijf in 1999 overnam, bracht hij zijn druiven naar de coöperatie.’

Trots prijken aan de muren bij Domaine Coulanges gouden en zilveren medailles voor bijna elk wijnjaar. De rode wijnen van de Côte du Rhône, met de cuvée Mistral, zijn zeer fruitig en soepel. De Côte du Rhône Villages is iets kruidiger en eleganter.
Of 2010 ook zo’n succes wordt? Christelle: ‘Dat valt nog te bezien. Het was extreem koud en er viel zeer veel regen. Maar in eerdere jaren wisten we ook dan zelfs een goede wijn te maken. Dus….’

Chatus

Na vijftien jaar moeizame arbeid herstelde de coöperatie de inheemse druif Chatus. Deze rode krachtige en karaktervolle wijn is genoemd naar een klein gouden muntstuk uit de Romeinse tijd. In die tijd werd ze voor het eerst gedronken onder de naam Carbunicam. Pas later kreeg ze haar naam Çhatus. Tot de 19e eeuw was ze de belangrijkste druif aan de oevers van de Vivarais. In 1880 echter viel ze in diskrediet, toen de phylloxera haar wijngaard verwoestte. Alleen de boeren uit Vernon maakten nog Chatus. Nu nog bloeien op hun terrassen honderdjarige wijnstokken. Zoals ze daar zeggen: ‘Voor het schenken van een goede wijn, moet er Chatus onder de kurk zitten.’ Het aroma van de Chatus vallen gekonfijte vruchten te ontdekken, zoals vijgen en pruimen. Ook heeft het accenten van vanille en kaneel. De body is rijk aan tannine en krachtig. Het is een mooie bewaarwijn.

Lees verder

© 2010 - 2019 Vikla, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieThorennc en st. Clair: culinaire plekjes in de Ardèche VerteIn de Ardèche Verte is het leven goed. Veel plaatsjes zijn nog niet zo ontdekt door het toerisme. Vaak worden ze alleen…
Kastanje: nationaal symbool van de ArdècheKastanje: nationaal symbool van de ArdècheEen bast vol stekels, een bruin velletje en een witte kern bestaand uit een of twee vruchten, Dat is de kastanje, het na…
Les Gorges de l'ArdècheTussen Vallon Pont d'Arc en Saint Martin d'Ardèche loopt een indrukwekkende kloof langs de rivier de Ardèche. Deze kloof…
Vallon Pont d’Arc en omstrekenHeb je reisplannen, maar weet je niet waar naartoe? Dan word je hier warm gemaakt voor het zuiden van de Ardèche. Er is…

Reageer op het artikel "Wijnen uit de Ardèche"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vikla
Laatste update: 18-06-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Special: Ardeche
Schrijf mee!