Koken zonder recept

We zijn geneigd om eten te bereiden aan de hand van recepten van derden. Je hebt echter niet per se een recept nodig. Je kunt zelf groenten en kruiden combineren en een recept samenstellen. In het begin lijkt het erg moeilijk maar als je het dagelijks doet verzin je iedere dag een unieke en heerlijke creatie. Bovendien kun je door alleen voor combinaties met seizoensgroenten te kiezen goedkoper uit zijn. Koken zonder recept kun je ook zien als zelf recepten maken. Het is gewoon je creativiteit gebruiken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Paprika´s / Bron: Cslucas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Paprika´s / Bron: Cslucas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Inhoud:


Hou het eenvoudig

Vele recepten zijn erg simpel. Neem bijvoorbeeld hutspot. Daar gaan uien, wortelen en aardappelen in. Je kunt er wat zout, peper en room bij doen maar dan is het ook echt klaar. Hutspot heeft drie basisingrediënten en nog drie ingrediënten die je er facultatief bij doet. Dat is dus een simpele maaltijd. Houd deze eenvoud in het achterhoofd als je zelf een recept maakt. Je kunt bijvoorbeeld een hutspot maken met aardappel, walnoten en een groente naar eigen keuze.

Wat ga je eten?

Als je zonder recept kookt, weet je misschien niet gelijk welke groenten je nu moet kopen in de winkel. In principe kun je gewoon de groenten kopen die je lekker vindt en daarbij een recept bedenken. Je kunt ook groenten checken op medicinale toepassing. Misschien heb jij wel extra belang bij bepaalde groenten om een zwakke plek in je lichaam mee te behandelen. Dan kun je deze medicinale groenten als uitgangspunt van je receptloze voeding nemen.

Bouwstenen van een maaltijd

Ook al gebruik je geen recept, het is slim om enige richtlijnen aan te houden. het is handig om een maaltijd in vijf onderdelen te kunnen ontleden. Deze vormen in feite de basisbouwstenen van iedere maaltijd.
Gemengde groenten / Bron: Tomwsulcer, Wikimedia Commons (CC0)Gemengde groenten / Bron: Tomwsulcer, Wikimedia Commons (CC0)
  • Basis
  • Gekookte basisgroente
  • Rauwe bijgroente
  • Extra lekker proteïnerijk onderdeel zoals vlees, noten, zaden, kaas, vis, eieren of tempeh.
  • Kruid of kruidenmix
  • Eventueel een saus
Deze bouwstenen gebruik je om de maaltijd compleet te maken. Je hebt namelijk elke dag genoeg vetten, vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten en andere voedingstoffen nodig. door de zes bouwstenen van een maaltijd als richtlijn te gebruiken, loop je geen kans om tegen een tekort van een bepaalde voedingstof aan te lopen.

Basis

Een maaltijd dient te bestaan uit een basis in de vorm van aardappelen, zoete aardappelen, pasta of zilvervliesrijst. Je kunt eveneens een alternatieve basis gebruiken zoals één van de peulvruchten, bijvoorbeeld bruine bonen. Een leuke alternatieve basis zijn boekweitpannenkoeken. Je kunt van allerlei meelsoorten een pannenkoekenmix maken om verder te variëren op de basis. Verder kan polenta een basis zijn maar ook brood is een mogelijke basis.

Basisgroente

Een basisgroente kan bijvoorbeeld broccoli zijn of bloemkool. Het is belangrijk om iets meer van de basisgroente te eten dan van de andere groenten, helemaal als je medicinaal wilt eten. Klassieke Nederlandse basisgroenten zijn andijvie, spruitjes, spinazie, wortelen, boerenkool, bietjes en rode kool. In andere landen kent men weer andere hoofdgroenten. In Indonesië is kangkung van oudsher een basisgroente. In Mexico zouden ze met hele andere klassieke basisgroenten komen; daar is nopal een basisgroente.

Bijgroente

Bijgroenten zijn belangrijk. Wanneer je een groente als hoofdgroente hebt gekookt is de kans groot dat deze groente geen enzymen meer bevat. Daarom is het belangrijk om wat verse salade te maken. Enzymen zitten alleen in verse producten. Enzymen zetten in het lichaam processen in gang om zoveel mogelijk stoffen uit voeding te halen.

