© 2009 - 2025 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
- http://www.wijnentotaal.nl
Reacties
Bert van Eijk, 02-11-2009
Hallo, Mijn zwager gebruikt gist uit een zakje en dat is 5 jaar oud. Werkt nog prima. Ik gebruik gist uit een potje en dat is na ca. 7 tot 9 maanden niet meer werkzaam. In koelkast bewaard uiteraard. Is verpakte gist in zakjes zoveel langer houdbaar?Reactie infoteur, 03-11-2009
Als de verpakking gesloten is en nog niet open is geweest dan is die erg lang houdbaar. de gist in een potje is ongeveer 7 tot 9 maanden houdbaar, dus dat is niet zo vreemd van jou gist.
TEST VOOR GIST
TEST VOOR WERKZAAMHEID VAN VERSE GIST
Doe ongeveer 20 gram gist (twee theelepeltjes) en 20 gram suiker in een kopje dat voor de helft gevuld is met warm water en roer dit door elkaar.
Zet het kopje in de gootsteen en als na 15 tot 30 minuten deze massa over het kopje stroomt is het gist nog goed, werkt het gist wat minder dan iets meer gist gebruiken bij het bakken.
Uw droge gist altijd goed afgesloten in een bakje of potje in de koelkast bewaren en zorgen
dat het gist nooit in aanraking komt met zout
(dit is als water en vuur voor elkaar en het liefst een ander lepeltje gebruiken).
Bron: http://www.wijnentotaal.nl
Hallo, Mijn zwager gebruikt gist uit een zakje en dat is 5 jaar oud. Werkt nog prima. Ik gebruik gist uit een potje en dat is na ca. 7 tot 9 maanden niet meer werkzaam. In koelkast bewaard uiteraard. Is verpakte gist in zakjes zoveel langer houdbaar?Reactie infoteur, 03-11-2009
Als de verpakking gesloten is en nog niet open is geweest dan is die erg lang houdbaar. de gist in een potje is ongeveer 7 tot 9 maanden houdbaar, dus dat is niet zo vreemd van jou gist.
TEST VOOR GIST
TEST VOOR WERKZAAMHEID VAN VERSE GIST
Doe ongeveer 20 gram gist (twee theelepeltjes) en 20 gram suiker in een kopje dat voor de helft gevuld is met warm water en roer dit door elkaar.
Zet het kopje in de gootsteen en als na 15 tot 30 minuten deze massa over het kopje stroomt is het gist nog goed, werkt het gist wat minder dan iets meer gist gebruiken bij het bakken.
Uw droge gist altijd goed afgesloten in een bakje of potje in de koelkast bewaren en zorgen
dat het gist nooit in aanraking komt met zout
(dit is als water en vuur voor elkaar en het liefst een ander lepeltje gebruiken).
Bron: http://www.wijnentotaal.nl
Harry Hoogeveen, 29-09-2009
Hallo, graag zou ik wijn willen maken van witte druiven. Kan ik hiervoor het zelfde recept gebruiken als voor blauwe druiven of op dezelfde manier bereiden als de blauwe druif? En hoeveel kilo druiven moet ik minimaal hebben?Reactie infoteur, 30-09-2009
Hallo Harry,
je kunt het zelfde recept voor rode druiven gebruiken voor witte druiven. je kunt van rode druiven ook witte wijn maken, maar dan moet je de schil van de rode druif niet mee laten gisten, dit is het verschil. en om 1 fles wijn te kunnen maken is de vuistregel dat je ongeveer 1 kilo druiven gebruikt.
heel veel succes met het maken van de wijn, en laat het je goed smaken.
met vriendelijke groeten,
ray14125
Hallo, graag zou ik wijn willen maken van witte druiven. Kan ik hiervoor het zelfde recept gebruiken als voor blauwe druiven of op dezelfde manier bereiden als de blauwe druif? En hoeveel kilo druiven moet ik minimaal hebben?Reactie infoteur, 30-09-2009
Hallo Harry,
je kunt het zelfde recept voor rode druiven gebruiken voor witte druiven. je kunt van rode druiven ook witte wijn maken, maar dan moet je de schil van de rode druif niet mee laten gisten, dit is het verschil. en om 1 fles wijn te kunnen maken is de vuistregel dat je ongeveer 1 kilo druiven gebruikt.
heel veel succes met het maken van de wijn, en laat het je goed smaken.
met vriendelijke groeten,
ray14125