Creatief denken: Maaltijdsalades
’t Is weer zomertijd. Terwijl je het zweet tegen de rug omhoog loopt, bedenk je je dat je straks ook nog die bloedhete keuken in moet om eten te koken, terwijl je eigenlijk niets liever wil als met een cocktailtje in de hand op het terras te zitten en lekker niets te doen. Deze warm drukkende zomerdagen vragen dan om een alternatieve aanpak om met een minimale inspanning een gezonde en smakelijke maaltijd op tafel te zetten.
Planning
Zoals meerdere dingen in het leven, staat of valt alles met een goede planning. Als je dus van plan bent om boodschappen te gaan doen bij de Digros, Dirk van de Broek, de Lidl, of een andere supermarkt maak dan meteen een lijstje van dingen die je in huis moet hebben voor een pastasalade of aardappelmaaltijd salade. Te denken valt aan gerookte of gezouten spekjes, uien, peterselie, voorgekookte aardappelschijfjes of krieltjes, pasta, doperwten of sperziebonen (vers/pot/blik/diepvries), vis ( diepgevroren of in blik), zilveruitjes, augurken, en mayonaise.
Dubbel denken
Wat ook belangrijk is, dat je als het ware “dubbel” denkt. Stel dat je van plan bent om sperzieboontjes met gebakken krieltjes te gaan eten en je daar de ingrediënten voor in huis haalt. Thuis aangekomen merk je alleen dat je helemaal geen zin hebt om in die warme keuken te gaan staan, en dat je eigenlijk ook geen zin hebt om te koken. Dan kun je van dezelfde ingrediënten in een mum van tijd een maaltijdsalade maken, die je dan op tafel zet. Zo zou je van bietjes met gekookte aardappelen en een gehaktballetje, een bieten-aardappel salade kunnen maken, met gegrilde hamburgertjes.
Basisdressings
Of je nu voor één maaltijd een dressing maakt of voor meerdere maaltijden, dat maakt qua tijd geen verschil. Het is slim om een basisdressing te maken voor meerdere maaltijden. Deze basisdressing kun je dan later in de week nog een keer gebruiken. Als je er dan een paar extra ingrediënten bij doet, dan kun je met minimale inspanning toch weer een hele andere smaak creëren.
Spek-ui dressing
Ingrediënten: gerookte spekblokjes, uien, azijn, suiker, mayonaise, olie, zout en peper.
Snij de uitjes klein, en fruit ze tegelijk met de spekblokjes in een pan met een beetje olie. Laat ze hierna afkoelen. Als het afgekoeld is, meng de uitjes en de spekblokjes met een paar lepels mayonaise. Voeg een beetje azijn toe voor frisse smaak, en voeg een beetje suiker toe om het “zure” eraf te halen. Voeg eventueel een paar lepels water toe als het mengsel te dik is. Op smaak maken met peper en zout.
Dit is de basis. Als je zin hebt in een aardappel salade, dan vermeng je de spek-ui dressing met een pak kant en klare aardappelschijfjes. Eventueel kun je er nog een beetje peterselie door doen voor het mooie groene effect. Wil je maar één schaal op tafel zetten, dan kun je deze basis heel gemakkelijk uitbreiden door er een pot of blik sperziebonen door heen te doen. Deze dressing is ook heel lekker door fijn gesneden spitskool of witte kool, en ook zou je hem door ijsbergsla of een andere gemengde sla kunnen doen. Ook voor een bietensalade is dit een aanrader, helemaal als hij goed koud geserveerd wordt. Je geeft deze dressing helemaal een bijzondere smaak als je in plaats van gewone azijn Balsamico azijn gebruikt.
Honing mosterd dressing
Neem twee delen mosterd, 3 delen honing en 3 delen olijfolie. Goed roeren. Deze dressing is heel fijn voor over fijn gesneden witte kool of spitskool. Perfect doet hij het bij een witlof salade of over een rauwe andijvie salade. Maar ook door een pak aardappelschijfjes smaakt hij uit de kunst. Het restant van de dressing kun je later in de week serveren over een stukje gegrilde vis.
Pasta salade
En als je het helemaal zat bent, en ergens alleen nog maar langs de Mc. Donalds wil omdat je echt, maar dan ook echt geen zin hebt in koken, dan is er altijd nog de “luie kok pasta salade”.
Ingrediënten: pasta, blikjes vis in saus, doperwten en wortelen, zout peper en eventueel mayonaise.
Werkwijze
Kook de pasta zoals je die gewend bent, en als de pasta gaar is, zet je die meteen in een bak met koud water om af te koelen. Als hij afgekoeld is afgieten en uit laten lekken. Open nu de blikjes vis in saus, en haal de vis tot de saus uit. Maak de vis in kleine stukjes, en hou die even apart. Vermeng een gedeelte van de vissaus met een beetje mayonaise en maak op smaak met peper en zout. Voeg eventueel meer vissaus toe als het nog te dik is. Vermeng nu de dressing met de doperwtjes en worteltjes, en proef of het smaakt. Indien nodig verder op smaak maken. Als het op smaak is de visstukjes toevoegen, en dit geheel meng je voorzichtig met de pasta. Zet het geheel nog even in de koelkast om het door en door koel te krijgen.
Tot slot
Veel mensen houden van vlees bij het eten. Het is dan de moeite waard om een elektrische tafelgril voor het grijpen te hebben en 20 meter verlengsnoer. Als je dan besluit om buiten in de tuin te gaan eten waar het koel is, dan kun je de tijd die je in de keuken doorbrengt nog verder minimaliseren. Een elektrische gril is namelijk binnen de 5 minuten op temperatuur, en in de tijd dat je partner het vlees op de gril legt en dit bewaakt, kun je zelf de basisdressingen door de ingrediënten roeren die je nog in huis hebt, en met vijf minuten weer buiten zijn. Kies je dan ook nog voor papieren borden en plastic bestek dan heb je daar ook geen werk aan, en kun je voor de rest van de avond ontspannen buiten zitten...