Wat je moet weten over wijn

Leren drinken
Veel mensen drinken wijn, maar zomaar een wijntje drinken is wat anders dan genieten van een goed glas wijn. Weten welke wijnen bij je smaak passen en wat je kunt combineren met bepaalde gerechten. Eigenlijk zijn er een aantal basisregels en als je die kent kom je een heel eind.Negeer mooie etiketten
Eigenlijk zo vanzelfsprekend, maar toch niet voor iedereen. Dit wijzen verschillende onderzoeken uit 2008 en 2012 uit. Het etiket heeft bij menigeen wel degelijk invloed om een wijn wel of niet te kopen. Een mooi etiket kan wijn beter doen laten verkopen, terwijl het helemaal niets met de inhoud te maken heeft. Als je het nog niet weet, laat je bij de slijterij adviseren of volg de aanwijzingen in de supermarkt. Beter en vooral leuk is het enig moment zelf te weten.
Uitproberen
Hoewel het meestal niet kan, is uitproberen de beste manier om te komen tot de wijn die jij lekker vindt. De wijnproeverij kan wel helpen om je een beeld te vormen welke wijn bij je past, waar je voorkeur qua smaak ligt etc. Bij een wijnproverij zijn wel wat regels, te weten:
- Als je deelneemt aan een wijnproeverij, neem er dan de tijd voor en verdiep je serieus.
- Begin met het bekijken van de wijn in het glas, de kleur kan veelzeggend zijn. Laat ook de wijn “walsen” (is dansen) in je glas.
- Neem de tijd om de geur tot je door te laten dringen. Probeer te achterhalen wat je écht ruikt. Dit gaat verder dan het ruiken van fruit.
- Probeer verschillende wijnen en ervaar waar je voorkeur naar uit gaat. Bij een goede wijnproeverij staan er neutraliserende hapjes. Anders komt er enig moment geen nieuwe smaak meer binnen.
Wel of niet decanteren
Decanteren is het overschenken van een fles wijn in een karaf en dit om van het bezinksel onderin de fles af te komen. Maar aangezien de meeste wijnen geen bezinksel meer hebben, is dat niet meer strikt noodzakelijk. Wel is het zinvol om de wijn die gedronken gaat worden, in contact te laten komen met zuurstof en daar is decanteren weer wel handig voor. Bovendien staat een mooie karaf wel fraai op tafel.
Wijn is de bloem in het knoopsgat van de beschaving. (J.W.F. Werumeus Buning)
Is duur beter?Dit is ten dele waar. De grote wijnhuizen die populair zijn, kunnen een hogere prijs vragen. Dat is nu eenmaal de markwerking. Maar ook de grote wijnhuizen hebben een tweede en derde laag die bijna net zo goed is. Meestal is het alleen iets jonger en iets minder geconcentreerd, maar absoluut goede wijn. Voor een heel goede fles wijn zou je in een restaurant normaal zo’n € 40 / € 45 moeten betalen. De populaire wijnhuizen hebben regelmatig een hogere prijs, maar een goed restaurant heeft vanaf € 20 vaak prima wijnen en soms gebruiken ze een bepaalde wijn die ze ook als huiswijn serveren. Realiseer je wel dat menig restaurateur zijn geld echt verdient met de drank die jij bij de maaltijd drinkt. Maar een goed glas wijn kan de maaltijd nog lekkerder maken, dus dan kan iets minder uit eten/drinken maar wel in een beter restaurant, soms de beste keuze zijn.
Kurk of een draaidop?
Kurk laat wat lucht toe en dat kan de wijn ietwat doen oxideren. Maar de meeste wijnen worden gemaakt om snel te kunnen consumeren en aangezien we graag jonge wijnen drinken is de draaidop ideaal. De draaidop is het “goedkope” karakter al lang voorbij. Toch zijn er nog genoeg mensen die zweren bij kurk. Gelukkig worden zowel kurk als draaidop veelvuldig gebruikt en kan je altijd kiezen.