Zelf wijn maken

Zelf wijn maken klinkt ingewikkelder dan dat het eigenlijk is. Maar om zelf wijn te maken komt er wel geduld bij kijken. Gemiddeld duurt het een half jaar voordat de wijn op dronk is en in de flessen gedaan kan worden. Het proces er tussen is toch zeer interessant. Het begint al met het bepalen van welke wijn u wilt maken. U kunt van bijna alle eetbare dingen wijn maken. Ik zelf maak bijvoorbeeld wijn van rozenbottels of van appels.

Hoe te beginnen

Het is belangrijk dat u de juiste apparatuur heeft om wijn te kunnen maken. Tegenwoordig kunt u voor ongeveer € 22,50 een starterspakket krijgen, dus dat valt reuze mee voor een hobby. Wat ik zelf heb gedaan is een boekje kopen met recepten, maar u kunt tegenwoordig gemakkelijk recepten vinden op internet. Erg belangrijk is dat u werkruimte schoon is en de gebruiksvoorwerpen die u in het proces gebruikt ook erg schoon zijn. Als dit niet het geval is kan u wijn azijn worden, en dat is niet wat u voor ogen hebt. U heeft inmiddels natuurlijk het product geplukt of gekocht waar u de wijn van wil maken. Dan gaan we nu beginnen met wijn maken. u heeft bijvoorbeeld bramen geplukt in uw plaatselijke bos, thuis gekomen doet u ze in de wasbak om de bramen schoon te maken van vuil en ongedierte. Als ze eenmaal schoon zijn dan pakt u een emmer die eerst goed is schoongemaakt en een schone theedoek waar u de bramen in doet. Vervolgens draait uw de theedoek in het rond zodat het sap van de bramen er uit komt, u kunt ook gewoon de bramen in de emmer doen en dan persen met een stuk hout of iets anders. Vervolgens moet er nog wijn van gemaakt worden. In het recept staat precies hoeveel suiker, sulfiet en citroensap er toegevoegd moet worden. met dit hele proces bent u toch een paar uur mee bezig, met het plukken van de bramen tot het verwerken van de bramen tot sap. Het duurt nog een half jaar voordat u wijn drinkbaar is. Maar u bent nog niet helemaal klaar want u moet er toch nog elke week voor zorgen dat er geroerd wordt zodat de suiker en de gist zich goed mengt met de zuurstof. Ik zal nu wat uitgebreider ingaan op het hele proces.

Sap winnen

De manier waarop u sap maakt van vruchten hangt af van de soort vruchten die gebruikt en van de apparatuur die u in huis heeft.
  • Stoomextractor
Deze bestaat uit een onderpan met water, een sapopvanger en een groot vergiet waar vruchten in gaan. door de stoom barsten de cellen en door de hitte wordt het sap gepasteuriseerd. Dit is vooral geschikt voor zacht fruit zoals de bramen en andere bessen.
  • Pulpgisting
Vooral als u rode wijn wilt maken dan moet uw de pulp(het velletje van de vrucht) mee laten gisten. kneust de vruchten, giet er kokend water over heen en laat het afkoelen tot ongeveer 25 graden. Daarna voegt u er pecto-enzymen en gist aan toe. u laat het in de emmer afgedekt staan. Roer drie maal per dag het geheel door, totdat er genoeg kleur is afgestaan aan het water en sap. U dekt de emmer af zodat u voorkomt dat er fruit vliegen bij komen, want die zorgen er voor dat de wijn zich tot azijn gaat ontwikkelen.
  • Koken
Kook alleen als het moet. veel aromatische stoffen gaan daardoor verloren. banaan, pastinaak, groente, wortels, blad, lijsterbes, vlierbes en appel kunt u koken. Zo zijn er nog meer technieken maar die noem ik hier eerst nog niet op.

Het gistingsproces

Gebruik een goede gist. Als u hygiënisch werkt kunt u de gist kolonie zuiver houden en met de ene wijn de andere aan het gisten brengen. Ik wil niet te ver uitweiden over dit proces omdat dat nu nog niet erg belangrijk is. Ik zal hier later een keer verder over vertellen.

