InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Kookt een elektrische of een inductiekookplaat beter?

Kookt een elektrische of een inductiekookplaat beter?

Kookt een elektrische of een inductiekookplaat beter? Waar vroeger bijna iedereen op gas kookte, is er tegenwoordig een grote verscheidenheid aan verschillende kookplaten beschikbaar. Naast gas zijn de meeste gebruikte manieren om te koken elektrisch en via inductie. Elektrische kookplaten en inductiekookplaten werken beide op elektriciteit, maar werken volgens een verschillend principe. De grote vraag is dan, kookt elektrisch beter of is het beter om op inductie te koken?

Welke kookplaten zijn er?

Binnenshuis koken begon met een vuur waarboven een pan werd gehangen. Dit werd vervangen door het koken op een kachel of later het gasfornuis. Hoewel koken op gas nog steeds populair is en sommigen erbij zweren, worden de meeste nieuwe woningen voorzien van elektrische of inductiekookplaten. Hoe werken deze kookplaten en wat zijn de voor- en nadelen van de elektrische- en de inductiekookplaat?

De werking van elektrische kookplaten

Elektrische kookplaten zijn beschikbaar in verschillende varianten die volgens hetzelfde principe werken. De elektrische kookplaat wordt verwarmd door elektriciteit direct om te zetten in warmte op de kookplaat. Dit kan door middel van een spiraal of door middel van bijvoorbeeld halogeen. Elektrische kookplaten die op halogeen werken zijn duurder, gaan sneller kapot en koelen langzamer af. Ze worden echter wel sneller warm. Elektrische kookplaten die met het spiraalprincipe werken zijn gangbaarder.

Elektrische kookplaten zijn verkrijgbaar in twee verschillende afwerkingen; een metalen en een keramiek afwerking. De meest gangbare hiervan is de keramiek afwerking. Dit is ook vanwege de nadelen van de metalen afwerking; door de grote hitte die een elektrische kookplaat kan produceren is een metalen kookplaat zeer moeilijk schoon te maken. Etensresten kunnen daar snel op inbranden. Een kookplaat van keramiek is hierbij vaak beter schoon te maken.

Voordelen van elektrisch koken

Elektrisch koken heeft ten opzichte van het koken op gas enkele in het oog springende voor- en nadelen. De voordelen van het elektrisch koken zijn:
  • Een elektrische kookplaat is snel warm
  • Een elektrische kookplaat van keramiek is goed schoon te maken
  • Een elektrische kookplaat kost minder in gebruik dan gas

Nadelen zijn:
  • Een elektrische kookplaat koelt langzaam af
  • Niet alle pannen zijn geschikt voor elektrisch koken
  • Relatief onveilig (blijft lang heet)
  • Er is een aparte groep in de meterkast nodig voor de kookplaat

Koken op een inductiekookplaat

Hoewel inductiekookplaten lange tijd minder gangbaar waren dan elektrische kookplaten, is inductie geen nieuwe techniek voor het verwarmen van voeding. Al in 1907 werd er patent aangevraagd op het koken middels inductie. Het duurde echter tot 1970 voordat er echt gebruik gemaakt ging worden van het koken op inductie. De populariteit van koken op inductie is echter van een meer recente datum, rond de jaren negentig en 2000 werd koken op inductie pas echt populair.

De werking van inductiekookplaten

Inductiekookplaten werken volgens het principe van inductie. Hiervoor wordt een spoel gebruikt die een elektromagnetisch veld creëert van tussen de 25 en 100 kilohertz. Dit veld is niet warm, echter wisselt het veld snel tussen Noord- en Zuidpool. Een magnetiseerbaar object dat zich in dat veld bevindt, wordt daardoor snel warm aangezien het als weerstand fungeert. Dit betekent concreet dat de bodem van een pan die van magnetiseerbaar materiaal is gemaakt warm wordt bij het plaatsen op een inductiekookplaat die aan staat. Voor het koken op inductie zijn dus wel speciale pannen nodig; in feite zijn alleen pannen geschikt waar een magneet tegen gehouden kan worden.

De voordelen van het koken op inductie zijn:
  • De pan wordt snel warm
  • Er gaat geen warmte verloren; het heeft een hoog rendement
  • De kookplaat zelf wordt niet warm, dus veiliger
  • Het is goedkoop in verbruik
  • De kookplaat is goed schoon te houden

De nadelen van het koken op inductie zijn:
  • Kwaliteitsinductieplaten zijn vaak duurder
  • Niet alle pannen kunnen gebruikt worden op inductiekookplaten
  • Er is een extra groep in de meterkast voor nodig
  • In sommige gevallen kan een pacemaker of hoortoestel ontregeld worden door het elektromagnetische veld

Conclusie

Hoewel inductiekookplaten in aanschaf duurder zijn dan elektrische kookplaten en niet alle pannen geschikt zijn voor het koken op inductie, is een inductiekookplaat op de lange termijn goedkoper dan elektrisch koken. Het verbruik van een inductiekookplaat ligt dusdanig veel lager dat de terugverdienperiode relatief kort is; een elektrische kookplaat kent veel warmteverlies, terwijl een inductiekookplaat wel een rendement van meer dan 90% heeft.
© 2015 - 2019 Polkozic, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kookplaat: gas, electrisch, inductie en keramischKookplaat: gas, electrisch, inductie en keramischEen kookplaat aanschaffen: kies je voor een losstaande of voor inbouw? En dan het soort kookplaat: er is ruime keus uit…
Kookplaten: keramisch, inductie en halogeenTegenwoordig bestaan er vele verschillende kookplaten, zoals keramisch, halogeen en inductie. Veel mensen weten niet goe…
De vijf types kookplaten: Wat zijn de verschillen?De vijf types kookplaten: Wat zijn de verschillen?Bij het kopen van een nieuwe keuken, moet er ook een kookplaat uitgezocht worden. De eerste vraag is dan: welk type kook…
Kopen van de meest geschikte kookplaatKopen van de meest geschikte kookplaatOp zoek naar een kookplaat? Ongetwijfeld ben je er dan al van op de hoogte dat er vele mogelijkheden zijn. Gaat je voork…
Wokken op inductie: lekker en gezond!Wokken is allang geen exotische kooktechniek meer, maar wel een dagelijkse manier om snel en lekker te koken. Ook op ind…
Bronnen en referenties
  • http://www.elektrische-kookplaat.com/elektrische-kookplaat
  • https://www.plezierindekeuken.nl/inductie-kookplaat-wat-kost-een-inductie-kookplaat-en-wat-een-goede-koop

Reageer op het artikel "Kookt een elektrische of een inductiekookplaat beter?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Polkozic
Gepubliceerd: 27-11-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!