Kookt een elektrische of een inductiekookplaat beter?
Waar vroeger bijna iedereen op gas kookte, is er tegenwoordig een grote verscheidenheid aan verschillende kookplaten beschikbaar. Naast gas zijn de meeste gebruikte manieren om te koken elektrisch en via inductie. Elektrische kookplaten en inductiekookplaten werken beide op elektriciteit, maar werken volgens een verschillend principe. De grote vraag is dan, kookt elektrisch beter of is het beter om op inductie te koken?
Welke kookplaten zijn er?
Binnenshuis koken begon met een vuur waarboven een pan werd gehangen. Dit werd vervangen door het koken op een kachel of later het gasfornuis. Hoewel koken op gas nog steeds populair is en sommigen erbij zweren, worden de meeste nieuwe woningen voorzien van elektrische of inductiekookplaten. Hoe werken deze kookplaten en wat zijn de voor- en nadelen van de elektrische- en de inductiekookplaat?
De werking van elektrische kookplaten
Elektrische kookplaten zijn beschikbaar in verschillende varianten die volgens hetzelfde principe werken. De elektrische kookplaat wordt verwarmd door elektriciteit direct om te zetten in warmte op de kookplaat. Dit kan door middel van een spiraal of door middel van bijvoorbeeld halogeen. Elektrische kookplaten die op halogeen werken zijn duurder, gaan sneller kapot en koelen langzamer af. Ze worden echter wel sneller warm. Elektrische kookplaten die met het spiraalprincipe werken zijn gangbaarder.
Elektrische kookplaten zijn verkrijgbaar in twee verschillende afwerkingen; een metalen en een keramiek afwerking. De meest gangbare hiervan is de keramiek afwerking. Dit is ook vanwege de nadelen van de metalen afwerking; door de grote hitte die een elektrische kookplaat kan produceren is een metalen kookplaat zeer moeilijk schoon te maken. Etensresten kunnen daar snel op inbranden. Een kookplaat van keramiek is hierbij vaak beter schoon te maken.
Voordelen van elektrisch koken
Elektrisch koken heeft ten opzichte van het koken op gas enkele in het oog springende voor- en nadelen. De voordelen van het elektrisch koken zijn:
- Een elektrische kookplaat is snel warm
- Een elektrische kookplaat van keramiek is goed schoon te maken
- Een elektrische kookplaat kost minder in gebruik dan gas
Nadelen zijn:
- Een elektrische kookplaat koelt langzaam af
- Niet alle pannen zijn geschikt voor elektrisch koken
- Relatief onveilig (blijft lang heet)
- Er is een aparte groep in de meterkast nodig voor de kookplaat
Koken op een inductiekookplaat
Hoewel inductiekookplaten lange tijd minder gangbaar waren dan elektrische kookplaten, is inductie geen nieuwe techniek voor het verwarmen van voeding. Al in 1907 werd er patent aangevraagd op het koken middels inductie. Het duurde echter tot 1970 voordat er echt gebruik gemaakt ging worden van het koken op inductie. De populariteit van koken op inductie is echter van een meer recente datum, rond de jaren negentig en 2000 werd koken op inductie pas echt populair.
De werking van inductiekookplaten
Inductiekookplaten werken volgens het principe van inductie. Hiervoor wordt een spoel gebruikt die een elektromagnetisch veld creëert van tussen de 25 en 100 kilohertz. Dit veld is niet warm, echter wisselt het veld snel tussen Noord- en Zuidpool. Een magnetiseerbaar object dat zich in dat veld bevindt, wordt daardoor snel warm aangezien het als weerstand fungeert. Dit betekent concreet dat de bodem van een pan die van magnetiseerbaar materiaal is gemaakt warm wordt bij het plaatsen op een inductiekookplaat die aan staat. Voor het koken op inductie zijn dus wel speciale pannen nodig; in feite zijn alleen pannen geschikt waar een magneet tegen gehouden kan worden.
De voordelen van het koken op inductie zijn:
- De pan wordt snel warm
- Er gaat geen warmte verloren; het heeft een hoog rendement
- De kookplaat zelf wordt niet warm, dus veiliger
- Het is goedkoop in verbruik
- De kookplaat is goed schoon te houden
De nadelen van het koken op inductie zijn:
- Kwaliteitsinductieplaten zijn vaak duurder
- Niet alle pannen kunnen gebruikt worden op inductiekookplaten
- Er is een extra groep in de meterkast voor nodig
- In sommige gevallen kan een pacemaker of hoortoestel ontregeld worden door het elektromagnetische veld
Conclusie
Hoewel inductiekookplaten in aanschaf duurder zijn dan elektrische kookplaten en niet alle pannen geschikt zijn voor het koken op inductie, is een inductiekookplaat op de lange termijn goedkoper dan elektrisch koken. Het verbruik van een inductiekookplaat ligt dusdanig veel lager dat de terugverdienperiode relatief kort is; een elektrische kookplaat kent veel warmteverlies, terwijl een inductiekookplaat wel een rendement van meer dan 90% heeft.