Proteïnerijk onderdeel

Het is vrij moeilijk om te weinig proteïnen te eten. Proteïnen zitten veel meer in peulvruchten dan in vlees. Voedsel met proteïnen wordt vaak als het hoofdvoedsel beschouwd. Als je vraagt: ‘Wat gaan we vandaag eten?’, is de kans groot dat het proteïnerijke onderdeel het eerst wordt genoemd met de basisgroente en de basis, bijvoorbeeld: ‘kip met broccoli en rijst.’ Dat betekent dat degene die dit zegt proteïnerijk voedsel zeer belangrijk vindt. Vergeet niet dat minder dan honderd jaar geleden, tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog, mensen maar één keer per week vlees aten, en wel een klein stukje op zondag. Als je in 1927 had gevraagd : wat gaan we eten?’ Dan had je als eerste de basisgroente gehoord, bijvoorbeeld: ‘We gaan bloemkool eten met kaassaus en aardappelen.’

Hoeveel groenten?

Je kunt met eenvoudige middelen van vrijwel alles om je heen een heerlijke maaltijd maken. Weet dat je slechts weinig groenten en kruiden hoeft te combineren om iets lekker te maken. Als je echt niet weet hoe je moet beginnen zonder recept, kun je altijd wat groenten intypen op Google en daarbij een recept zoeken. dar levert je hopelijk inspiratie op. Wat groenten betreft zijn er maar weinig echte onmogelijke combinaties. De mens is echter wel altijd geneigd om te veel verschillende groenten te gebruiken. Er is niet zo’n groot verschil tussen een gerecht met 10 of 20 groenten. Maar er is wel een groot verschil tussen een gerecht met twee of tien groenten. Het gerecht met 10 groenten smaakt als een potpourri waarin de onderlinge groentesmaken niet meer te herkennen zijn. Het gerecht met twee groenten en eventueel wat kruiden of kaas, heeft een specifieke combinatiesmaak waarin ook de individuele smaken herkenbaar zijn.

Geld besparen

Je kunt er voor kiezen om alleen goedkoop voedsel te kopen en daarmee zelf recepten te maken. Waarom zou je je aan een recept houden als blijkt dat de producten die je nodig hebt juist extra duur zijn? Het je niet houden aan recepten betekent dat je extra goedkoop kunt kopen. Een extra besparingstip is: gebruik wilde groenten en goedkope groenten door elkaar. Wilde groenten zijn gratis maar ze zijn wel biologisch-dynamisch. Een wilde groente is een stuk gezonder dan een kweekgroente.

Er is een ruime keuze aan smaak. / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Er is een ruime keuze aan smaak. / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gooi niets weg

Het leuke aan werken zonder recepten is dat je met producten kunt werken die voor handen zijn. In veel gevallen zijn dat groenten die de vorige dag zijn overgebleven. Wie elke dag volgens een recept werkt loopt grote kans om een koelkast vol producten te hebben die allemaal niet meer worden aangeraakt en een paar dagen later moeten worden weggegooid. Door te werken zonder recepten kun je in feite alle overgebleven groenten gebruiken en hoef je nooit meer iets weg te doen.

Niet opwarmen maar koken

Voor de meeste mensen is het al wel duidelijk maar voor de zekerheid is het belangrijk om te zeggen dat het openen van blikjes, potjes, doosjes en zakjes niet tot het terrein der kookkunst behoort. Dat noemen we opwarmen. Koken doe je alleen met verswaar.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Quinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa is tegenwoordig bijna overal te verkrijgen. Quinoa is populair. Hoe kun je lekker koken met quinoa en welke recep…
Snelle, maar heerlijke pastasausSnelle, maar heerlijke pastasausU heeft trek in pasta, maar geen zin om uren in de keuken te staan voor een heerlijke saus en geen trek in een simpele k…
Oosterse bonensoep met visballenOosterse bonensoep met visballenBonensoep is snel klaar en kan eenvoudig worden omgetoverd in een maaltijdsoep. Voor een vleugje oosters maakt dit recep…
Besparen: Diepvries kokenBesparen: Diepvries kokenDe winkels puilen uit van het kant en klare eten. Chinees, Japans, Italiaans, Thais, van alles is te koop. In ons land k…

De voordelen van een slowjuicerDe voordelen van een slowjuicerEen slowjuicer biedt veel voordelen ten opzichte van een blender. Ben je dol op sapjes en gebruik je hiervoor een blende…
Martini James Bond Stijl“Vodka martini. Shaken, not stirred” is een alom bekende uitspraak van de beste geheim agent van Engeland: James Bond. D…
Bronnen en referenties
  • Foto: "Bell Peppers" by Cslucas - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: Cslucas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Tomwsulcer, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 3: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.