Zelf vlierbier maken
Zelf je eigen vlierbier maken is leuk! Met huis-tuin en keukenmateriaal kun je heel makkelijk en vooral goedkoop je eigen bier maken gebaseerd op vlierbloesem. Op een warme zomerdag wil je niets liever dan genieten van een heerlijk biertje in de zon. Nóg leuker is om het zelf te maken en het af te stellen op je eigen smaak! Wil je weten hoe je dit licht-alcoholische drankje zelf kunt maken? Lees dan verder..
Vlierbloesem
De gewone vlier (
Sambucus Nigra) is een plant die afkomstig is uit de muskuskruidfamilie, de plant bloeit van mei tot juli, de plant wordt bestoven door insecten. Uit het bestoven bloesem komen bessen, vlierbessen. Deze zijn rijp in de maanden september en oktober. De plant verspreid zich door de zaden die in de bessen zitten, ook spreeuwen zijn er dol op. Met vlierbloesem kun je veel leuke dingen doen, van siroop tot wijn alles kan! Ook kun je van vlierbloesem bier maken, vlierbier genaamd.
Voorbereiding & plukken
In het voorjaar, rond het einde van mei kan de vlierbloesem het beste geplukt worden, als de bloemen net zijn geopend. Als de vlierbloesem niet in je eigen tuin groeit, vindt je de bloesem vaak ook in de omgeving van bijvoorbeeld sportvelden of in het stadspark. Vlierbloesem is wel gewild, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Pluk vervolgens de bloemen, dit gaat het makkelijkste met een (kinder)schaar waarmee je de bloemen van de stengels scheidt.
Let wel:De oudere bloemen die een meer romige kleur hebben moeten vermeden worden, er moet bij het plukken echt worden gekozen voor de frisse witte bloemen.Aan de bloemen met een romige kleur komen namelijk bessen aan en hiervan kun je wijn maken of de bessen serveren over een dessert. Ook kun je de bessen pletten en verwerken tot een overheerlijke vlierbessensiroop.
Benodigdheden
- 30 witte vlierbloesemkoppen
- 2 kilo suiker
- 10 citroenen
- 4 eetlepels witte wijnazijn
- 1 zakje champagnegist (verkrijgbaar bij de betere wijnhandel of online brouwshops)
- ongeveer 16 liter van gebotteld water (of leidingwater, afhankelijk van de kwaliteit van het kraanwater)
- een kunststof vat van 20 liter met een waterslot
- ontsmettingsmiddel
Werkwijze
Met dit stappenplan kun je overheerlijk vlierbier maken, volg het wel nauwkeurig want een ongeluk zijn immers in een klein hoekje!
- Desinfecteer alle apperatuur en spoel deze goed na met kraanwater
- Kook 4 liter (kraan)water en los de suiker hierin op
- Giet het suikerwater over naar het kunststof (brouw)vat en vul deze bij met kraanwater tot er in het vat ongeveer 16 liter zit
- Voeg de 30 vlierbloesemkoppen toe aan het vat
- Pers de citroenen uit en gooi het sap én de schil in het vat
- Voeg de 4 eetlepels witte wijnazijn toe
- Voeg het zakje champagnegist toe (als de 16 liter is afgekoeld tot maximaal 25 graden)
- Roer het mengsel goed door en wacht ongeveer twee weken
Zeef na ongeveer twee weken wachten het mengsel door een kaas- of theedoek. Ontsmet daarna de flessen waarin je het bier in wil gaan gieten. Het is gemakkelijk om plastic 1,5 liter PET-flessen te gebruiken, deze kunnen namelijk niet ontploffen als de druk in de fles te hoog wordt. In het uiterste geval kunnen de flessen gaan zwellen (door de druk van de gist), dit los je makkelijk op door de dop er af te draaien en laat de druk uit om hem vervolgens weer dicht te draaien. Controleer de eerste maand elke week de flessen op drukverschijnselen, anders krijg je een grote rotzooi.
In het vlierbier zit nu alcohol, dit is ongeveer 4% maar dat kan variëren (door de temperatuur tijdens de vergisting). Het beste kun je het bier koud zetten in de koelkast en serveren in een bevroren glas, eventueel kun je dit aanzoeten met een beetje suiker of citroensap. Dit komt de smaak zeer ten goede, wacht alleen niet te lang met het uitschenken; vlierbier is een natuurproduct en kan bederven!
Succes met het maken van je eigen vlierbier, proost!