Het bottelen

Het bottelen of de wijn in flessen doen is niet erg moeilijk. Verzamel gewoon lege wijnflessen en vraag aan vrienden en familie om lege wijnflessen. Zorg voordat u de wijnflessen vult wel eerst goed steriliseerd zodat er geen vuiligheid inzit. De wijn moet namelijk een lange tijd in de fles blijven, en u wilt niet dat na al uw werk de wijn alsnog kapot gaat. U kunt de etiketten van de wijnfles afweken door ze in warm water te leggen. Zodra u de wijn in de fles heeft doet u de kurk erop. Zorg er voor dat u altijd schone, niet gebruikte kurken gebruikt, die kunt u gewoon kopen bij van rein of een andere soortgelijke winkel. Nu kunt u als u dat leuk vind ook nog etiketten kopen en die op de computer bewerken tot uw eigen etiket.

Bewaren

Als de wijn is gebotteld komt er een rijpingsperiode op de fles. Echt een tijd hiervoor is er niet maar wacht in ieder geval twee maanden met het proeven, want de wijn is dan aan het herstellen van het bottelen. Zware wijnen kunt u over het algemeen langer bewaren dan wijnen met weinig alcohol.

Eindwoord

Ik hoop dat ik u door dit artikel warm heb kunnen maken voor het wijn maken en dat u nog erg veel plezier aan uw wijn beleeft.
© 2009 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijn recepten om nu te makenWijn recepten om nu te makenEr zijn wijn recepten die je niet het hele jaar door kunt maken, maar er zijn ook wijn recepten die je wel het hele jaar…
Makkelijke Wijn receptenIk wil in dit artikel graag wat wijnrecepten beschrijven voor de mensen die warm zijn gelopen voor het wijn maken. Dit z…
Cider en vruchtenwijn makenIn een verre opslagplaats van oude boeken, kruidenpreparaten, foto's, eindwerken en verslagen van mijn eerste herboriste…
Verfrissende sangria makenOp een zomerse dag smaakt niets zo lekker als een heerlijke sangria. Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat tips ka…
Bronnen en referenties
  • http://www.wijnentotaal.nl
Reacties

Bert van Eijk, 02-11-2009
Hallo, Mijn zwager gebruikt gist uit een zakje en dat is 5 jaar oud. Werkt nog prima. Ik gebruik gist uit een potje en dat is na ca. 7 tot 9 maanden niet meer werkzaam. In koelkast bewaard uiteraard. Is verpakte gist in zakjes zoveel langer houdbaar? Reactie infoteur, 03-11-2009
Als de verpakking gesloten is en nog niet open is geweest dan is die erg lang houdbaar. de gist in een potje is ongeveer 7 tot 9 maanden houdbaar, dus dat is niet zo vreemd van jou gist.

TEST VOOR GIST

TEST VOOR WERKZAAMHEID VAN VERSE GIST

Doe ongeveer 20 gram gist (twee theelepeltjes) en 20 gram suiker in een kopje dat voor de helft gevuld is met warm water en roer dit door elkaar.
Zet het kopje in de gootsteen en als na 15 tot 30 minuten deze massa over het kopje stroomt is het gist nog goed, werkt het gist wat minder dan iets meer gist gebruiken bij het bakken.
Uw droge gist altijd goed afgesloten in een bakje of potje in de koelkast bewaren en zorgen
dat het gist nooit in aanraking komt met zout
(dit is als water en vuur voor elkaar en het liefst een ander lepeltje gebruiken).
Bron: http://www.wijnentotaal.nl

Harry Hoogeveen, 29-09-2009
Hallo, graag zou ik wijn willen maken van witte druiven. Kan ik hiervoor het zelfde recept gebruiken als voor blauwe druiven of op dezelfde manier bereiden als de blauwe druif? En hoeveel kilo druiven moet ik minimaal hebben? Reactie infoteur, 30-09-2009
Hallo Harry,
je kunt het zelfde recept voor rode druiven gebruiken voor witte druiven. je kunt van rode druiven ook witte wijn maken, maar dan moet je de schil van de rode druif niet mee laten gisten, dit is het verschil. en om 1 fles wijn te kunnen maken is de vuistregel dat je ongeveer 1 kilo druiven gebruikt.
heel veel succes met het maken van de wijn, en laat het je goed smaken.
met vriendelijke groeten,
ray14125

Ray14125 (60 artikelen)
Laatste update: 25-04-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.