Zelf vlierbier maken

Zelf vlierbier maken Zelf je eigen vlierbier maken is leuk! Met huis-tuin en keukenmateriaal kun je heel makkelijk en vooral goedkoop je eigen bier maken gebaseerd op vlierbloesem. Op een warme zomerdag wil je niets liever dan genieten van een heerlijk biertje in de zon. Nóg leuker is om het zelf te maken en het af te stellen op je eigen smaak! Wil je weten hoe je dit licht-alcoholische drankje zelf kunt maken? Lees dan verder..

Vlierbloesem

De gewone vlier (Sambucus Nigra) is een plant die afkomstig is uit de muskuskruidfamilie, de plant bloeit van mei tot juli, de plant wordt bestoven door insecten. Uit het bestoven bloesem komen bessen, vlierbessen. Deze zijn rijp in de maanden september en oktober. De plant verspreid zich door de zaden die in de bessen zitten, ook spreeuwen zijn er dol op. Met vlierbloesem kun je veel leuke dingen doen, van siroop tot wijn alles kan! Ook kun je van vlierbloesem bier maken, vlierbier genaamd.

Voorbereiding & plukken

In het voorjaar, rond het einde van mei kan de vlierbloesem het beste geplukt worden, als de bloemen net zijn geopend. Als de vlierbloesem niet in je eigen tuin groeit, vindt je de bloesem vaak ook in de omgeving van bijvoorbeeld sportvelden of in het stadspark. Vlierbloesem is wel gewild, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Pluk vervolgens de bloemen, dit gaat het makkelijkste met een (kinder)schaar waarmee je de bloemen van de stengels scheidt.

Let wel:De oudere bloemen die een meer romige kleur hebben moeten vermeden worden, er moet bij het plukken echt worden gekozen voor de frisse witte bloemen.Aan de bloemen met een romige kleur komen namelijk bessen aan en hiervan kun je wijn maken of de bessen serveren over een dessert. Ook kun je de bessen pletten en verwerken tot een overheerlijke vlierbessensiroop.

Benodigdheden

  • 30 witte vlierbloesemkoppen
  • 2 kilo suiker
  • 10 citroenen
  • 4 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 zakje champagnegist (verkrijgbaar bij de betere wijnhandel of online brouwshops)
  • ongeveer 16 liter van gebotteld water (of leidingwater, afhankelijk van de kwaliteit van het kraanwater)
  • een kunststof vat van 20 liter met een waterslot
  • ontsmettingsmiddel

Werkwijze

Met dit stappenplan kun je overheerlijk vlierbier maken, volg het wel nauwkeurig want een ongeluk zijn immers in een klein hoekje!

  1. Desinfecteer alle apperatuur en spoel deze goed na met kraanwater
  2. Kook 4 liter (kraan)water en los de suiker hierin op
  3. Giet het suikerwater over naar het kunststof (brouw)vat en vul deze bij met kraanwater tot er in het vat ongeveer 16 liter zit
  4. Voeg de 30 vlierbloesemkoppen toe aan het vat
  5. Pers de citroenen uit en gooi het sap én de schil in het vat
  6. Voeg de 4 eetlepels witte wijnazijn toe
  7. Voeg het zakje champagnegist toe (als de 16 liter is afgekoeld tot maximaal 25 graden)
  8. Roer het mengsel goed door en wacht ongeveer twee weken

Zeef na ongeveer twee weken wachten het mengsel door een kaas- of theedoek. Ontsmet daarna de flessen waarin je het bier in wil gaan gieten. Het is gemakkelijk om plastic 1,5 liter PET-flessen te gebruiken, deze kunnen namelijk niet ontploffen als de druk in de fles te hoog wordt. In het uiterste geval kunnen de flessen gaan zwellen (door de druk van de gist), dit los je makkelijk op door de dop er af te draaien en laat de druk uit om hem vervolgens weer dicht te draaien. Controleer de eerste maand elke week de flessen op drukverschijnselen, anders krijg je een grote rotzooi.

In het vlierbier zit nu alcohol, dit is ongeveer 4% maar dat kan variëren (door de temperatuur tijdens de vergisting). Het beste kun je het bier koud zetten in de koelkast en serveren in een bevroren glas, eventueel kun je dit aanzoeten met een beetje suiker of citroensap. Dit komt de smaak zeer ten goede, wacht alleen niet te lang met het uitschenken; vlierbier is een natuurproduct en kan bederven!

Succes met het maken van je eigen vlierbier, proost!
© 2014 - 2025 Koploper, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf jam en siroop van eetbare planten makenZelf jam en siroop van eetbare planten makenRecepten voor jam en siroop van eetbare planten: Vlierbloesem en –bessen, Kerspruimen, Gele Kornoelje en Kweepeer. Zelf…
De geneeskracht van vlierbessenDe geneeskracht van vlierbessenVlierbessen groeien uiteraard aan de overbekende vlierbessenstruik die je her en der in Nederland ziet groeien. Hij is h…
Vlierbessensiroop in de strijd tegen verkoudheid en griepVlierbessensiroop in de strijd tegen verkoudheid en griepIn het najaar en met het komen van kou en regen komen ook de verkoudheden, virussen en de griep weer bij velen van ons t…
Kruiden tegen griep en keelpijnKruiden tegen griep en keelpijnFytotherapie, genezen met kruiden, wordt al sinds mensengeheugenis toegepast. Geneeskrachtige kruiden kunnen helpen kwaa…

Bier voor vrouwenBier voor vrouwenBierbrouwerijen richten zich steeds meer op vrouwen. Ze brengen interesante nieuwe biertjes, zoals Radler en Fruitbier o…
Je eigen wijn makenJe eigen wijn makenNiets voelt zo voldaan en authentiek als het maken van je eerste batch van wijn van verse druiven. Er is geen betere tij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Makamuki0, Pixabay
  • Persoonlijke ervaring
Koploper (10 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.