Tips bij het kopen van een keramische oven
Een keramische oven kopen is een grote stap en er komt veel bij kijken. Waar moet je nu op letten tijdens de aankoop? Een artikel met tips over de aankoop van een keramische oven
Wanneer een keramische oven kopen?
Een besluit tot aankoop van een keramische oven gaat niet over één nacht ijs. Er komt veel bij kijken en de vraag is of het echt de moeite waard is. Ben je een gevorderde keramist en kun je het werk goed kwijt en maak je regelmatig werkstukken? Dan kun je bij jezelf te rade gaan of de aanschaf van een oven de moeite waard is. Als je regelmatig werkstukken maakt en de smaak te pakken hebt, dan kan aanschaf van een oven worden verkozen boven het stoken bij anderen. Een nieuwe oven kan flink wat geld kosten, maar het brengen van werkstukken bij anderen, het ophalen en betalen kunnen je doen over laten gaan tot aanschaf van een nieuwe oven.
Nieuw of tweedehands?
De meeste ovens zijn erg duurzaam en gaan daarom ook jarenlang mee. Een tweedehands oven kan daarom ook nog jaren mee gaan. Een tweedehands oven is een mooie mogelijkheid om te kijken of je productief blijft en of het bevalt. Tweedehands ovens zijn te vinden op sites zoals marktplaats, in keramiekmagazines en bij ovenbouwers en/of handelaars. Het nadeel van een tweedehands oven is dat je er geen fabrieksgarantie op hebt zitten. Ook zijn tweedehands ovens meestal niet voorzien van een computer, maar zal er nog gestookt moeten worden met cones.
Welk formaat?
Bedenk wat voor werken je in de toekomst wilt gaan maken en of je productief zult blijven. Een grote fout die gemaakt wordt, is dat de oven te klein wordt gekocht. Welke kant wil je op met je werk? Wil je grote schalen maken? Dan heb je een brede oven nodig. Wil je grote menselijke figuren maken? Dan heb je een diepe oven nodig. Bedenk goed in welke richting je wilt gaan met je toekomstige werk en koop daar een oven op.
Lichtnet of krachtstroom?
Een lichtnet oven geeft het meeste gemak bij de aansluiting. De oven kan simpelweg in elk stopcontact worden gestoken en werkt op het lichtnet. Het nadeel van deze ovens is dat ze erg weinig vermogen hebben en klein zijn. Als je grote werkstukken maakt en in de toekomst daar verder mee wilt, dan heb je toch een krachtstroom oven nodig. Voordat de oven wordt aangeschaft dien je krachtstroom te installeren. Dit kan door de energieleverancier of een elektricien uit de buurt. Die laatste is meestal veel goedkoper, maar let wel op een goede afwerking. Krachtstroom geeft veel meer vermogen en dat maakt dat er grotere ovens op aangesloten kunnen worden.
Bovenlader of deuroven?
De keuze voor een bovenlader of deuroven hangt van jezelf af. Wil je het gemak van het op eigen hoogte werk in de oven zetten, dan kun je kiezen voor een deuroven. De laatste jaren worden bovenladers steeds populairder en die zijn vanaf de bovenkant beter in te delen. Ook kan een deuroven problemen op langere termijn ondervinden door de sluiting van de deur. De deur hangt aan de oven en kan daardoor van zijn plek raken en niet voldoende meersluiten. De deksel van de bovenlader valt op de oven en sluit daarom meestal goed aan.
Waar zet je de oven neer?
De oven moet op een goed ventilerende plaats staan en nooit op een plaats waar mensen leven. Met name tijdens het stoken van glazuren kunnen giftige dampen ontstaan en daarom wordt aangeraden om de oven op een plek te zetten die goed te ventileren is. Een stevige ondergrond is ook aan te raden.
Welke merken zijn er?
Er zijn een aantal bekende en minder bekende ovenbouwers. In Nederland worden veel ovens van Duitse makelij verkocht. Ook Amerikaanse ovens zijn te verkrijgen in Nederland. Meestal kunnen de verkopers voldoende informatie verstrekken over de mogelijkheden. De volgende ovenleveranciers bestaan er:
- Rohde; Duitse ovenbouwer, verkoop van diverse bovenladers en deurladers en veel formaten
- Nabertherm; Duitse ovenbouwer, verkoop van diverse ovens en ruime keuze in modellen
- Skutt; Amerikaanse ovenbouwer, in Nederland worden voornamelijk de bovenladers verkocht
Tips bij aankoop
Denk goed na voordat je beslist. Vraag offertes aan als je een nieuwe oven koopt van verschillende ovens in dezelfde categorie. Bekijk de ovens, waar mogelijk is, in de showroom en vraag naar ervaringen. Zet alle voor- en nadelen van verschillende ovens op een rijtje en pak niet meteen de goedkoopste. Als de inhoud dermate groter is voor een paar honderd euro extra, dan is dat zeker te overwegen. Vraag ook offertes voor het aanleggen van krachtstroom. Door al deze aanvragen voorkom je dat het meer geld gaat kosten dan je had begroot.
Lees verder